Nieuws

Oud-Sittardiaan Jo Hanckmann overleden

Door Zwart Wit – Gisteren ontving HV Zwart Wit uit Oirsbeek-Schinnen het vervelende bericht dat oud-lid Jo Hanckmann, speler en trainer, op 8 oktober op 73-jarige leeftijd is overleden.

Zijn carrière startte bij de club in zijn woonplaats om vervolgens naar het grote Sittardia te verkassen in de jaren zeventig. Met die club behaalde hij vele successen. Tevens werd Hanckmann meerdere malen gekozen in de Oranje-selectie. Na zijn actieve carrière speelde Hanckmann nog mee in het team van Oud-Sittardia.

In december 1976 werd Jo Hanckmann door toenmalig bondscoach Jo Maas opgeroepen voor een kwalificatieduel in Heerlen tegen het sterke Denemarken. Blessures en afmeldingen lagen hieraan ten grondslag. Nederland verloor, kansloos, met 14-21.

Memorabel is ook het thuisduel in het Europa Cup-1 toernooi, het toernooi der landskampioenen in december 1979, tegen het toenmalige sterke Dukla Praag waarin Sittardia onder leiding van Guus Cantelberg een groot deel van de wedstrijd gelijke tred hield met de profs uit het Oostblok. Uiteindelijk sloegen de gasten in de slotfase toe: 18-24. Hanckmann werd in dat duel topscorer met 7 treffers, Bert Bouwer raakte vier keer de netten, Han Busio trof driemaal. Ploeggenoten destijds waren onder meer de doelmannen Ger Norbart en Jan de Lange, Ton Reijnders, John Thissen, Jo Helwegen en Piet Jaspers.

                             Jo Hanckmann (links) als trainer van HV Kerkrade, foto archief HSP

Als trainer keerde hij terug bij o.a. Alfa Schinnen, de club die later fuseerde met Zwart Wit uit Oirsbeek. Met de mannenploeg klom hij op tot het niveau van de tweede divisie. Ook bij HV Kerkrade boekte Hanckmann als trainer prima resultaten.

                                                    

 

Deel dit bericht