Nieuws

Quintus met twee zeges op Valur naar laatste 16 in Challenge Cup

Quintus met twee zeges op Valur naar laatste 16 in Challenge Cup

Succes bij rentree Devilee

AD SPORT / Peter Lotman- Met twee overwinningen (24-20 en 20-21) op het IJslandse Valur Reykjavik plaatsten de handbalsters van Quintus zich voor de laatste zestien van de Challenge Cup. De duels stonden vooral in het teken van de terugkeer van spelbepaalster Cynthia Devilee-Grift.

Eindelijk, na drie maanden blessureleed, stond ze weer binnen de lijnen. Cynthia Devilee-Grift, de aanjaagster van de Westlandse formatie. Wat hadden de supporters haar gemist. Altijd voorop in de strijd. Doorzettingsvermogen als belangrijkste karaktereigenschap. Typisch zo’n speelster die de coach als eerste op het wedstrijdformulier vermeldt. Ook tegen het IJslandse Valur was zij direct weer belangrijk.

Cynthia Devilee-Grift, comeback na twee maanden blessureleed

De 26-jarige spelbepaalster moest knokken om terug te komen op topniveau. “Ik heb er steeds naar toe gewerkt om voor deze Europa Cupwedstrijden speelklaar te zijn. Dat viel niet mee, maar het is gelukt. Ik ben wel tevreden over mijn spel”, glunderde Cynthia Devilee.

Comeback

Dat was een understatement. De opbouwspeelster startte in de basisopstelling van het technisch duo René Zwinkels/Neso Saponjic. Tijdens de laatste vrijdagtraining bleek haar comeback haalbaar. Het begin was overrompelend van de thuisclub én van Devilee. Quintus kwam door flitsende combinaties binnen een kwartier op 10-3 met drie formidabele doelpunten van de rechtshandige schutter. Niets deed denken aan die zware schouderblessure waardoor ze lang aan de kant moest blijven.

Devilee opgelucht: “Mijn laatste wedstrijd was eind augustus de Supercup die we wonnen. Daarna raakte ik in een oefenwedstrijd geblesseerd. Bij een overhaalbeweging werd ik hard geblokt. Meteen voelde ik veel pijn en wist dat het niet goed was. Ik kreeg steeds meer last, maar de röntgenfoto gaf aan dat er geen breuk zat. Ik hield veel pijn, ook tijdens het slapen. Weer een echo gemaakt, waarbij behoorlijk wat vocht in de schouder te zien was. Daarna doorverwijzingen naar de orthopeed, foto’s, mri-scans  en diverse testen. Inmiddels waren er al twee maanden voorbij.”

Krachttrainingen

Uiteindelijk bleek het een flinke peesontsteking in de schouder. Devilee: “Vervelend, maar eigenlijk positief nieuws. Met gerichte fysiotherapie kon ik de trainingen weer oppakken. Veel conditie- en krachttraining en zelfs weer één-op-één training. Vanaf eind oktober was er een duidelijke verbetering merkbaar. Ik kon voor honderd procent meedraaien. Afgelopen week met duizend procent getraind om tegen Valur van de partij te zijn. Het was geweldig er weer bij te horen en mijn bijdrage te leveren.”

Het spelplezier spatte er bij Cynthia Devilee-Grift vanaf. Driekwart van de partij stond ze binnen de lijnen. Af en toe werd ze door coach Zwinkels naar de kant gehaald om te waken voor overbelasting. Ze nam het team op sleeptouw. Op de beslissende momenten blonk ze uit  met krachtige acties door de  vijandelijke verdediging. “Ik ben zo blij, dat we door zijn. Het kostte meer moeite dan verwacht, maar technisch vond ik ons de betere ploeg.”

Dat was waar, want Quintus had vooral moeite met de fysieke kracht van de IJslandse opponent. Dat bleek toen de thuisclub na de 13-8 ruststand moest toestaan dat Valur zich terug knokte tot 15-14. De uitblinksters Daisy Hage, Britt van Steekelenburg, Lisanne Zwinkels en Cynthia Devilee legden echter met 24-20 een basis voor de ‘uitwedstrijd’, ook in Kwintsheul, van gisteren.

Ook in dat duel was Quintus de bovenliggende partij. Bij 15-15 leek het spannend te worden, maar door een tussensprint besliste de Heulse ploeg via 15-19 op basis van meer kwaliteit de partij: 20-21.

Doelpunten Quintus: Daisy Hage (8/6), Cynthia Devilee (5/2 ), Lisanne Zwinkels (4/3 ), Britt van Steekelenburg (4/1 ), Amy Oostveen (1/0 ), Lois Strik (1/3 ), Susan de Bakker (0/2), Anouk Zwinkels (0/3), Esmee Martens (0/1) en Dorien van Wissen (1/0). 

Wedstrijdrapport

Amusementswaarde(****) : De sfeer in de bomvolle Eekhouthal in Kwintsheul was formidabel. De supporters lieten zich horen, er was een heus dweilorkest en de gelijkwaardigheid van beide teams zorgde voor veel spanning. Twee prima Europa Cup dagen, mede dankzij de voortreffelijke organisatie.

Scheidsrechters(***) : De Italiaanse dames Gianna Stella Merisi en Juliana Alexandra Rosca floten twee prima wedstrijden. Ze voelden de sfeer goed aan, zagen veel, maar floten gelukkig niet voor alles. Ze lieten het spel goed doorgaan. Ze waren resoluut en lieten zich niet van de wijs brengen.

Beste speelsters: Bij Quintus waren Daisy Hage en Cynthia Devilee-Grift in uitstekende vorm. Ook keepster Esther de Vos was sterk op dreef. Anouk Zwinkels en Lois Strik vonden hun oude vorm weer terug.

Bij Valur lieten Morgan Marie Thorkelsdottir, Sandra Erlingsdottir en Lovisa Thompson een goede indruk achter.

Deel dit bericht