HandbalshopMizuno 2017BENE-League FINAL4
Oranje opgelucht, Kameroen geen leuke opponent

Oranje opgelucht, Kameroen geen leuke opponent

06 december 2017, 07:03 uur

Achtste finales blessurevrij bereikt

Door Frits Feuler– Je hebt zo van de potjes handbal die je op voorhand liever niet speelt. Zo ook Oranje, dat in de derde groepswedstrijd moest afrekenen met het fysiek sterke Kameroen. Die ploeg had in korte tijd al een reputatie opgebouwd op het WK. Niet door frivool spel maar het hanteren van de hakbijl ging de Kameroenese vrouwen blijkbaar beter af. Je mag je, bij het aanschouwen van deze nationale ploeg, afvragen hoe het er in de eigen competitie aan toe gaat! Vingers in het gezicht, slaan op de keel, ja zelfs bijna-verwurgingen waren zo’n beetje het handelsmerk van de Afrikaanse ploeg. Duitsland met name kreeg daar in het eerste duel al de rekening voor gepresenteerd met een zware blessure voor Kim Naidziavicius. Na 140 seconden meteen het einde voor haar en een lange revalidatie in het vooruitzicht.

Met nog twee poulewedstrijden voor de boeg – vandaag Servië, vrijdag de ‘clash’ tegen Duitsland – is Oranje, na de 29-22 (14-8) zege, zeker van de achtste finales. Kameroen en China zijn in deze groep de afvallers. Zaak is het nu om met twee goede wedstrijdresultaten in de laatste groepswedstrijden een zo goed mogelijke uitgangspositie te verkrijgen.

Nederland wist vooraf dat het een zwaar karwei zou worden. “Zoveel mogelijk uit de fysieke duels blijven en zonder blessures eindigen,” luidde de opdracht. Makkelijker gezegd dan gedaan. Kameroen vloog er van meet af aan behoorlijk in. Druk uurtje dus voor de Turkse arbitrage Erdogan – what’s in a name – en Ozdeniz  die met enige regelmaat speelsters in het groen naar de strafbank stuurde. “Hoe is het mogelijk dat teams als Kameroen aan een WK mogen deelnemen?” vroeg Angela Malestein zich na afloop hardop af voor de camera van Ziggo Sport. 

Rond de twintigste minuut hield Nycke Groot, goed hersteld van een dijbeenblessure in de aanloop naar dit toernooi, het voor gezien. Zij werd door Jessy Mossy Solle als een volleerd UFC-vechtster aan de cirkel tegengehouden en was hooglijk verbaasd over de rode kaart die daarop volgde. 

De eenmaal verkregen voorsprong kwam feitelijk geen moment in gevaar al mocht Oranje het zichzelf aanrekenen dat er nogal wat kansen – o.a. via Malestein – om zeep werden geholpen. Daar had ook de sterk optredende doelvrouwe Mbediang een aandeel in.

“Slechte wedstrijd, snel vergeten. Veel te hard. We hebben dit overleefd,” oordeelde het merendeel van de speelsters. Coach Helle Thomsen: “Dit Kameroen was bikkelhard. Ongelooflijk!”

Vooraf nog stelde de Thomsen dat “Kameroen geen makkelijke ploeg zou worden maar wel een team waar je van moet winnen.” Zestig minuten fysiek handbal, sterk blijven in de een-tegen-een-situaties en strafworpen eruit slepen. Spelen op tempo, altijd makkelijke doelpunten. Ook op dit niveau. Na een uurtje in de ring mocht de zilveren medaillewinnaar van 2015 de twee punten bijschrijven.

Na tien minuten prijkte de 6-4 op het bord alvorens Nederland uitliep naar een verschil van zes (15’). Dat verschil stond ook halverwege. Nederland probeerde het fysieke geweld te ontlopen door op snelheid te spelen maar was vervolgens niet geconcentreerd genoeg in een optimale afwerking voor het doel. Laura van der Heijden zette tien minuten voor tijd de 26-18 neer en was het duel zo goed als gespeeld.

“Moeilijk duel,” vond ook ‘woman of the match’ Debbie Bont. “Gelukkig hebben we gewonnen. Morgen een belangrijk duel voor ons tegen Servië,” aldus de rechterhoekaanvalster.

Scores Nederland: Wester, Jankovic; Steenbakkers 2, Van der Heijden 4, Bont 3, Abbingh 3, Snelder 3, Knippenborgh 1, Broch 3, Groot 1, Smeets 2, Malestein 3, Polman 4, Rozemalen, Kramer, Dulfer.

Van de 36 schoten op het Nederlandse doel wisten Tess Wester en Jasmina Jankovic er 14 onschadelijk te maken, een percentage 39%. 60 keer ging Oranje in de aanval, 53 keer werd aangelegd voor een schot waarvan 29 treffers. Goed voor 55%. Slechts acht van de dertien breaks werden verzilverd. Twee van de vijf strafworpen werden benut. Al met al een schotpercentage van 48%. Dat getal moet de komende duels absoluut overtroffen worden.

Later op de avond speelden Servië en Duitsland gelijk: 22-22. Tussen deze drie ploegen moeten de plaatsen een tot en met drie verdeeld worden al kan het lastige Zuid-Korea dat ook nog tegen Servië speelt, nog wat roet in het eten gooien als het gaat om de eindstand in groep D. 

Laatste update: 06 december 2017, 10:57 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Oranje opgelucht, Kameroen geen leuke opponent