Nieuws

Ouders en NHV onderzoeken doorstart Handbal Academie Heren.

Naar aanleiding van het plotselinge bericht op 31 maart 2016 dat de stekker uit de Handbal Academie Heren getrokken was, heeft er afgelopen maandagavond 4 april 2016 een overleg plaatsgevonden tussen het NHV en betrokken ouders van de handbaltalenten. Deze avond was in eerste instantie bedoeld als informatie avond georganiseerd door het NHV over het hoe en waarom deze keuze gemaakt was.

Nadat de ouders de redenen van het NHV hadden aangehoord bleek al snel dat deze redenen, waaronder budgettaire, niet geheel gegrond waren. Ondanks dat de bijeenkomst erg emotioneel was, kon er toch op een constructieve en oplossingsgerichte manier verder gepraat worden. Dit heeft er toe geleidt dat op initiatief van de ouders er een plan op tafel is gekomen voor het mogelijk doorstarten van de Handbal Academie Heren. Hierbij worden verschillende mogelijkheden bekeken waarbij centraal staat dat er in ieder geval een talentontwikkeling op hoog niveau blijft bestaan. Ondanks dat ouders zich bewust zijn van het feit dat het om hun kinderen gaat, overheerst het gevoel dat het niet alleen daarom gaat. Ook de ouders van eventueel vertrekkende talenten hebben uitgesproken dat het nu stoppen met de Handbal Academie Heren een toekomstig probleem oplevert voor het heren handbal in het algemeen, en dit mag simpelweg niet gebeuren.

Nu een week later en heel veel telefoontjes later heeft Handbal Limburg 2.0 en Topsport Limburg het initiatief opgepakt om te onderzoeken of een doorstart kan plaatsvinden. Ook de verhuurder van de accommodatie op Watersley heeft uitgesproken vergaande medewerking te verlenen.

Gekeken moet nu gaan worden of het NHV deze constructie wil en kan ondersteunen. Hierbij is het erkennen van de status van een nieuw op te richten Handbal Academie een belangrijk onderdeel. Tevens is de status van de talenten ook belangrijk, het NHV heeft zich over de statussen van de talenten al uitgesproken en laat de statussen zoals ze nu zijn.

Tevens wordt er door de ouders onderzocht dat er eventueel een doorstart kan plaatsvinden nabij Papendal. Ook hiervoor wordt een begroting opgesteld en is woonruimte gezocht. Ook wordt er onderzocht of de kwaliteit die geboden wordt in Sittard, ook in Papendal aangeboden kan worden. Hierbij valt te denken aan de trainers, aanbod van de krachttraining, vervoer etc..

Een ander belangrijk punt is dat er voor gezorgd moet gaan worden dat er voor volgend jaar nog voldoende talenten aanwezig zijn op de Handbal Academie. Om deze talenten te benaderen zou er op zeer korte termijn een selectiedag georganiseerd moet worden. Hiervoor is inmiddels een lijst gemaakt van 90 gegadigden. Deze dag zou tevens in het kader kunnen staan voor het scouten van talenten voor de oranje teams.

De ouders zullen verdergaan in het mogelijk maken van een doorstart van de Heren Academie, maar hebben hier het NHV bij nodig. Het NHV heeft dan wel toegezegd constructief mee te willen werken aan een doorstart, maar heeft tot op heden nog niet aangegeven op welke wijze ze dit willen doen. Afspraken die het NHV zou maken met de betrokken partijen heeft ook nog niet plaats gevonden, terwijl bij het NHV ook duidelijk is dat tijd een belangrijke factor is. De ouders vertrouwen er dan ook op dat het NHV binnen afzienbare tijd hun verantwoording gaat nemen en een daadwerkelijke medewerking gaan verlenen.

 

Vlak na de start van de Handbalacademie in 2012 maakte de Limburgs eregionale omroep L1 een reportage over de Academie.

Deel dit bericht