Rusland wint voor het eerst brons sinds WK 2009

Van de Redactie – Voor het eerst sinds het WK 2009 is Rusland weer in de medailles beland op het 24e WK in Japan met een duidelijke overwinning op Noorwegen: 33-28. Het land moest, na de titel in 2009 in China, lang wachten op een nieuw trofee.

Voor Noorwegen was het een teleurstellend einde van hun WK-campagne, met als resultaat dat het derde keer in de geschiedenis van het vrouwenhandbal is dat er geen Scandinavische medailles konden worden gevierd. In de halve finale struikelde Noorwegen over Spanje.

Noorwegen kende een sterkere start waardoor Rusland in de achtervolging moest om een 3-0 achterstand te repareren. Bij 7-5, na tien minuten, waren de Russinnen er bijna bij.

Noorwegen werd geholpen door een goede start van keeper Silje Solberg, die een penalty stopte in de eerste vijf minuten van de wedstrijd, maar terwijl de klok door tikte stal de Russische keepster Viktoriia Kalinina de show met een belangrijke reddingen en beëindigde op die manier de Noorse comeback in de wedstrijd.

foto IHF

Bij 7-7, doelpunt van cirkelspeelster Kseniia Makeeva, duurde het niet lang voordat de ploeg de regie stilaan overnam. In de defensie volgden wat omzettingen en dat bleek de sleutel via  een 5-0 run naar een ruimere marge. Anna Vyakhireva, Elizaveta Malashenko en de MVP van het Jeugd WK 2018, Elena Mikhaylichenko, drongen Noorwegen steeds verder in de achteruit: 13-9. Noorwegen dreigde terug te komen en kwam nog binnen een marge van twee treffers (15-17) maar dat bleek niet voldoende om over te nemen in score.

In de slotfase overleefde Rusland twee tijdstraffen, op zes minuten van het einde. Kalinina was de reddende engel met vier stops: 26-30.

Rusland-coach Ambros Martin gebruikte zijn eerste time-out in de 55e minuut, toen zijn team met voor 27-31 voor stond. De marge bleef behouden en langzaam begon op het veld en daarbuiten het feestje om de bronzen medaille te vieren.

Bij Noorwegen kroonde Stine Oftedal zich met negen treffers tot beste schutter, Anna Vyhakhireva prikte er eveneens negen binnen namens Rusland.