Nieuws

Sasja-coach Alex Jacobs ziet daling van het niveau in de BENE-League

Sasja-coach Alex Jacobs ziet daling van het niveau in de BENE-League

Sasja wil terug naar de middenmoot

Van de Redactie - In 2008 won Sasja de allereerste BENE-League. De competitie beperkte zich toen tot een weekend waarin de top twee van België en Nederland op zaterdag de kwalificatie speelden en op zondag de finale. Vanaf de allereerste BENE-League heeft Alex Jacobs de sportieve touwtjes in handen. 

“Nadien is de competitie geëvolueerd en zijn de Luxemburgse ploegen erbij gekomen waardoor we met 12 ploegen speelden en het eigenlijk een completere competitie werd” zegt coach Alex Jacobs. “Luxemburg kwam en ging waardoor we weer naar een competitie van acht ploegen gingen. Op dat moment was het een zeer sterke competitie. Weinig wedstrijden eindigden met 3 à 4 doelpunten verschil. De voorbije jaren hebben we terug een competitie met 12 teams. Als ik de balans opmaak dan vind ik dat door de jaren heen het niveau gedaald is. Ik zie hiervoor twee oorzaken: door de sterke prestaties zijn er nogal wat Belgische en Nederlandse spelers naar het buitenland verhuisd. Uiteraard is dat een uitstekende zaak voor de desbetreffende spelers maar als club vang je dat niet meteen op. Daar gaat wat tijd overheen."

Een tweede oorzaak is voor Jacobs ook duidelijk. "Clubs zijn bij elkaar gaan shoppen en zijn elkaar op die manier eigenlijk aan het leeg plunderen. Vorig jaar kenden wij een moeilijk seizoen en dit jaar zal het niet anders zijn. We hebben onze kern in de breedte uitgewerkt. Dat wil zeggen dat er jongeren zijn bijgekomen die kansen krijgen. Net zoals we dat altijd hebben gedaan wil ik jongeren opleiden, hen beter maken. Alleen hoop ik dat ze onze club ook trouw zullen blijven en dat andere clubs stoppen met onze talenten zomaar weg te plukken."

De basis van zijn ploeg staat er, alleen ontbreekt het nogal wat spelers aan ervaring. "Mijn zoon Kevin doet er nog een jaartje bij. Hij is mijn verlengstuk op het terrein en een motivator voor de jonge spelers. Met of zonder Kevin, het is een wereld van verschil. Vorig jaar spelen we bij Bevo een geweldige wedstrijd en hebben we de match in handen tot het moment dat Kevin geblesseerd naar de kant moet. Het gevolg was dat we in de laatste 10 minuten van de wedstrijd het noorden kwijt waren en de wedstrijd alsnog uit handen gaven. Als Kevin dit jaar blessurevrij kan blijven en hij de lijnen kan uitzetten kunnen onze jongeren groeien."

Jacobs zal de momenten zorgvuldig moeten kiezen om hem te brengen. Op termijn wil hij met dit Sasja terug naar de middenmoot maar daar zullen enkele jaren overheen gaan. "Zaterdag spelen we tegen Quintus. Als je de middenmoot ambieert dan mag je die wedstrijd niet verliezen. We moeten er dus meteen staan. De wedstrijd van zaterdag zal volgens mij voor een groot deel het vervolg van de competitie bepalen. Voorlopig moeten we het stellen zonder Hans Lamberights. Een rugblessure houdt hem tot nieuwjaar aan de kant.”

Deel dit bericht