Nieuws

Slottreffer Ivo Steins brengt LIONS in extremis naar derde ronde EHF Cup

Door Frits Feuler– Makkelijk kunnen we het niet maken, wel spannender. Dat moet zo ongeveer de samenvatting zijn van het tweede duel dat OCI-LIONS in de EHF Cup speelde tegen het Oostenrijkse Alpla Hard, de huidige nummer vier in de Oostenrijkse HLA. Werkelijk in de allerlaatste seconden was het aanvoerder Ivo Steins die een pingel benutte om de gelijkmaker (29-29) te produceren. Voldoende voor een balletje in de koker bij de volgende loting op basis van uit-gescoorde doelpunten.

De return was mogelijk nog spannender dan het thuisduel, een week geleden waarin de ploeg van coach Mark Schmetz verzuimde met een wat ruimere marge in de bagage aan de lange busreis van 650 km richting de Alpen te vertrekken.

Coach Mark Schmetz had zijn discipelen deze week opnieuw kunnen motiveren. Cruciaal duel, niemand zal het ontkend hebben op voorhand. De ploeg hunkert om weer in de groepsfase van de EHF Cup terecht te komen. Nu pnieuw een kostbaar punt, met een niet aflatende inzet en op karakter voor de poorten van de hel weggesleept. Het ultieme doel was bereikt. Die groepsfase komt dus een stapje dichterbij. Iedereen droeg zijn steentje bij. Ook de meegereisde Limburgse fans die duizenden doden moeten zijn gestorven tussen de 860 Oostenrijkse supporters. 

Vreugde bij LIONS na winst op Alpla Hard     foto Lions

Maar: weer een aanslag op de beurs van de penningmeester om de volgende twee Europese wedstrijden te financieren. Twaalf tot vijftienduizend euro moet opnieuw op tafel om de sportieve prestaties van de ploeg te bewerkstelligen. Wat dat betreft is Europees handbal niet echt een lolletje als bestuurder van een goed presterende ploeg.

Zeven minuten voor tijd kon het dubbeltje alle kanten op rollen: 25-24. Daarna was het absoluut niet verantwoord op als hartpatiënt op de tribune te blijven zitten! 28-27. Een – dure - treffer heeft Lions nog nodig. Time out Lions! 30 tellen op de klok, 29-28 op het bord. Hoe spannend wil je he hebben.

De thuisploeg benadeelt zichzelf als een speler na een mislukte actie de bal wegrolt en – terecht – de rode kaart krijgt. Aan de overkant moet vervolgens, na overleg van de beide arbiters, de strafworp nog genomen worden.

https://www.facebook.com/limburglions/videos/160142461595372/

Woede en teleurstelling op een paar vierkante meter, maar de arbiters uit Wit-Rusland zijn onverstoorbaar. n!

Uiteindelijk is aanvoerder Ivo Steins die zijn koppie erbij houdt en in het verre Hard gelijktijdig het Limburgse carnaval en het Sittardse Oktoberfeest inluidt met die o, zo belangrijke benutte strafworp.

Ivo Steins   foto archief HSP

Nog een paar seconden billen knijpen, Stavast mag nog naar de strafbank. De aansluitende vrije worp voor de thuisploeg wordt simpelweg 20 meter verder over de zijlijn geworpen.De ontlading is enorm.

Begrijpelijk. Ramos (1 doelpunt) speelde niet eens op volle kracht vanwege een blessure. Strauven liep ook te hinkepinken, was niet inzetbaar. Maar met name Ivar Stavast kon deze keer eindelijk weer eens een groot deel van zijn oude vorm laten zien. Inspirerend, aanjager en doeltreffender – vijf treffers - in dit duel. Joris Baart op rechts deed ‘gewoon’ zijn werk: ballen erin schieten. "We gaan zeker niet als toerist naar Oostenrijk," liet hij vorige week nog een tikkeltje teleurgesteld optekenen. Hij hield woord. Liefst acht keer kogelde hij het speeltuig achter de thuisclubdoelman! Steins en Heijnen tekenden voor vijf kruisjes achter hun naam, Janssen (2) en Van Straaten (1) wisten ook waar het Oostenrijkse doel stond.

Zware tegenstanders

Nu afwachten welke ploeg er voor medio november uit de koker in Wenen komt. Geen sinecure, gelet op de mogelijke tegenstanders uit een aantal grote competities. Wat te denken van o.a. Duitse ploegen als THW Kiel, Füchse Berlin. Hannover-Burgdorf of Magdeburg? Of het Spaanse trio Granollers (nummer 7), Cuenaca (nummer 9) en La Rioja (nummer 2). Het Deense GOG Gudme. Of Holstebro, met oud-Lions-speler Kay Smits. Twee Hongaarse topploegen, Balaton en Tatabanya. Het Zweedse Malmö. En nog een handvol andere tegenstanders.

Een tweeluik tegen welke ploeg ook om naar uit te kijken. Voor de handballers zelf maar ook voor de fans die dan bij een eventuele thuiswedstrijd met meer dan 417 ‘piepel’ aan de start verschijnen dan het laatste Europese thuisduel.

Deel dit bericht