Handbalshop
Oranjeheren schrijven handbalgeschiedenis in de Maaspoort

Oranjeheren schrijven handbalgeschiedenis in de Maaspoort

09 juni 2018, 23:05 uur

Sensatie in de Maaspoort in Den Bosch. De Nederlandse heren handballers hebben zaterdagmiddag de eerste WK- kwalificatiewedstrijd tegen vice-Europees kampioen Zweden, na een 13-12 ruststand, met 25-24 gewonnen.

De euforie in de Maaspoort was dan ook groot  na afloop en de speculaties over de afloop waren dan ook niet van de lucht maar werden door de spelers ook wel weer getemperd. "Maar we hebben vandaag gewonnen en dat nemen we mee naar de tweede wedstrijd. We gaan daar niet naar toe om te verliezen," vertelde Kay Smits die op het einde van de wedstrijd met drie klasse doelpunten de beslissende factor in de aanval was bij Oranje.

Gerrie Eijlers was in de eerste helft de ster van de wedstrijd met negen stops. Daarmee stond de doelman van Oranje aan de basis van de overwining. Die werd in de slotfase van de wedstrijd doro doelman Bart Ravensbergen met een aantal; cruciale saves bestendigd. Daarmee speelde het Nederlandse keepers duo een cruciale rol ion de overwinning.  

Maar ook de beide middenopbouwers Luc Steins, die halverwege de tweede helft moe gestreden vervangen werd door Dani Baijens, waren met hun snel en dynamische spel sterk op dreef en konden steeds de opbouwers Iso Sluijters, Jasper Adams en Kay Smits in stelling brengen om te scoren, daarbij vaak geholpen door de cirkelspeler Toon Leenders  die geregeld een sper wist te zetten.

Zweden scoorde uit de eerste aanval de 0-1 waarna Nederland antwoordde met 1-1 door Jasper Adams. Tot 3-4, door Gottfridsson, hield Zweden de minimale marge vast. Doelpunten van Iso Sluijters en Luc Steins zetten Oranje met 5-4 voor het eerst op voorsprong, wat de Zweedse coach bij 6-5 noopte tot het nemen van een time out. Die had weinig effect voor Zweden maar pakte goed uit voor Oranje dat wegliep naar een 10-7 voorsprong na 24 minuten. In de slotfase van de eerste helft weet Zweden de achterstand nog terug te brengen naar de 12-13 ruststand.  In de beginfase van de tweede helft is het Zweden dat via Zachrisson en Lagergren na 35 minuten weer op voorsprong weet te komen. Nederland brak niet maar bleef zijn eigen spel spelen en mede dankzij de elfde redding van Gerie Eijlers pakte Oranje weer snel de voorsptong terug: 17-16.

De nummer twee van het EK kon geen oplossing vinden om het Nederland moeilijk te maken. In tegendeel, Oranje wist precies waar het Zweden pijn kon doen en bleef ook effectief in het afronden van de kansen al had Oranje soms wat meer tijd nodig om tot een afronding te komen. De Zweden scoorden in deze fase soms wat makkelijker hun doelpunten, mede ook omdat Eijlers wat minder vat kreeg op de schoten. Oranje behield desondanks zijn voorsprong van een doelpunt vast.

Bij 22-22 schiet Zweden op de paal en pakt Nederland een time-out. Kay Smist maakt er met een weergaloze treffer 23-22 van. Met Ravensbergen inmiddels in het doel wist Nederland via Adams in de 50e minuut de marge weer naar twee te tillen (24-22). Gottfridsson zet Zweden weer op 24-23 waarna Bobby Schagen zijn eerste zevenmeter mist. Zweden weet niet te profiteren en schiet hoog over. Met nog drieëneenhalve minuut te spelen is daar opnieuw de fysiek sterke Kay Smits die vanuit een onmogelijke positie toch de bal achter de Zweedse doelman weet te krijgen en de beslissende treffer voor Oranje scoort: 25-23. Via Tollbring wordt het 25-24. Als Jasper Adams dan een technische fout krijgt Zweden de kans om gelijk te komen. Maar met een geweldige reflex is het Bart Ravensbergen die dat voorkomt. Het betekent de eerste overwinning voor Nederland in de historie tegen Zweden.

Beide landen kwamen elkaar nog niet veel tegen. Maar van de eerste acht ontmoetingen eindigden er zeven in een Nederlaag. Een keer, in 1981, werd er gelijk gespeeld.

Voor het eerst in de play-off geschiedenis gaat het Nederlands herenhandbalteam onder leiding van de IJslandse coach Erlingur Richardsson met een voorsprong aan de tweede play-off wedstrijd beginnen. In dat opzicht een hele nieuwe situatie voor Oranje dat in het verleden altijd eerst een uitwedstrijd had en met een nederlaag aan de tweede wedstrijd moest gaan beginnen.

"Dit was geweldig om mee te maken. Wij hadden met elkaar afgesproken om er vol voor te gaan en alleen dan kun je succesvol zijn. Als ploeg hebben we laten zien dat we tot veel in staat zijn. Dat moet in de toekomst tot mooie resultaten leiden," aldus Iso Sluijters.

“Zweden geschokt na verlies in WK paly-offs “ kopt de Zweedse krant Aftonbladet.

"Het is duidelijk dat we teleurgesteld zij nadat we hebben verloren. We speelden niet op ons niveau waarvan ik denk waar we bekend om staan. Nederland speelde daarentegen erg gedisciplineerd," vertelde de Zweedse bondscoach Kristján Andrésson na afloop tegen handbollslandslaget.

Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman (1), Dani Baijens, Toon Leenders (2), Iso Sluijters (5), Luc Steins (2), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Jaap Beemsterboer, Kay Smits (3), Jasper Adams (4), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (2), Alec Smit, Tommie Falke.

Zweden: Mikael Appelgren, Tobias Thulin; Philip Henningsson (1), Markus Olsson, Max Darj, Hampus Jildenbäck, Jerry Tollbring (1), Hampus Wanne (4), Simon Jeppsson (1), Fredric Pettersson (2), Albin Lagergren (6), Jim Gottfridsson (3), Linus Arnesson (1), Mattias Zachrisson (4), Jesper Nielsen, Lukas Nilsson (1).

Laatste update: 09 juni 2018, 23:44 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct