Handbalshop
Pearl van der Wissel beëindigd haar carrière

Pearl van der Wissel beëindigd haar carrière

07 maart 2015, 00:00 uur

Een van de grootste handbaltalenten die het Nederlandse handbal heeft voortgebracht stopt aan het einde van het seizoen met handballen. De inmiddels 31-jarige in Leiden geboren Pearl van der Wissel heeft dan ook een indrukwekkende handbal carrière achter de rug. Zo werd de watervlugge, behendige en veel scorende speelster kampioen van Nederland, Frankrijk en Duitsland hoewel ze het grootste deel van haar carrière in Denemarken heeft gespeeld waar ze de opkomst maar ook de neergang van het Deense handbal heeft meegemaakt.

Op haar vijftiende werd ze door de toenmalige bondscoach Bert Bouwer in de selectie van Oranje opgenomen, maar ze kon met Oranje nooit een internationale titel veroveren. Haar grootste succes was de vijfde plaats bij het WK van 2005 in st. Petersburg. Individueel was er bij het dit WK ook succes. Als eerste Nederlandse speelsters werd Van der Wissel in het All Star team gekozen.  Bij de verkiezing van wereldhandbalster van het jaar 2005 eindigde de destijds 21-jarige international met vijf procent van de stemmen op de vierde plaats.  

Haar eerste interland speelde ze in 1999 tegen Noorwegen en haar laatste op 27 mei 2012 tegen Argentinië bij het Olympisch kwalificatietoernooi in Spanje.

Het niet kwalificeren voor de Olympische spelen en het uiteindelijk niet doorgaan van het EK in Nederland was voor haar uiteindelijk de reden om met Oranje te stoppen. “Ik heb 13 jaar en in 217 wedstrijden alles voor Oranje gegeven en op zij gezet. Ik heb niet meer de ambitie om met Oranje iets te bereiken” zo vertelde ze destijds tegenover www.handbalstartpunt. Ze heeft in die periode 570 doelpunten gescoord voor Oranje.

In Nederland speelde ze voor UDSV, Aalsmeer, Orient, VOC en Hellas. Met die laatste club werd ze Nederlands kampioen in het seizoen 2001-2002. Daarna vertrok ze naar Denemarken en kwam bij GOG Gudme terecht, waar op dat moment zeven Nederlandse speelsters onder contract stonden. Bij GOG speelde ze vervolgens zeven jaar tot de club financieel ten onder ging.

In 2009 ging ze haar heil zoeken in Frankrijk. In de finale om de landstitel was zij mede bepalend dat haar toenmalige club Toulon/Saint-Cyr Var kampioen van Frankrijk werd. Ondanks het succes vertrok ze na een jaar weer en kwam in 2010 in Duitsland bij Thuringer HC te recht. Ook hier werd ze kampioen maar verliet ze de club ook weer direct om weer terug te keren naar haar grote liefde die nog altijd in Denemarken woonde en waarmee ze inmiddels is getrouwd. Ze ging in 2011 spelen bij Aarhus SK maar dat was van korte duur want de club kwam in financiële problemen. Halverwege het seizoen stapte ze toen ook over naar het Oranje van HC Odense waar ze haar carrière aan het einde van het dit seizoen zal beëindigen. Een kers op de taart voor haar zou zijn als ze met haar club de play-offs om de Deens kampioenschap als afsluiting van haar carrière  kan spelen

“Handbal heeft altijd een groot deel van mijn tijd in beslag genomen, maar ik ben blij dat ik mijn carrière hier op Funen kan beëindigen waar ik het grootste deel van mijn volwassen handballeven heb gespeeld. Ik voel dat het nu tijd is geworden om nieuwe dingen in het leven te gaan uitproberen” aldus Pearl van der Wissel.  

Laatste update: 07 maart 2015, 16:51 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct