Nieuws

Oranje-dames starten met voorbereiding EK 2018

Door Frits Feuler – Nu alle kruitdampen in de diverse Europese toernooien voorlopig zijn opgetrokken en het competitiegebeuren een aantal weken naar de achtergrond verdwijnt voor de Oranje-internationals, is het vanaf dinsdag ernst met de voorbereiding op het EK 2018 in Frankrijk.

Over tien dagen opent Nederland in de eerste groepswedstrijd in Montbéliard tegen Hongarije. De andere tegenstanders zijn Spanje (3 december) en Kroatië (5 december). Daarna volgt vanaf 7 december de tussenronde. De finale is op 16 december in Parijs.

Een lange weg dus te gaan voor de Oranjeploeg die na de vierde plek op het WK 2017 in Duitsland en een tweede plek – na de met 30-29 verloren finale tegen Noorwegen op het EK van 2016 - haar zinnen zet op het hoogste treetje. Realistisch? Zeker. Hoogmoed? Nee. Kwaliteit is er meer dan genoeg. Echter, alles moet in twee weken tijd sportief goed in elkaar passen. Tegenstanders kijken de laatste jaren toch heel anders aan tegen dit Oranje.

Bij het vorige EK in Zweden startte Nederland met een verrassende nederlaag tegen de oosterburen: 27-30. Niks aan de hand, de dreun werd snel verwerk. Tegen Polen (30-21) en Frankrijk (18-17) herstelde de ploeg zich geweldig. Vier opeenvolgende zeges – op Zweden (33-30), Servië (35-27), Spanje (29-24) en in de halve finale tegen Denemarken (26-22) – maakten Oranje finalist tegen ‘kwelgeest’ Noorwegen. Na een zinderende finale in het Scandinavium in Gotenburg (11.000 handbalfans) ging de gouden plak nipt aan Oranje voorbij: 29-30.

Angela Malestein

Tijd om de rekening te vereffenen dus. “Als je de finale wilt winnen, zul je altijd langs toplanden als Noorwegen of Frankrijk moeten,” stelde keepster Tess Wester deze week nog. Maar de overige ploegen zijn ook niet van gevaar ontbloot. Een of twee kwalijke verliespunten en het toernooi ziet er meteen anders uit.   

Ten opzichte van het laatste EK zijn Yvette Broch, Michelle Goos en Sanne van Olphen er niet meer bij. Martine Smeets, destijds afwezig, mag wel tot de eerste tien gerekend worden. Bondscoach Helle Thomsen wacht met haar definitieve selectie tot na de uitzwaaiwedstrijd tegen Angola, woensdagavond in Eindhoven (19.30 uur) en nog wat extra trainingen. Tien speelsters kunnen de koffers al inpakken, de overige 12 uit de voorselectie kunnen er vooralsnog alleen naar kijken en blijven hopen.

Deel dit bericht