Nieuws

Oranje klaart lastige klus met verve,als groepswinnaar naar halve finale

Kelly Dulfer, toch een echt fenomeen op de cirkel

Door Frits Feuler – Collectief en mentaal sterk. Gebeten op eerherstel. De knop moest om. Het ene ontbrekende punt – het mochten er ook twee zijn - voor een doorgang naar de halve finale zou en moest behaald worden. Inzet. Karakter. Dat is wat Oranje in de laatste wedstrijd in de hoofdronde op de vloer legde tegen het altijd lastige Duitsland. De beloning volgde ronde de klok van half elf: 27-21 winst.

Pikant detail: oud-Oranje-coach Henk Groener had zijn plannetjes klaar, zijn keeperstrainster Debbie Klijn had de schotbeelden van de Nederlandse schutters goed voorbereid. Voor Maura Visser was het weerzien met haar vroegere coach mogelijk toch wat pijnlijker. Hun onderlinge verstandhouding in Oranje was destijds niet optimaal. Visser werd door Groener bedankt voor bewezen diensten. Aan de gedrevenheid van de routinier was in elk geval te merken dat ze dat verschil van inzicht met Groener door een stevige individuele prestatie wilde beantwoorden.

Lastige klus

Maar het mocht onze oosterburen niet baten. “Wir schaffen das!” Zo ongeveer moet de ploeg van Helle Thomsen aan die laatste lastige klus in Nancy zijn begonnen. Oranje had de kater van de onthutsende nederlaag tegen regerend kampioen Noorwegen weggespoeld. Angela Malestein werd vervangen door Dione Housheer omdat die volgens coach Thomsen ‘op twee posities inzetbaar’ was. Maar de youngster hoefde ook na zes duels nog niet de vloer op.

Kelly Dulfer, fenomeen aan de cirkel                      foto archief HSP

De problemen in aanloop naar en tijdens dit EK waren voor Oranje, zoals bekend, enorm. Aanvoerster Nycke Groot werd ook in dit duel – uit voorzorg voor de halve finale? – op de bank gehouden. De uitgedunde basis wist van wanten en zette de tanden in de taaie opponent. Die verraste met een snelle 0-2, meteen ook de laatste voorsprong voor de Groener-équipe.

Aan de cirkel stond één speelster centraal: Kelly Dulfer. Uit nood geboren op die positie geposteerd. Geen opvulplek, maar volwaardig meedoen in het aanvalsspel. Daarnaast moest de 24-jarige speelster van Kopenhagen ook nog eens met Maura Visser defensief vol aan de bak in het centrum. Met 6 treffers uit 7 pogingen kun je gerust van een meer dan geslaagd optreden spreken. Niet verwonderlijk dat ze na afloop de prijs voor de ‘woman-of-the-match’ mocht ophalen. Kelly Dulfer (Schiedam, 21 maart 1994) is een Nederlandse handbalster die uitkomt in de Deense Damehåndboldligaen voor København Håndbold. Sinds 2013 Oranje-international. Op de linkeropbouwplek en centraal in de defensie waar ze voorheen een ijzersterk blok vormde met o.a. Yvette Broch en Nycke Groot. Bekend ook om haar sterke bloks. Door het vertrek van Broch en de absentie van Danick Snelder door coach Thomsen pardoes op de cirkel geposteerd. Zonder morren accepteerde ze die rol. Daar was ze vanavond ‘la grande dame!’ De laatste vier grote evenementen met Oranje heeft ze niet op het hoogste trapje gestaan. Noorwegen lag steeds dwars. En dat steekt. Tijd voor verandering dus, moet ook zij gedacht hebben. Met nog twee duels te gaan haalt ze net geen 100 caps in Oranje. Dat is wel precies één interland meer dan haar moeder Ingrid, die in de periode 1989 tot en met 1992 in totaal 98 wedstrijden in het Oranjeshirt speelde.

Tempo

Beide ploegen legden een hoog tempo op de mat. Een dergelijke speelwijze gaat meestal gepaard met slordigheden, technische fouten en misverstanden. Die waren er legio.

Oranje kreeg na de 6-5 (15’) meer grip op de Duitse ploeg die bij een zege met elf (!) treffers ook nog in de race was voor Parijs. Schoten die niet geblokt konden worden werden meer en meer een prooi voor Tess Wester die zichtbaar meer vorm bracht dan een dag eerder tegen de Noorsen.

Delaila Amega               foto archief HSP

Halverwege (13-11) was alles nog binnen handbereik voor Duitsland. Maar met een paar vakkundige wissels van Thomsen zette Oranje aan voor een belangrijk tussensprintje: 17-13. Duitsland werd nerveuzer, slordiger en was helemaal uit het ritme gespeeld. Daila Amega liet bij 19-15 weer een van haar inmiddels befaamde onderhandse worpen los op Dinah Eckerle. Die schrok zich een hoedje!

Ruim tien minuten voor tijd (21-16) was het duel definitief in Hollands bezit. Op de wisselbank de eerste voorzichtige knuffels, het begin van een feestje dat na afloop op de vloer een spontaan vervolg kreeg: 27-21. Niet onbelangrijk in het team: Angela Malestein – met traantjes in de ogen - werd door de ploeg vanaf de tribune gehaald en bij het feestgedruis betrokken. Klasse als je als ploeg daar ook oog voor hebt. Het kusje van Thomsen voor Malestein was alleszeggend in dit verband.

Kwalificatie WK 2019

Voor de tweede keer op rij dus een plek in de halve finale van het EK. Maar, net zo belangrijk, Oranje is ook meteen gekwalificeerd voor het WK 2019 (30 november tot 15 december) in Japan. In 2021 is het WK in Spanje.

  

Anders gezegd: Nederland blijft bij de wereldtop. Geen enkel ander land slaagde erin bij de laatste vijf titeltoernooien (WK 2015, Olympische Spelen 2016, EK 2016, WK 2017 en EK 2018) steeds de halve finale te halen. Zelfs titelverdediger Noorwegen niet, dat gisteren weliswaar Oranje versloeg maar in de Franse hoofdstad slechts om de vijfde plaats mag spelen.

Ook voor Nycke Groot betekent het bereiken van het finaleweekend in Parijs een extra dimensie. Veertien jaar geleden debuteerde de aanvoerster van Oranje in de Franse hoofdstad onder bondscoach Sjors Röttger tijdens het Tournoi de Paris Ile-de-France tegen Noorwegen.

Nederland speelt de halve finale tegen Frankrijk op vrijdagavond om 21.00 uur. Het duel wordt uitgezonden op Ziggo Sport.

Duitsland:Dinah Eckerle, Isabell Roch; Marlene Zapf, Amelie Berger (1), Alina Grijseels, Meike Schmelzer (1), Xenia Smits (2), Julia Behnke (1), Mia Zschocke, Emily Bölk (2), Ina Grossmann (3), Maren Weigel, Angie Geschke (5), Franziska Müller (3), Luisa Schulze (2), Alicia Stolle (1).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (3), Lynn Knippenborg, Delaila Amega (3), Maura Visser, Nycke Groot, Kelly Dulfer (6), Merel Freriks, Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (2), Dione Housheer, Estavana Polman (6).

Scheidsrechters: Viktoriia Alpaidze/Tatyana Berezkina (Rusland).

Deel dit bericht