Stroeve start Oranje U19 mannen op toernooi in Merzig

Van de Redactie – De Oranje U19-selectie (mannen) belegde voorafgaand aan het toernooi in Merzig een driedaagse trainingsstage die vlotjes verliep. Daarna was het gisteravond tegen het fysiek sterke Hongarije aan de ploeg om te laten zien waar men individueel en als team staat.

“Natuurlijk weet je vooraf dat het een zware tegenstander is en dat je van begin af aan keihard moet werken en zowel aanvallend als verdedigend meedogenloos moet zijn,” luidde de opdracht vooraf. Het ontzag voor deze tegenstander was groot, een tegenstander die inmiddels het klappen van de zweep wel kende.

Alle goede bedoelingen ten spijt: na de 0-1 van Kaj Geenen was het snel gedaan met de aspiraties van de ploeg van de beide coaches Freek Gielen en Edwin Kippers: via 4-1 stond de teller na 12 minuten op 6-3. Slordigheden in de aanval, het afwerken was matig, de bal was eerder vijand dan vriend. Daarnaast zorgde de Hongaarse opstelling in de defensie ook voor problemen. De Magyaren waren snel in hun ritme en zetten Oranje via 13-7 bij rust al op een 16-7 achterstand.

Nu is het winnen van oefenpotjes niet doel nummer een, zeker als een ploeg in voorbereiding op een Europees evenement is. Maar de tijd dringt. Coach Gielen had dat inmiddels begrepen en zette in de rust hier en daar wat puntjes op de i. Tot optisch resultaat op het scorebord kwam dat nog niet (24-13 na 40’) maar het spel oogde in elk geval duidelijker. Kwaliteiten heeft de ploeg individueel zeker, maar als team moet er nog wat gesleuteld worden.

Bij 27-17 kwam de marge voor het eerst in de dubbele cijfers. Aan alle kanten doken de Hongaren – met en zonder bal – op. Het was aan beide keepers, Jens Dijkstra en Ivo Verberne te danken dat de schade niet nog groter werd. De marge van rond de tien bleef grotendeels gehandhaafd. Oranje wist toch met een paar goede acties de score tussentijds een wat draaglijker aanzien te geven: via 27-20 (51’) en 29-22 (56’) kwam de wedstrijd bij 33-22 tot stilstand. Leermomenten en gesprekstof voldoende.

Doelpunten Nederland: Kaj Geenen 5, Thomas Houtepen 5, Niko Blaauw 3, Janik van Zundert 3, Armando Besseling 2, Morris Kippers, Teun Krol, Brent Riksen en Sander Bos ieder 1.

Vandaag (16:00 uur) is Zwitserland, dat eerder op de avond met 28-32 van Duitsland verloor de tegenstander. Zondag 12:00 uur) de ontmoeting met Duitsland. Alle duels zijn via livestream te volgen op sportdeutschland.tv