Nieuws

Quintus met lege handen

 Heulse handbalsters kunnen VOC niet van dubbel afhouden in beker

Door Peter Lotman - Almere- De handbalsters van Quintus zijn er niet in geslaagd het Amsterdamse VOC van de dubbel af te houden. In Almere verloor de équipe van coach René Romeijn met 31-36 de bekerfinale.  Ondanks een goed seizoen staat de Heulse club met lege handen.

De teleurstelling was groot en de tranen waren dus onvermijdelijk. De verwachtingen waren hoog gespannen in het Westlandse kamp. Ondanks een prima wedstrijd konden de aspiraties niet worden waargemaakt. Woede en machteloosheid zorgden voor het verdriet. Driekwart wedstrijd bleef Quintus in het spoor (24-24), maar daarna leek de accu leeg. 

Ondanks de nederlaag kijkt coach René Romeijn tevreden terug op de afgelopen jaargang. ,,Een seizoen met wisselende resultaten, maar ook met groeimomenten. We kunnen er zeker op doorborduren. Door het wegvallen van speelsters was er tijd nodig om te bouwen.

Speelsters kwamen op andere posities en nieuwe krachten moesten worden ingepast. Ondanks dat alles hebben we een goede competitie gedraaid. Lang meegedaan in de halve finale om de landstitel en de bekerfinale gehaald. Er telt maar één plaats en dat is de eerste. Daarom zijn we met die vierde plek en dit bekerverlies niet tevreden.”

TOEKOMST

Over de toekomst is Romeijn optimistisch. ,,Helaas vertrekken opnieuw talentvolle speelsters naar het buitenland. Dat hoort bij prestatiesport. Er komen ook weer nieuwe talenten bij, onder meer uit de jeugd. Er is dus volop concurrentie en dat komt de ontwikkeling van de speelsters ten goede. Het moet hard werken zijn om een plaats in het eerste te veroveren. Dat houdt iedereen scherp.”

Ook Cynthia Grift, de spelbepaalster van de Heulse ploeg, heeft gemengde gevoelens. ,,Dit bekerverlies en die vierde plaats zijn een tegenvaller. Wij moeten minimaal derde eindigen. Als we kijken naar de uitslagen in de belangrijke wedstrijden hadden wij in de finale om de landstitel kunnen staan. En ook deze wedstrijd hadden we een beter resultaat kunnen halen. Toch hebben wij met de komst van het trainersduo René Romeijn/Will Plugge veel geleerd.  Het was een pittig seizoen met Europa Cup, beker en competitie in korte tijd.”

ONGEWIJZIGD

Ook uitblinkster Anouk Zwinkels (acht treffers) kon het amper geloven. ,,Tot een kwartier voor tijd hebben we goed gespeeld. Daarna ging het mis door balverlies en slecht schieten van ons. Onbegrijpelijk en vooral doodzonde.” 

Het toont de strijdlust van Grift dat zij al weer denkt aan volgend seizoen. ,,Ons team blijft grotendeels ongewijzigd. We gaan doorbouwen en vanaf de voorbereiding werken aan een hoger doel. We willen gaan voor het landskampioenschap. Ondanks het vertrek van speelsters weet ik uit ervaring, dat wij onze weg wel weer vinden.”

DUBBEL VERDRIETIG

Voor keepster Esther de Vos was het een dubbel verdrietige middag. Zij geloofde heilig in de bekerwinst, maar zag die droom uiteen spatten. Ook ging de titel voor beste keepster van het afgelopen seizoen aan haar voorbij. Die eer ging naar Yara ten Holte van Dalfsen. De Vos teleurgesteld: ,,Vooral voor ons team vind ik het jammer dat we de beker niet hebben gepakt. Dat zit me het meeste dwars. Zo’n individuele prijs is mooi, maar het gaat toch om de teamprestatie.”

Doelpunten Quintus: Anouk Zwinkels (8), Cynthia Grift (6), Lisanne Zwinkels (5), Amy Oostveen (5), Daisy Hage (3), Iva van der Linden, Lisa Warmerdam, Lois Strik en Esmee Martens.  

 Doelpunten VOC :Dione Housheer (11), Rachel de Haze (8), Talisa Groen (7), Bo van Wetering (4), Britt van der Baan (2), Zoe Sprengers (2), Lynn Molenaar en Kim Lunter.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) :Het was een van de betere bekerfinales van de laatste jaren. Een hoog tempo en fraaie doelpunten met als hoogtepunt het formidabele aanspelen door Dione Housheer naar de cirkel. Ook de gelijk opgaande strijd tot diep in de tweede helft zorgde voor veel kijkplezier. VOC had de langste adem en pakte in het buitengewoon sfeervolle Topsportcentrum Almere verdiend ook de tweede hoofd. Een groot compliment voor trainer/coach Ricardo Clarijs.

Scheidsrechters (****) : André Hommen en Marco Remmerswaal kregen als beloning voor een goed seizoen deze bekerfinale. Een hoogtepunt in hun carrière. Precies op het juiste moment piekten zij ook, want zij floten een prima wedstrijd.

Beste speelsters: Bij VOC blonk Dione Housheer uit. Een groot talent dat haar heil helaas nu al in Denemarken gaat zoeken. Ook Rachel de Haze maakte weer veel indruk met haar jagende spel. De Haagse Talisa Groen nam met een schitterende wedstrijd afscheid van VOC. Zij toonde opnieuw haar klasse.

Bij Quintus schoot Anouk Zwinkels acht keer raak en dat was knap. Het was een hecht team dat niet echt individuele uitblinksters kende. Al had keepster Esther de Vos een serie uitstekende stops. 

AD SPORT/PETER LOTMAN     

Deel dit bericht