Nieuws

Robert Nijdam komend seizoen aan de slag bij Bayer Leverkusen

Na vier jaar komt een einde aan zijn opleidingswerk bij Handbalacademie

Door Frits Feuler –De vrouwenploeg van TSV Bayer 04 Leverkusen, uitkomend in de Bundesliga, staat vanaf komend seizoen onder leiding van Robert Nijdam. Hij wordt de opvolger van Renate Wolf die echter als directeur van de handbalafdeling TSV Bayer 04 de leiding behoudt.

“Ik wil eenvoudig gezegd meer tijd voor mezelf. De dubbele functie van trainer en directeur van de handbalafdeling brengt een enorme druk met zich mee. Je neemt al veel werk mee naar huis en desondanks blijft er nog net zoveel liggen. Bovendien wil ik ook nog genieten van andere dingen in het leven zo lang ik nog fit ben,” licht Renate Wolf haar besluit toe om zich in de toekomst alleen nog in de functie van directeur te presenteren.

Sinds begin januari had ze zoal haar gedachten over de nieuwe invulling van haar job. Dus ging ze met het bestuur op zoek naar een geschikte opvolger.

EHF-coach Robert Nijdam is momenteel nog hoofd van de succesvolle Handbalacademie op Papendal in Arnhem waar zeker de laatste jaren veel speelsters hun opleiding genoten. Dat leidde in 2015 tot vice-wereldkampioen, in 2016 vice-Europees kampioen en in 2017 een derde bij het WK.

De 46-jarige Nijdam was in zijn actieve carrière een succesvolle handballer. Hij droeg 152 keer het nationale shirt, was in 2005 Nederlands beste handballer, speelde in Nederland voor E&O en Sittardia alvorens bij het Belgische Herstal onderdak te vinden. In de Duitse Bundesliga kwam hij uit voor TuS Nettelstedt, OSC Rheinhausen en SG Solingen. Na het einde van zijn handballoopbaan trainde Nijdam onder meer de Belgische nationale ploeg, de Zwitserse eersteklasser GC Amicitia Zürich en het Belgische Neerpelt-Lommel voordat hij in oktober 2014 verantwoordelijk werd voor de Nederlandse junioren bij de meisjes. Met de groep U20 haalde hij vorige week het ticket voor het WK in Hongarije (1 tot 15 juli).

Robert Nijdam kent Renate Wolf en Jutta Ehrmann-Wolf al langer dan een paar weken. Renate Wolf: “Ik heb hem bij mijn eerste bezoek aan de Handbalacademie in Papendal, een paar jaar geleden, leren kennen. Sindsdien was er altijd wel contact tussen ons en wisselden wij informatie uit. Voor haar was Nijdam bij de zoektocht naar een opvolger eerste keus, verraadt Wolf. “Daarom ben ik ook blij, dat hij heeft toegezegd. Hij pas precies in ons profiel, heeft ervaring als speler en trainer, is extreem competent in zijn vakgebied en kan heel goed met jonge speelsters werken. Bovendien vertegenwoordigt hij precies de filosofie van ons als opleidingsclub.”

Nijdam begeeft zich met zijn nieuwe job zeker niet op onbekend terrein. “Zoals gezegd, Renate en Jutta ken ik al lang, ook de club TSV Bayer 04 en haar logistieke verhalen zijn mij bekend. We hebben met de Nederlandse U20 ook twee keer in Leverkusen gespeeld. Annefleur Bruggeman die ik in de Academie heb opgeleid, speelt inmiddels ook bij de Elfen.Ik ben tamelijk goed ingevoerd in het Duitse vrouwenhandbal, veel van onze speelsters zijn en waren in de Bundesliga actief. Ik kon dus ook wel eens over de rand van het bord mee kijken.”

Ook het hoofd van de damesafdeling Andreas Thiel kent Robert Nijdam nog vanuit zijn actieve periode. Daarnaast hebben ze enkele jaren geleden samen hun trainerslicentie behaald.

Met het bereiken van de komende EK-eindronde waarbij zijn Nederlandse U20 – selectie als een van de favorieten geldt, ziet Nijdam ook binnenkort een einde komen aan zijn missie op de Handbalacademie. “Vier jaar lang heb ik aan dit team gebouwd, hun ontwikkeling mede vormgegeven. En natuurlijk stelde ik mezelf al maanden geleden voor hoe de volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling zou uitzien als coach en ook als mens. Daar past nu het verhaal van Leverkusen perfect in.”  

Op zijn aanstaande job bij de Werkselfenverheugt de afgestudeerde psycholoog en sportwetenschapper zich enorm. “Ik zal met een jonge, zeer getalenteerde ploeg en een ervaren, competente staf werken. Het totaalpakket is simpelweg klasse!” 

Deel dit bericht