Nieuws

Quintus haalt kwartfinale Europa Cup en hoopt op mooie loting

Het liefst naar Málaga….

AD SPORT / Peter Lotman- Volgens verwachting hebben de handbalsters van Quintus in het Europese onderonsje met V&L de kwartfinale bereikt van de Challenge Cup. Na de 22-27 overwinning vorige week in Geleen won het team van coach René Zwinkels de thuiswedstrijd met 23-19.

De supporters in de eigen Eekhouthal hoopten op een galavoorstelling van hun idolen. Die kwam er niet. Geen fraai combinatiespel, geen ‘vliegertjes’, geen wonderbaarlijke doelpunten die de Europese top tien zullen halen. Gewoon een degelijke overwinning met maar één doel: de volgende ronde halen. Die missie volbrachten de Heulse vrouwen.

Britt van Steekelenburg probeert langs de Geleense defensie te geraken       foto Patrick Dolkens

Coach Zwinkels nam de weinig sprankelende partij voor lief. “Ik ben meer tevreden dan vorige week, hoe gek dat misschien ook klinkt. Vooral over de eerste veertig minuten. De dekking stond goed met een sterk middenblok en ook aanvallend heel behoorlijk. Dat het in het laatste gedeelte een stuk minder ging, was niet zo verwonderlijk. Ik heb al mijn speelsters ingezet en dat is ook een winstpunt.”

Comfortabel

Hij doelde daarmee op de fase waarin Quintus via de 11-5 ruststand de comfortabele 17-8 voorsprong had opgebouwd. Er was bij die stand al geen sprake meer óf de thuisclub de kwartfinale zou halen. De vraag was met welke uitslag. In de eerste helft genoten de fans ook nog wel. 

De sterk keepende Esther de Vos over die periode: “Dat was prima van onze kant. Ik kon lekker keepen, omdat de verdediging goed schoof en veel ballen blokte. Het is jammer, dat we het niet hebben kunnen doortrekken in de laatste twintig minuten. Dan krijg je toch een vertekende uitslag. Maar we zijn er niet minder blij om, dat we een ronde verder zijn.”

Zwinkels haalde bij die ruime voorsprong zijn complete basisploeg naar de kant. Het was een sympathiek gebaar van de Westlandse oefenmeester, die hiermee de jonge garde ook aan het Europa Cup-gevoel wilde laten snuffelen. “Die meiden trainen óók het hele jaar hard. Dan verdienen zij speelminuten. Bovendien kunnen wij geen zwaar seizoen afwerken met maar zeven speelsters. We zijn nog op drie fronten actief.”

Ervaring

Duidelijk was, dat de ‘wisselbank’ nog niet over de ervaring beschikt om het niveau van de hoofdmacht vast te houden. Britt van Steekelenburg, die opnieuw een sterke wedstrijd speelde: “Dat mag je ook niet verwachten van ze. Wij hebben veel ervaring opgedaan met die Europa Cup-wedstrijden de laatste jaren. Zij zijn nog jong, dus dat komt nog wel.”

In de laatste twintig minuten zakte het niveau in en kabbelde de partij naar het einde. De vreugde na afloop over het bereiken van de kwartfinale was niettemin groot bij de speelsters en staf. Britt van Steekelenburg lachend: “Het was dan niet spetterend, maar we staan wél in de kwartfinale. Het spektakel bewaren we voor de volgende keer. Hopelijk een mooie loting. Het liefst naar Málaga.”

Doelpunten Quintus: Cynthia Devilee (5), Esmee Martens (4), Anouk Zwinkels (4), Lisanne Zwinkels (2), Fem Boeters (2), Susan de Bakker (2), Daisy Hage, Angelique van Duijvenbode, Lois Strik en Jill van der Zeijden. 

Doelpunten V&L: Milou Janssen (7), Annika Noordink (5), Rosanne Beijers (2), Sabien Storken (2), Verona Peeters (2) en Diane Houben.

Amusementswaarde( ***): Het kijkplezier was matig, maar door de hele entourage was het toch een sfeervolle boel in de Eekhouthal in Kwintsheul. De supporters van beide teams lieten zich goed horen en ondanks de voortdurende achterstand bleven ook de Limburgse fans veel geluid produceren. Quintus had er met een voortreffelijke organisatie een echte cupsfeer van gemaakt.    

Scheidsrechters(***): De Finse arbiters Miro Korja en Christopher Metsämäki waren resoluut en doortastend. Lang niet alle beslissingen waren goed, maar zij namen die met overtuiging.

Deel dit bericht