Nieuws

Sensatie in Keulen: Brazilië klopt favoriet Kroatië, Duitsland en Frankrijk in zetel

Door Frits Feuler– De sensatie was compleet in de Lanxess Arena. Brazilië klopte, in een enerverend duel, het favoriete Kroatië met 29-26 en vierde een behoorlijk uitgelaten feestje op de vloer. Extra voordelig voor Duitsland, deze hulp van de Zuid-Amerikanen. Met een zege, maandagavond tegen Kroatië, kan het organiserende thuisland komende vrijdag de halve finale boeken in Hamburg.

Meest opvallende speler bij de ploeg van coach Washington Silva was Haniel Langaro, met negen kruisjes achter zijn naam en uitgeroepen tot ‘man-of-the-match’. Aanvoerder Domagoj Duvnjak was zes keer succesvol.

De 1-1 was de eerste en enige gelijke tussenstand. De 5:1-defensie van de Brazilianen wilde de Kroatische coach Lino Cervar omzeilen door met een zevende veldspeler te acteren. Maar hij kreeg een koekje van eigen deeg: liefst zeven (!) keer dropte de uitgekookte tegenstander van afstand de bal in het verlaten doel. De achterstand van zes doelpunten (11-5) kon Kroatië met heel veel inzet bij de veldwisseling tot 17-13 reduceren.

Gesloten

Horvath prikte meteen binnen: 17-14. Maar even werden de Braziliaanse rangen defensief gesloten en het verschil liep op naar zes: 21-15. Vanaf dat moment ontspon zich een uiterst boeiend gevecht, op elke vierkante meter werd strijd geleverd. Tot vreugde van de bijna 16.000 fans die duidelijk in hun sas waren en met alle mogelijke middelen hun favoriete ploeg aanvuurden. In deze heksenketel hielden de Brazilianen het hoofd koel, deden geen gekke dingen terwijl Duvnjak aan de andere kant steeds meer geïrriteerder ging spelen en daar een paar ploegmaats in meesleurde.

Plots kreeg de Zuid-Amerikaanse ploeg, bij 23-18, te maken met een serie fluitconcerten. Het hoe en waarom was niet helemaal duidelijk maar het bracht de ploeg even uit zijn evenwicht. Kroatië werd een sluipmoordenaar, kwam stap voor stap dichterbij en had zes minuten voor tijd (26-25) de gelijkmaker voor het oprapen. José Toledo herstelde met een prima onderhands schot de marge naar twee. Daarbij zag de tweede Kroatische keeper ook niet goed uit, een probleem dat de ploeg gedurende het hele duel parten speelde met slechts 9 van de 38 gestopte ballen. Duvnjak kogelde 28-26 binnen maar knalde met zijn hand hard door op Thiago Poncaro die de komende uren behoorlijk hoofdpijn zal hebben.

De treffer van de aanvoerder kwam te laat. Verdedigend bleef de ploeg van coach Silva overeind, perste alle restjes energie uit alle delen van de gespierde lichamen en mocht bij 29-26 weer aan het feest.

Deel dit bericht