Nieuws

Quintus op weg naar de top

Ambitieus plan van aanpak met als doel BENE-League

PETER LOTMAN - Kwintsheul - De handballers van Koornneef/Quintus werken keihard om de kampioenspoule in de eredivisie te halen. Daarna is de ambitie een plaats in de prestigieuze Bene-League. De Heulse club heeft daarvoor een professionele organisatie neergezet. Peter Lotman volgde een week het intensieve trainingsprogramma van coach René Zwinkels en zijn team.

MAANDAG
Deze avond staat vooral in het teken van krachttraining. De spelers zijn te vinden in het krachthonk met gewichten, crosstrainers, hometrainers en andere spierversterkende apparaten. Hoekspeler Mitchell Verbraeken is het afgelopen jaar zichtbaar ‘gegroeid’. ,,Ik was wat licht, maar heb door deze aanpak mijn lichaam goed kunnen ontwikkelen. Heb meer kracht en dat is in de aanval en verdediging heel belangrijk. Ik voel me er sterker door.”

DINSDAG
De middagtraining van vier tot zes uur is druk bezocht. Gericht op specialistentraining. Hoekspelers, cirkellopers, opbouwers en keepers worden op hun individuele vaardigheden onder handen genomen. Alex Koop: ,,Het is niet altijd makkelijk om vanwege studie of werk aanwezig te zijn. Ik probeer roosters aan te passen om er toch zo veel mogelijk te zijn. Het is veel improviseren en regelen. Maar beslist de moeite waard.”

Dan wordt er gezamenlijk in het clubhuis gegeten. Teammanager Sylvia van Velthoven heeft pasta voor ‘haar jongens’ gemaakt. Er wordt geschranst. Jonkie Bob Kouwenhoven begint aan zijn vierde bord. ,,Heerlijk en mooi dat we hier kunnen eten. Dan hoeven we tussendoor niet naar huis.”

Om half acht begint de avondtraining. Coach Zwinkels analyseert de wedstrijd van afgelopen zaterdag voordat hij zijn spelers aan het werk zet. Break-out lopen, vrijspelen van de hoeken en cirkelloper, korte combinaties vanaf de opbouw. Het hele scala komt voorbij. Een selectie van 26 spelers. Aan de ene kant het eerste met assistent Wesley Roeleveld of Roald Stuiver. Aan de andere kant de spelers van het opleidingsteam met Jack van Lier. De spelers hopen op een partijtje na afloop.

 

WOENSDAG
Eigenlijk de vrije avond. Maar eens in de maand het moment om onder leiding van inspanningsfysioloog Corné van Geest diverse testen te houden. Gewicht, vetpercentage, sprongkracht, hartslag, alles wordt gemeten. De spelers moeten een Shutlle Interval test lopen. Net zo lang tot er één overblijft. De conditie is opvallend goed. Ard Vollebregt loopt voorop. Robin Dissel heeft een topconditie: ,,Komt nog van de Handbal Academie. Vreselijk wat zwaar. Ik ben kapot.” Collin de Vette houdt het makkelijk vol. Maar de ‘winnaar’ is de lichtvoetige Bennie Heijker van het tweede. Coach Zwinkels: ,,Die verdient een kans in het eerste.” Ook groepsgesprekken en individueel overleg met de psychologe voor de mentale ondersteuning staan op het programma. De trainersstaf houdt het wekelijkse overleg.

DONDERDAG
Weer eerst een middagtraining, dan eten en ’s-avonds opnieuw aan de bak. Spelsituaties nabootsen, systemen inslijpen, zoeken naar de juiste combinaties. Honderden keren dezelfde oefeningen om er automatismen van te maken. Ook de vier keepers worden speciaal onder handen genomen door Eugène Hansen, zelf in het doel gestaan bij Hellas en Quintus. Zijn tips gaan erin als koek. Schotanalyses van tegenstanders worden geïnterpreteerd. Naderhand worden ook nog videobeelden bekeken.
  QUINTUS LIGT OP SCHEMA
Quintus is hard op weg het eerste doel van het ambitieuze plan te verwezenlijken: plaatsing voor de kampioenspoule om de landstitel. De Westlanders staan tweede in de eredivisie met nog 5 wedstrijden te gaan. De top 4 plaatst zich voor het kampioenenbal in februari. De huidige Bene-League clubs Limburg Lions, Aalsmeer, Bevo en Volendam voegen zich bij die titelstrijd. Die eindrangschikking is vervolgens bepalend voor deelname aan de Bene-League 2016/2017.  Zes Nederlandse en zes Belgische clubs strijden volgend seizoen op het hoogste niveau.  

VRIJDAG
De tactische voorbereiding van coach Zwinkels op de wedstrijd. Spelsituaties speciaal gericht op de komende tegenstander worden eindeloos herhaald. Welke speler van de tegenpartij schiet waar. Hoe ontregelen we de combinaties van de tegenstander. Welke systemen spelen we zelf tegen de vijandelijke dekking. Zwinkels doceert, wijst, verheft zijn stem. ,,Sommige spelers moet je regelmatig bij de les houden. Verslapping duld ik niet.”

Fysiotherapeut Marcel Aniba, al meer dan dertig jaar bij de club, is beschikbaar om de pijntjes te verhelpen, te tapen, te icen, te beoordelen of er wel of niet gespeeld kan worden.

ZATERDAG
De wedstrijd waarin alles moet samenvallen. Dat lukt vaak wel en soms niet. Zwinkels: ,,Het is een lang en zwaar traject. Er gaan nog zaken mis. De spelers werken zich week in week uit kapot, maar ze worden zichtbaar beter. We zijn op de goede weg. De inzet en bereidheid om dit programma af te werken, zijn enorm. Dat gaat rendement opleveren. Met maar één doel voor ogen: de Bene-League.”  

 Selectiespelers eerste team op een rij
  1. Ard Vollebregt (23) Studie leraar lichamelijke opvoeding HALO
  2. Collin de Vette  (21) Studie Rechtsgeleerdheid Universiteit Leiden
  3. Rens Reijgersberg (27) Werkt bij bouwbedrijf Eekhout
  4. Chris de Bakker  (23) Studie Small Business & Management
  5. Frank Meeuwisse  (27) Ondernemer
  6. Niels van Lier (21) Studie Ergotherapie
  7. Sven Hemmes (26) Afdelingsmanager Makro
  8. Lex Dofferhoff  ( 23)  Net afgestudeerd HBO Sportmanagement
  9. Mitchell Verbraeken (21)  Studie Criminologie en Recht
  10. Lars Hemmes (24) Studie Sport/Bewegen/Gezondheid
  11. Bob Kouwenhoven (19) Studie Geneeskunde
  12. Alex Koop  (22) Studie Commerciële Economie/Sportmarketing
  13. Rick van Ravesteijn (23) Accountmanager verzekeringen
  14. Max de Maat  (18) Studie Technische Bedrijfskunde
  15. Robin Dissel  (19) Studie Civiele Techniek aan TU Delft 
  Frank Meeuwisse wordt onderworpen aan de sprongkrachttest. Links inspanningsfysioloog Corné van Geest.

Foto's ©Patrick Dolkens Fotografie

EXPOSURE IS NODIG’

Een samenwerkingsverband tussen de grote handbalclubs in de regio Den Haag blijft nog steeds het ideaalbeeld om de top te bereiken. Zolang dat niet haalbaar is, heeft Quintus besloten een eigen traject op te starten met als doel deelname aan de Bene-League. Zes keer trainen per week, uitbreiding technische- en medische staf, extra krachttraining, mentale begeleiding, voedingsadviezen, maatschappelijke hulp bij studie, werk en wonen.

Clubicoon Henri Reijgersberg heeft samen met trainer René Zwinkels en de voormalig eerste teamspelers Sjoerd Verlaan, Roald Stuiver en Wesley Roeleveld het voortouw genomen.

Aanvoerder Lex Dofferhoff: ,,Het is zwaar en de aanpak vraagt offers van ons, maar wij hebben dat er graag voor over om ons doel te bereiken. Wij hebben als spelersgroep toegezegd bij elkaar te blijven en ervoor te gaan.”

Reijgersberg: ,,We hebben exposure nodig. Meer financiële middelen, dus aantrekken van potentiële sponsors. Handbal moet hier net als bij de huidige Bene-League clubs ‘vermarkt’ worden. Op korte termijn willen wij ons meten met de top van Nederland.”      

 

AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT    

Deel dit bericht