HandbalshopMizuno 2017BENE-League FINAL4
Oranje moet tot op de bodem gaan voor één punt

Oranje moet tot op de bodem gaan voor één punt

06 december 2017, 18:05 uur

Servië legt Nederland bijna aan de ketting

Door Frits Feuler – Voor het eerst in dit WK-toernooi hebben de handbalvrouwen van Oranje alles uit de kast moeten halen om tegen het fysiek sterke Servië werkelijk in de slotseconden een belangrijk puntje te bemachtigen: 27-27. Morgen is er een rustdag, vrijdag (18 uur) de topper tegen Duitsland.

Tot op de bodem moest de ploeg van coach Helle Thomsen woensdagmiddag gaan. Een nederlaag was geen optie, dat zou de hogere ranking in de groep met het oog op de achtste finales alleen maar verzwaren.

Nog 20 seconden: Time-out

Twintig tellen voor affluiten nam Thomsen een time out om die laatste aanval – met zeven veldspelers – door te nemen. Snelder en Broch aan de cirkel, druk vanuit de opbouw, hoeken diep. Zag er goed uit. Maar de seconden tikten weg. Wie nam de verantwoording om die duivelse keepster Marija Coljic (27) – terecht uitgeroepen tot ‘woman of the match’ – nog een keer te laten vissen? 19 van de 45 Nederlandse schoten (42%) wist de voor het Franse Nice spelende doelvrouwe tegen Oranje onschadelijk te maken. Maar juist op dat  moment in die zinderende slotfase, toen het moest gebeuren, gooide aanvoerster Nycke Groot al haar inzicht en kracht in die allesbeslissende bal. Het antwoord op die vraag was dus Groot. Zij toonde aan over stalen zenuwen te beschikken en mikte in het ultieme gaatje rechts naast de totaal verraste Servische keepster. De daarop volgende beginworp – het Nederlandse doel was nog niet bezet – werd vervolgens door de Servischen erg slordig uitgevoerd en terecht afgefloten. Vreugde bij de Oranje-aanhang, teleurstelling bij de Servische ploeg.

Servische keepster Marija Coljic  

“Hier had vandaag meer ingezeten,” meldde Martine Smeets - die op een halve minuut na de gehele wedstrijd speelde - voor de camera’s van Ziggo Sport. “Veel kansen gemist, met name de tweede helft. Ja, die keepster stond wel goed. Zelf ben ik blij met het vertrouwen dat ik zo lang kon spelen. Vrijdag Duitsland, daar hebben we nog een appeltje mee te schillen!’’ klonk het strijdlustig naar de volgende clash met de oosterburen.

Slordig was ook het sleutelwoord waarmee Nederland in de tweede helft speelde. Na een 15-15 ruststand leek Oranje de bovenliggende partij maar verkwanselde dat goede gevoel met een twaalftal min of meer mislukte aanvallen. “We maakten het spannend,” wist Loïs Abbingh, weer redelijk nadrukkelijk aanwezig met zeven treffers als in het openingsduel en 21 minuten speeltijd op de teller. “Normaliter zijn we sterker dan Servië, maar hun keepster was wel uitzonderlijk goed. Wij waren niet scherp genoeg, terwijl we vooraf toch op video alles bekeken hadden. Ik heb wel het gevoel dat we met z’n allen als groep steeds beter worden. Elke wedstrijd een stapje beter, we kunnen beter dan we tot nu toe hebben laten zien.”

En dan die allerlaatste belangrijke time out. “Wel, gewoon afspreken wat we die laatste aanval zouden spelen. Nycke nam uiteindelijk haar schotkans.” Ook de bij het Franse Issy Paris Hand spelende opbouwster kijkt uit naar het duel met de Duitse ploeg. “Winnen zou mooi zijn, vanaf de achtste finales door, want dan begint het pas!”

Yvette Broch begon sterk aan de wedstrijd en gaf met vier van de vijf eerste treffers een duidelijk signaal aan de Servische defensie. Die stelde zich gaandeweg beter in op 26-jarige cirkelspeelster van het Hongaarse Györi. Defensief waren weer alle klusjes aan haar besteed zonder aan een kaart of tijdstraffen te geraken. “Ja, hoe beleef je die laatste minuten op de bank? Spannend, ik werd er nog ingebracht als zevende veldspeelster. De opdrachten waren goed doorgenomen. Mooi als het dan ook nog lukt. Blij met een punt.”

Teleurgesteld was ze wel een beetje. Ze werd door haar coach in die tweede helft vrij lang aan de kant gehouden. In totaal speelde ze 46 minuten. “De vreugde over het behaalde punt overheerst. We misten wel wat kansen, natuurlijk ook door die goede Servische keepster. Ook in de voorgaande wedstrijden hadden we wat scherper kunnen zijn. We geven alles. Maar vandaag was niet iedereen goed genoeg!”

In de eerste helft leidde Servië 21 minuten de dans, tot 11-11. In de slotminuten nam Oranje het voortouw om gezamenlijk met 15-15 aan de thee te beginnen.

Groot scoort de gelijkmaker

Na de pauze hielden de kemphanen elkaar tot 21-21 in evenwicht. Niet met mooi handbal, wel met passie en inzet. Het Oranje-plan leek in duigen te vallen toen Servië met 24-21 aan de leiding ging (46’). Zes minuten voor tijd zag de Oranje-brigade, mede door tallozen nul-shots en verprutste ballen, nog steeds die achterstand van drie op het bord: 26-23. Abbingh, Snelder, Polman en uiteindelijk Groot moesten er aan te pas komen om dat o, zo belangrijke puntje binnen te slepen: 27-27.

Scores Nederland: Jankovic, Wester; Steenbakkers, Kramer, Van der Heijden (2), Bont (1), Abbingh (7), Snelder (2), Knippenborgh, Broch (6), Groot (2), Dulfer, Smeets (3), Rozemalen, Malestein (1), Polman (3).

Scores Servië: Dimitrovic (9), Obradovic (3), Damnjanovic (3), Lekic (3), Krpez-Slezak (3), Radojevic (2), Cvijic (2), Lavko (1), Stoiljokovic (1 

Laatste update: 06 december 2017, 22:21 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Oranje moet tot op de bodem gaan voor één punt