Rusland krijgt deksel op de neus, Brazilië danst de samba

Door Frits Feuler– Een dag na de fantastische draw tegen thuisland Duitsland ging de Russische ploeg verrassend onderuit tegen de fantastische spelende Brazilianen: 23-25. Een shock voor de Russische fans die halverwege al geen goed gevoel hadden: 10-15.

Na het verslaan van Servië op maandag, versloegen de Zuid-Amerikanen nu dus de volgende sterke Europese tegenstander en maakt nu een goede kans om de hoofdronde te halen.  Ze dansten op het veld, dolblij, in gedachten houdend dat die hoofdronde nu steeds dichterbij komt.

Brazilië startte met twee nederlagen tegen Frankrijk en Duitsland, maar nu zijn de Brazilianen weer op het goede spoor en dichtbij om twee Europese krachtpatsers achter zich te laten. 24 uur na de 24:22 tegen Servië, had Brazilië opnieuw de overhand en versloeg het de teleurgestelde Russen, die de dag ervoor tegen Duitsland tot het uiterste moesten gaan voor een uiteindelijk verdiende draw.

Hoofrolspelers bij de Brazilianen, die met deze zege wraak namen voor de nederlaag in de achtste finale van het WK 2013, waren doelman Cesar Almeida (elf saves), zeven goals van Felipe Borges, die speler van de wedstrijd werd en een geweldige vechtlust tegen de fysiek sterke Russen, die in dit duel nooit aan de leiding stonden. Via 7-3 ging het naar 12-7 en 15-10 bij rust.

Braziliaans doelman Almeida. uitblinker tegen Rusland               foto IHF

Maar net aan het begin van de tweede helft had Rusland de sterkste periode, waardoor het verschil met een doelpunt werd verkleind, want Dmitrii Zhitnikov en Timur Dibirov waren aanvallend nauwelijks te stoppen. In de 46e minuut voor het eerst een gelijke stand (19-10) en was Rusland dichtbij om de wedstrijd te kantelen. Maar in die fase stond Almeida als een muur.

Het cruciale moment in de wedstrijd was de rode kaart tegen Dibirov na een fout tegen Almeida (54e minuut). Brazilië putte moed, nam het initiatief en stond nog weinig toe. Op de tribunes werd een heus sambafeest ingezet dat enkele ogenblikken later op het veld een vervolg kreeg.

Washington Nunes da Silva, coach Brazilië: “Het was een intensief duel. We hadden een harde job in de verdediging, maar die verdediging stelde ons in staat de Russische aanval te stoppen. Onze aanval was zeer effectief, wat ons naar de overwinning leidde.”

Felipe Borges, speler Brazilië: “Brazilië groeide de laatste jaren op in het internationale handbal, in het vorige kampioenschap waren we dicht bij de volgende ronde, nu hebben we de kans om door te gaan.”

Eduard Koksharov, coach Rusland: “Het was een zeer intensieve wedstrijd, sommige structuren van ons spel werkten niet zoals we ze hadden gepland.”

Dmitrii Zhitnikov, speler Rusland: “Het is moeilijk om te zeggen wat er in het spel is gebeurd, ik wil Brazilië bedanken en wens hen succes en geluk voor de volgende wedstrijden.”