Nieuws

Russische handbalbond: eerste verklaring doping U 19-speelsters

Door Frits Feuler –De Russische Handbalbond heeft vrij snel gereageerd op de uitslag van een dopingonderzoek tijdens het EK U19 in Slovenië waarbij drie jonge Russinnen verdacht worden van het gebruik van meldonium. De bond heeft een grondig onderzoek aangekondigd.

“De Russische Handbalfederatie doet samen met de EHF grondig onderzoek naar de feiten, voorzitter Sergej Shiskarov heeft daarvoor de persoonlijke controle op zich genomen,” meldt de bond op haar website in een eerste reactie.

De bond meldt verder dat het Russische ministerie van Sport wordt betrokken bij de zaak waarvoor vice-ministerpresident Vitaly Mutko verantwoordelijk is. “We bekijken eerst meerdere versies van het gebeuren, is het mogelijk een geplande actie of provocatie,” aldus de bond die inmiddels ook de politie heeft ingeschakeld en de eerste juridische stappen heeft gezet.

Drie speelsters van de zilveren medaille-winnaar kwamen positief uit de dopingtest waarbij sprake was van het middel meldonium. In Rusland is dit medicament tegen hartproblemen toegestaan, maar staat sinds januari 2016 wel op de verboden lijst van de WADA, de Wereld Anti Doping Organisatie. Omdat er meer dan twee speelsters positief zijn bevonden tijdens een toernooi, heeft de EHF niet alleen tegen het drietal maar ook tegen de Russische Federatie een onderzoek ingesteld. Mogelijk verliest de ploeg daardoor onder meer de zilveren medaille die tijdens het voorbij EK U19 in Slovenië werd behaald. 

Lees ook: EHF onderzoekt dopinggebruik bij Russische U-19 handbalsters

Deel dit bericht