Nieuws

Oranje U19 in goed gezelschap in eindronde

Noorse assistent-coach ziet zege op Oranje wel zitten

Door Frits Feuler – Als vanmiddag om 17 uur de Oranje U19-équipe aan het duel met Noorwegen begint in de strijd om een zo goed mogelijke plek tussen de acht beste Europese teams, weet de ploeg van trainer Robert Nijdam zich in goed gezelschap. Noorwegen en Nederland vertrekken beide met 0 punten in een bijzonder sterke groep met ook nog Hongarije en Rusland (ieder twee punten). Noorwegen en Nederland ontmoetten elkaar eerder in een eindtoernooi in 2011, toen won Nederland het onderlinge treffen met 31-25. Maar, resultaten uit het verleden …..

Na de groepsfase verdwenen Zweden, ondanks winst op groepswinnaar Hongarije en Roemenië alsnog naar de ‘tweede’ afdeling in een groep met Kroatië en Macedonië. In de parallelgroep ontmoeten Spanje, thuisland Slovenië, Portugal en Servië elkaar in de strijd om de plekken 9 tot en met 16.

“We startten goed tegen Nederland,” verklaarde de Roemeense coach Ion Craciun na de teleurstellende 31-24 nederlaag in het cruciale duel tegen Oranje. “Mijn meiden speelden vervolgens met te weinig passie en Nederland strafte al onze fouten degelijk af. Het is te hopen dat de meisjes daarvan geleerd hebben!”  In dit slotduel in de groep ook de strijd om de topscoorderspositie van het EK tussen Dione Housheer en Sorina Marina Tirca. De linkshandige VOC-speelster bleef haar concurrente met drie treffers voor: 25 tegen 22.

In groep B continueerde Rusland haar dominantie met een duidelijke 30-20 zege op Kroatië. Zeven treffers van de hand van Antonina Skorobagatchenko maar ook met uitblinkster Marija Dudina aan haar zijde met vijf treffers. Datzelfde aantal van de Kroatische Antonela Kalcic bij de tegenstander kon de nederlaag en dus uitschakeling voor de hoofdronde niet voorkomen.

Noorwegen won vrij makkelijk van Macedonië (40-20) en eindigde als tweede achter het stoere Rusland. Line Ellertsen kroonde zich tot beste speelster van de wedstrijd met zeven doelpunten, de uitblinkende Macedonische Iva Bozinovska volgde met een treffer minder.

“Blij dat we de hoofdronde hebben bereikt,” aldus de Noorse assistent-coach Kenneth Gabrielsen. “Na de nederlaag in het openingsduel tegen Rusland stonden we immers flink onder druk.” Opvallend genoeg betraden alle 16 Noorse speelsters in de drie groepswedstrijden het speelveld. “Nu, tegen Nederland, reken ik op een snelle wedstrijd. Maar we zijn goed voorbereid, we kunnen ons niveau nog verbeteren en dus ook dat duel winnen.”

In groep C lieten Frankrijk, met een trefzekere Jannela Blonbou, en Duitsland geen twijfel bestaan over de ranglijst. De Franse coach Eric Baradat kijkt al uit naar twee zeer interessante duels tegen Denemarken en Montenegro. “Alle acht ploegen hebben nagenoeg dezelfde kansen.”

In groep D tenslotte beheersten Denemarken en Montenegro de poule al was het verschil in het onderlinge duel (18-26 voor de Deensen) wel opvallend hoog.

Vandaag, 1 en morgen 2 augustus vinden de tussenrondes plaats waarin Nederland het achtereenvolgens opneemt tegen Noorwegen (17 uur) en Rusland (woensdag 19 uur). Wedstrijden te volgen via de livestream op www.ehftv.com

De stand:

Groep 1

1. Hongarije   1-2  34-26

2. Rusland   1-2 23-15

3. Nederland 1-0 26-34

4. Noorwegen 1-0 15-23

Groep 2:

1. Denemarken 1-2 26-18

2. Frankrijk 1-2 24-23

3. Duitsland 1-0 23-24

4. Montenegro 1-0 18-26   

Deel dit bericht