Nieuws

Larissa Nüsser, Queen van de Assist, passeert magische grens van 100

Door Frits Feuler – Handbal staat, net als andere sporten, in deze vreemde tijd onder druk. Een natuurlijke sport, atletisch, allround, dynamisch, spannend met veel doelpunten. Boeiend schouwspel vooral. We maken ranglijsten met doelpuntenmakers, meeste gele kaarten, tijdstraffen, rode kaarten, meeste aantal en gemiddeld aantal toeschouwers per club. De speeltijd per speler wordt gemeten. Schotbeelden vanaf elke positie. Keepers worden onder het vergrootglas gelegd: hoeveel van de ballen heeft de sluitpost kunnen tegenhouden? Een onderdeel ontbreekt heel vaak: we registreren nauwelijks de ‘aangevers’ voor de vele doelpunten: de man of vrouw van de ‘assist’. Een aparte ranglijst met interessante gegevens.  

Assist is een term die bij verschillende sporten in zowel het voetbal, basketbal, ijshockey en veldhockey wordt gebruikt.
De term wordt gebruikt in een situatie waarbij de speler hulp geeft, bijvoorbeeld een pass, waaruit een doelpunt voortkomt en geldt  alleen als zodanig als daaruit direct een doelpunt voortvloeit.
Een ‘assist’ kan zowel rechtstreeks als onrechtstreeks aanzien worden als een ‘assist’. Als de bal botst tegen een voet, een been of de rug van een speler van de tegenstander en hieruit kan worden gescoord zal dit ook aanzien worden als een ‘assist’. De getoucheerde bal verandert hierdoor over een kleine afstand van richting maar zal toch aangezien worden als ‘assist’. Indien de bal meters verandert van richting zal dit niet beoordeeld worden als ‘assist’.

In de Deense tophandbalcompetities wemelt het ook van de statistieken. Mooi voor trainers, mooi ook voor de betrokken speler? Wat kun je ermee, geven ‘slechte cijfers’ een mentale klap? Of zetten hoge scores juist aan tot nog meer daden?

                             

                                        Voorbereiding 2020/2021, foto archief HSP

Larissa Nüsser, spelverdeelster bij København Håndbold en vorig jaar rond deze tijd door de fans in de Deense competitie uitgeroepen tot Speelster van het Jaar, staat actueel als koploper geboekt op die lijst. In 24 wedstrijden had ze, naast het maken van haar ‘eigen’ 82 doelpunten (uit 152 pogingen) ook nog 105 keer oog voor een medespeelster in een goede scoringspositie. Uitzonderlijk hoog! Ter vergelijking: Nycke Groot (Odense) komt tot 61 assists in 23 duels, Oranje-teamgenote Loïs Abbingh gaf in 22 wedstrijden 56 keer de beslissende eindpass. Dione Housheer (Nykøbing) haalt 41 passes in 18 wedstrijden. Bij de mannen op het hoogste Deense niveau voert Peter Balling (Kolding) met 85 uit 21 de ranglijst aan.

- Inzicht, overzicht, techniek, durf, timing.
- Alles moet bij zo’n eindpass kloppen. 
- Anders is de tegenstander er na de  balonderschepping vandoor.

Nüsser, bezig aan haar vierde van vijf seizoenen in Kopenhagen, heeft al lang haar draai gevonden. Spelen in een sterke competitie, met prima ploeggenoten om haar heen. Het eerste jaar was een leerjaar, vervolgens kwam Nüsser - samen met Luc Steins is ze sportambassadeur van de provincie Limburg - los. “Meer plaats voor mij in de opbouwrij,” liet ze toen optekenen. En dat vertaalde zich steeds meer in extra speeltijd. Met als logische stap: toegang tot het grote Oranje, de ploeg waarmee ze in december 2019 in Japan de historische wereldtitel pakte. Vrijdagavond, op bezoek bij koploper Odense, knokte haar ploeg tot het uiterste maar moest zich gewonnen geven: 32-27.

                        Bekijk hieronder een aantal spelmomenten met Larissa Nüsser:

 

Naseizoen

København Håndbold en ook Nykøbing, de ploeg van Dione Housheer en Nikita van der Vliet, zijn zeker van deelname aan de play offs om de landstitel. Samen met nog zes andere ploegen waaronder Esbjerg en Odense. Een mooie prestatie. Beide teams strijden begin juni in Odense nog in de FINAL 4 van de Deense beker, met Odense en Herning.

Twee doelstellingen die de ploeg van Nüsser al behaald heeft. “We hadden dit seizoen te kampen met een aantal vervelende blessures, waaronder Nyala Krullaars. Nog geen drie weken bezig en al een paar speelsters ‘out’. Toch zijn we steeds in de top van het klassement gebleven. Ja, dan halverwege ook nog het vertrek van goalgetter Mia Rej naar Odense. We moesten noodgedwongen wat aanpassingen doen, oud-speelsters opgetrommeld om in elk geval ook op trainingen zo compleet mogelijk te zijn. Daar zijn we redelijk in geslaagd, denk ik.”

Begonnen met handbal in haar woonplaats Born. Vervolgens kreeg ze grotendeels haar opleiding via HandbaL Venlo en Dalfsen en niet bij de HandbalAcademie. Haar eerste interland eind oktober 2017 tegen Duitsland. Inmiddels staan bij Oranje de tellers op 30 caps en 37 treffers.

Als spelverdeler moet je een behoorlijk portie durf aan de dag leggen, je ploeg op sleeptouw nemen, de lijnen uitzetten. ‘Dreh- und Angelpunkt’, zelf kansen pakken, anderen kansen bieden. Zo ongeveer dus. “Dat hoort allemaal bij mijn taken. Fouten maken, dat  hoort daar natuurlijk ook bij. Door fouten te maken doe je later ook weer dingen goed,” weet de 21-jarige Limburgse inmiddels. “Als het maken van fouten je op een of andere manier afremt, moet je niet op die centrale positie gaan staan!” is ze duidelijk. “Maar eigenlijk kijk ik vrij weinig naar al die lijsten, ik focus op de ploeg, op mijn medespeelsters en mijn taken in het veld. Vanuit onze snelle tegenaanval kom ik vaak als eerste in balbezit, dan is het kijken naar de juiste vrijlopende speelster voor een pass. Of niet!” Inderdaad, de centrale speler bepaalt het vervolg van de aanval, denkt een aantal zetten vooruit. Met haviksogen bespioneert ze intussen de vijandelijke defensie, op zoek naar mogelijkheden voor een succesvolle afronding.

                             

                                          Tijd voor overleg: Larissa Nüsser, foto archief HSP

Blijft onverlet dat ze met dat mooie aantal assists toch veel ogen op haar weet gericht in een wedstrijd. “De kunst is dan om misschien wat meer risico te nemen bij een bepaalde actie of juist wat anders te doen dan de tegenstander verwacht. Daarom is zeven, acht keer samen trainen per week enorm belangrijk om aan elkaar te wennen: wie loopt waar, wie doet wat, welke bal kan ik het beste spelen? Balans zoeken tussen pass en eigen schot. Ja, dat vind ik belangrijk.”

Omschakeling

Het vertrek van Mia Rej naar Odense, topschutter in de eerste competitiehelft, vergde weer een omschakeling. “Dan ga je weer op zoek naar andere mogelijkheden met andere type speelsters,” klinkt het bijna als een routinier. “Jammer dat we ons niet op Europees niveau dit seizoen hebben kunnen ontwikkelen. Volgend jaar nieuwe kansen, denk ik. In dat soort wedstrijden krijg je te maken met andere spelstijlen, moet je anders denken en nog sneller handelen.”

Oranje

Tussendoor nog heel wat werk aan de winkel voor Nüsser en haar ploeg: nog twee competitieduels, dan de play offs met acht ploegen om de titel. Begin juni de FINAL4 in de beker. Met Oranje naar de Spelen. Toch? “Niks is zeker, er kunnen maar 16 speelsters mee.” Maar een speelster met jouw kwaliteiten op die positie blijft toch niet thuis? Bescheiden: “Natuurlijk wil ik me daar laten zien maar iedereen moet afwachten.” In Japan stond ze meteen paraat binnen de lijnen als dat van haar gevraagd werd. Voor een coach prima om een dergelijk type speelster achter de hand te hebben én op het juiste moment in te brengen.

Ze heeft inmiddels in de nationale ploeg zoveel ervaring opgedaan op nog jonge leeftijd dat het voor eeuwig doodzonde zou zijn als de bondscoach voor Tokio iemand anders dan Nüsser uit zijn hoge Franse hoed zou toveren. In december het WK in Spanje als titelverdediger. Dan een serie EK’s en WK’s erachter aan, met als uithangbord het WK 2027 in eigen land. Op dat toernooi mag de ‘koningin van de assist’ zeker niet ontbreken.

cover Larissa Nüsser, doelpuntenmaakster maar bovenal spelverdeelster

foto archief HSP / Dan Eugen Photograpy / club

Deel dit bericht