Nieuws

Rentree clubloze Jorn Smits bij Volendam valt in het water

Het kan alleen maar beter gaan’

Door Frits Feuler – De transfer kwam voor de buitenwereld tamelijk onverwacht. Bij Volendam was manager Joost Ooms echter al wat langer in de weer om ‘oudgediende’ Jorn Smits (27) na zijn vertrek bij Emsdetten in te lijven. “Binnen twee dagen was toen alles in kannen en kruiken,” kijkt Smits na het verloren duel met Visé terug. Amper vier dagen bij de ploeg. “Dinsdag sloot ik aan bij de groep, ben goed opgevangen. Alsof ik niet weg ben geweest,” klinkt het sympathiek uit de mond van de Limburger. Voor Smits was er nog geen 'warm-loop-shirt', hij moest het doen met het shirt van de vertrokken Jaap Beemsterboer.

In februari 2016 was Smits (23), toen in zijn vierde jaar bij Volendam, op proef bij de koploper in de tweede Deense divisie, Randers. Club en speler werden het snel eens, dus in de zomer vertrok de lange opbouwer richting Scandinavië. Twee jaar duurde zijn verblijf in het handbalgekke land, in 2018 werd hij bij het Duitse Emsdetten de opvolger van Jasper Adams die terugkeerde naar LIONS. Tot vorige maand: het contract van Smits werd, tamelijk onverwacht, ontbonden. Een paar weken slechts was hij ‘clubloos’.

                            

                                                   Jorn Smits, in Volendam-shirt

“Maar Volendam zocht al snel contact, ook een aantal andere clubs uit de BENE-League toonde interesse. Ik heb ooit bij mijn vertrek gezegd dat wanneer ik terugkeer in Nederland, Volendam mijn eerste optie zou worden. Uiteindelijk werd het dus weer Volendam, die club heeft destijds al een warme indruk op me gemaakt. Twijfelde niet lang. ‘n Professioneel geleide club. Het gevoel was weer meteen goed.”

Diepgang

De Europese regelgeving – 15 februari was de deadline voor een dergelijke transfer – was in het voordeel van club en speler. Net op tijd werden de papieren afgelopen week in Wenen ingeleverd en kon Smits zich met de nieuwe ploeg voorbereiden op het eerste duel, uit bij Visé. “Volendam had net twee winstpartijen (Houten en Atomix) achter de rug, Visé lag wat op de sukkeltoer,” vertelt coach Hans van Dijk na afloop. “Maar we hadden vandaag te weinig diepgang, speelden teveel in de breedte en teveel vanuit stilstand. Defensief hadden we de grootse moeite met cirkelspeler Yves Vancosen. Ja, ik wist dat hij tegen Pelt goed in de tang zat. Door ons was hij vanavond echter niet af te stoppen.”

                                             

                                            Jorn Smits, in het shirt van Emsdetten

Ook Smits is open in zijn eerste analyse. “Persoonlijk had ik niet zo’n hoge verwachtingen van mezelf in dit eerste duel, zou zeker geen topwedstrijd spelen. De ploeg helpen, die opdracht had ik me gesteld." Bij 10-7 (18') was het dan zo ver. "In eerste instantie moest ik nog wat wennen aan de ploeg, het wedstrijdritme was er nog niet. Nu, achteraf, kan ik zeggen dat we de komende weken, zeker defensief, nog genoeg te doen hebben. Maar ook aanvallend maakten we teveel fouten. Kwestie van afstemming en timing, noem ik dat. Acht treffers maken in de eerste helft is echt niet goed,” klonk het ook kritisch. “Ik ben blij dat ik weer heb kunnen spelen. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan met de ploeg, want talent is er zeker.” Iets dat zijn coach beaamt. “Hard werken kunnen ze ook, een eerste vereiste. Afspraken die we samen maken moet je nakomen. En dat was tegen dit Visé niet echt goed te noemen.”

Programma

Speler en coach hebben deelname aan de FINAL4 uit hun hoofd gezet. Eerste doelstelling in de resterende drie duels is zeker niet in de play downs met Houten terecht komen. Dat betekent ten koste van Aalsmeer een plekje bij de vier best geklasseerde Nederlandse ploegen zien te bemachtigen en op die manier strijden om de titel. Ook het bekertoernooi – morgenavond naar Ha-Stu, spelen zonder hars, mooie onderbreking, zegt Van Dijk – kent als regerend kampioen nog voldoende uitdaging. “Ik heb rare scenario’s meegemaakt met Volendam. Weet nog, “ aldus Smits, “dat we uit bij Bevo moesten winnen om niet te degraderen. Dat lukte wonderwel. Vervolgens spelen we mee om de landstitel.” Ook de bekerwinst verleden jaar op LIONS was niet vooraf zo geregisseerd maar gebeurde gewoon na een kwakkelseizoen in de BENE-League. “Presteren, het samen leuk hebben, sportief en sociaal met de ploeg bezig zijn. Dat moet leiden tot betere resultaten,” denkt Smits even hardop. “Maar ons restprogramma ten opzichte van concurrent Aalsmeer is nog zwaar,” weet Van Dijk die dit weekeinde te horen kreeg dat zijn contract met de club met een jaar verlengd is. Een teken dat de clubleiding van de aanpak van Van Dijk - hij speelde ooit met zijn collega bij Visé, Korneel Douven, nog een jaartje bij het toenmalige Neerpelt - overtuigd is. “Eerst maandag samen het duel tegen Visé doornemen, dan bepalen we ook de marsroute voor de komende weken.”

Aan beider gezichten is af te lezen dat zij er met hun ploeg in elk geval met veel vertrouwen tegenaan gaan.

Visé: Schenk, Siraut; Brixhe 1, Carvalhais 3, Gava 2, Cusumano, Danesi B. 5, Flasj 1, Vancosen 8, Marchal, Mormont 2, Danesi S. 5, Rola 2, Bello 2, Hamzic 4.

Volendam: Eijlers, Schellekensl Nagtegaal, Claessens 2, Roefs, Baijens 4, Geus, Bourget 4, De Vette 1, Neuteboom 2, Smits 4, Blaauw 3, Visser, Jansen 2.

Scheidsrechters: Van Laarhoven – Thijssen

Tijdstraffen: 4 / 4

Deel dit bericht