Oranje U18 strandt in kwartfinale

Zweedse ploeg verspert slordig Oranje weg naar halve finale

Door Frits Feuler - Met een 17-27 nederlaag hebben de Oranje U18-handbalsters in de kwartfinale hun meerdere moeten erkennen in het fysiek sterke Zweden. De ploeg van coach Ricardo Clarijs keek in de Politechnika Hall in Kielce halverwege al tegen een 9-13 achterstand aan.

Trainer Ricardo Clarijs was kort na de wedstrijd nog wat beduusd van de fors uitgevallen nederlaag. "Een off-day!" was het eerste wat hij kwijt wilde. "Het was niet onze dag. We hadden geen energie. Hun keeper speelde heel goed. Pech bij het afronden, ja. We hebben er alles aan gedaan in die tweede helft maar het lukte voor geen meter. Zweden wint verdiend. Mijn ploeg heeft zich dit toernooi ontwikkeld, trots ik ben trots op ze omdat ze altijd blijven vechten tot het einde. Ook  vandaag. Soms win je, soms verlies je. Maar op het einde ben ik heel blij met hoe we als een team werken."

In de tweede helft maakte Oranje inderdaad teveel fouten, speelde slordig en had verdedigend de grootste moeite om de fysiek sterke opbouwrij onder controle te houden. Bij 10-15 miste Krullaars een pingel, misschien al een voorbode van een tot mislukken gedoemde inhaalrace. Wie zal het zeggen....

Vijftien gemiste doelpogingen, een tiental slordige afspeelfouten. Dat was globaal de telling als een simpele statistiek in die vermaledijde tweede helft. Geen enkel ogenblik zag Oranje kans de wedstrijd te kantelen. 13-17, na tien minuten, was het kleinste verschil in die tweede helft. Blauw-geel kreeg veel aanvallen zomaar in de schoot geworpen en wist daar in de afronding aan de andere kant wel raad mee.

Clarijs probeerde offensiever te dekken, spoorde zijn meiden in de time outs vurig aan. Incasseerde big een gele kaart voor commentaar op de leiding. Hij haalde alles uit de kast. Misschien tegen beter weten in. De zevende veldspeler werd gebruikt, resultaat nihil. Teveel aanvallen strandden in de 1:1-situaties tegen een Zweedse muur die van geen wijken wilde weten.

Nee, dit was niet de avond van de U18. Zeven wedstrijden gespeeld, vier keer winst (Japan, China, Argentinië en Frankrijk), drie keer verlies tegen Noorwegen, Rusland en Zweden. Niets mis mee. Een brok ervaring rijker, belangrijk voor zowel de individuele alsook teamontwikkeling. De vijfde plek in handen krijgen zou zaterdag een pleister zijn op wat nu nog een grote wonde is.

Oranje speelt zaterdag om 15 uur de eerste wedstrijd in die strijd om plek vijf t/m acht tegen Denemarken, weer live te zien op handballpoland2018.pl/live

Nyala Krullaars werd aan Nederlandse zijde opnieuw uitgeroepen tot 'woman of the match'.

Opstelling en scores Nederland: Lieke van der Linden, Danique Trooster – Nikita van der Vliet, Beau de Boer 2, Britt van der Baan 3, Nyala Krullaars 5, Zola Amsen, Floor Tutert, Sarah Dekker 2, Zion Krullaars, Eva van Diepen 1, Jessica Hilbrands, Pien van der Geest, Zoë Sprengers 1, Kirsten Theron, Larissa Nusser 3.