Nieuws

Robert Nijdam met Leverkusen naar de top

Robert Nijdam met Leverkusen naar de top

“Heerlijk werken met deze gretige groep meiden”

Door Frits Feuler– De kruitdampen van het EK zijn nauwelijks verdwenen of de Duitse Bundesliga eist voor trainer Robert Nijdam bij zijn nieuwe club TSV Bauer Leverkusen weer zijn dagelijkse aandacht op. Donderdavond het negende competitieduel, tegen laagvlieger Bensheim-Auerbach. Na een 17-9 ruststand viel Leverkusen, door de vele wissels, wat terug. In gevaar kwam de 30-23 zege, voor bijna 1700 fans, nooit.

Annefleur Briuggeman

Gedreven was hij als speler, gedreven is hij ook als coach. Leverkusen was na een tiental jaren Renate Wolf als trainster toe aan iets ‘verfrissends’. Speelsters werden, zeg maar, in een keurslijf van spelpatronen gestopt. Beetje weinig creativiteit, weinig eigen inbreng. Weliswaar af en toe succes maar niet het gewenste resultaat om ieder jaar om de prijzen te spelen of Europees actief te zijn.

Met de komst van Nijdam lijkt daar verandering in te komen, met een tussentijdse vierde plek als nieuwe bron van motivatie. “Heerlijk om dagelijks met de ploeg in de weer te zijn. De afgelopen maanden zijn hier goed bevallen, heb het goed naar mijn zin. De Nederlandse spelvisie hebben ze hier goed opgepakt.”

Annefleur Bruggeman beaamt: “Natuurlijk zijn de meesten voorheen Renate gewend. Een ander soort trainster dan Robert. Was het bij haar vroeg in de voorbereiding ontzettend veel duurlopen en nog eens duurlopen, nu begonnen we meteen in de zaal, met bal. Zijn ideeën zijn verfrissend, iedereen speelt met een ander soort plezier.”

Hoog tempo

Het hoge tempo, perfecte combinaties. Af en toe frivool. Agressief in de dekking. “Fouten maken mag, je weet wat je fout hebt gedaan. Robert blijft rustig, vertelt je in een time out wel of op de bank wat er misging én wat je daarom beter had kunnen doen. Hij legt heel veel bij de speelsters neer. Dat is mooi!”

De woorden van Bruggeman kloppen inderdaad. Haar ploeg is gretig, wil dit jaar Europees handbal afdwingen. In de beker slechts één gewonnen duel – uit bij rode lantaarndrager Halle-Neustadt - verwijderd van de FINAL4. “Daar zijn we met z’n allen mee bezig!” aldus de Limburgse.

Een opgestoken duim van Nijdam, een kort privé-applausje, even met de armen wijd. Mimiek in optima forma als het nodig is. Op de bank volgt een kort contact, een aanwijzing en overleg. De betreffende speelster knikt instemmend, geen stress, geen opgefokt sfeertje. Iedereen happy!

Nijdam heeft alle teugels in handen. Een echte assistent-trainer heeft hij niet. De langdurig geblesseerde Jenny Karolius is zijn tijdelijke adjudante. Scorend vermogen komt vooral van de rechteropbouwspeelster Jennifer Rode, een van de drie zusjes in de ploeg en Mia Zschocke. Annefleur Bruggeman wordt, vanwege blessureperikelen in de ploeg, aan de cirkel geposteerd. “Niet echt mijn plek maar ik doe ik graag,” geeft ze na afloop aan. Ze scoort ook nog een paar maal ‘am Kreis’ en dat doet goed. “Ik heb nog een spelerslicentie bij Lintfort, die ploeg kampt ook met blessures. Een keer per week train ik mee plus wedstrijd. Maar dan als spelverdeelster. Ik maak bij Linfort en hier veel speelminuten, goed voor mijn ontwikkeling.”

Feestje bij Leverkusen na de winst op Bensheim-Auerbach     foto Jörg Dembinsky Photography

Nederlands kwartet

Tegen het laaggeklasseerde Bensheim-Auerbach, met vier uit acht, werd de jacht op plek drie in de competitie in eigen hal hervat. Vierde thuisduel, drie zeges en een draw. De gastenploeg draait om een viertal Nederlandse speelsters: keepster Helen van Beurden die in de eerste helft formidabel startte maar gaandeweg wat in de steek werd gelaten door haar defensie. Over de 17-9 achterstand halverwege kon haar weinig worden ‘verweten’. Merel Freriks, Sanne Hoekstra en Sarah van Gulik maken het kwartet vol. De Nederlandsen zwoegen, knokken, staan lang binnen de lijnen. Maar krijgen de machine niet echt aan de praat. Veel misverstanden, veel missers ook en defensief niet altijd met de juiste tegenactie. Veel tijd om na te denken is er niet. Zaterdag komt Metzingen, de huidige nummer drie op bezoek voor de laatste wedstrijd van 2018. Nog 17 duels om de gang naar de Tweede Bundesliga te voorkomen. Nellingen en Halle-Neustadt zijn de ploegen die Freriks en co. onder zich moeten zien te houden.

Deel dit bericht