Nieuws

Tess Wester: ‘Er was geen houden aan, collectief waren we zwak’

Tess Wester: ‘Er was geen houden aan, collectief waren we zwak’

Mak Odense speelbal voor ontketend Metz

Door Frits Feuler– In de zesde en laatste groepswedstrijd in de Champions League bij de vrouwen was het duel tussen Metz Handball en het Deense Odense – met Tess Wester – nog van een behoorlijke importantie. Beide ploegen waren al gekwalificeerd voor de volgende ronde maar nog belangrijker: met hoeveel punten wordt aan de klus van zes duels begonnen? Onderlinge duels tellen dan mee, ieder punt is er eentje, twee is beter.

Dat strijdplan had de thuisploeg beter voor mekaar. Voor 4239 behoorlijk chauvinistische fans in Palais Omnisports Les Arenes werd er van acquit door Metz in een enorm hoog tempo gespeeld. Tientallen een-tegen-een-situaties waren steeds in het voordeel van de gele ploeg. De haperende en soms stuntelende Deense verdedigsters kregen maar geen vat op de kwieke Francaises en werden aan alle kanten onder de voet gelopen. Een nachtmerrie voor iedere keeper.

Snelheid

Tess Wester stond bijna zielsongelukkig tussen de palen. Balend, boos. Tien ballen op doel, achter tegen het net, twee over het doel. Boem! Als granaten sloegen de ballen achter haar binnen. 8-2. Bij 8.37 op de klok stopte ze de eerste bal! Nauwelijks drie minuten al de eerste time out van haar coach.

“Metz had meer snelheid, ging makkelijk door onze defensie,” blikte de Oranje-doelvrouw ruim na afloop op die desastreuze openingsfase terug. “Misschien waren we moe? Zware voeten, kan ook. De laatste weken soms drie wedstrijden per week. Zwaar. Maar vandaag was het niet best. Collectief slap, terwijl Metz het op alle fronten prima deed.”

Haast apathisch stond ze daar, in haar eentje. Na een kwartier vond haar coach Jan Pytlick het welletjes. “Ik moest Tess in bescherming nemen,” verklaarde hij na afloop. “Uit voorzorg. Ik ben echt trots op haar, als staf en groep zijn we heel blij met haar. Begin waren er wat aanpassingsprobleempjes maar eenmaal bekend met de club en onze manier van spelen ging het ook met haar beter. Een slimme keepster, dat ook. Ze heeft een behoorlijke meerwaarde. Goede snelheid, goed reactievermogen. We profiteren allemaal van haar capaciteiten. Een meerwaarde, geloof me! Jammer dat ik haar nu een paar weken niet bij de club zie vanwege de nationale ploeg. Mag hopen dat haar niks overkomt, zodat we eind december met haar de Final4 voor de Deense beker kunnen spelen. We hebben een jonge ploeg, voor het eerst in de Champions League. Maar vandaag kan ik niet echt trots op mijn ploeg zijn! Zal toch proberen die paar positieve dingen uit dit duel te onthouden!”

Tess Wester, tegen Metz geen reden tot juichen

Lovende woorden over haar van haar coach die het gaandeweg de wedstrijd (rust 21-12) ook ten einde raad leek. Met Wester na de pauze weer op doel dacht Odense het sleuteltje naar een beter resultaat te hebben gevonden maar die droom spatte al snel uiteen: 27-16 na amper zeven minuten. Een kwartier mocht Tess Wester nog tussen de palen blijven, bij 34-20 ging ze richting wisselbank.

Oranje

“Nee, zo slecht heb ik ons dit seizoen nog niet zien spelen,” keek ze terug op de 41-26 nederlaag. “Misschien ook door de lange reisdag? We kwamen pas zaterdagavond aan. Het is ook niets om echt boos op te worden, want wat je vanuit je doel naar de ploeg roept, komt in zo’n situatie toch niet aan.”

Maandag vliegt Wester terug naar Nederland waar ze ’s avonds aansluit bij de Oranjeploeg in Arnhem. “Bespreking, wat bij kletsen. Dinsdag beetje trainen, woensdagavond de uitzwaaiwedstrijd tegen Angola.” De focus komt ook bij haar nu op het EK te liggen. “Altijd zwaar zo’n EK omdat je niet echt zwakke ploegen hebt. De Europese top is present. Meteen goed presteren in de poule want elk punt is belangrijk. Verliespunten zijn dodelijk.” Ze spreekt inmiddels uit ervaring.

Hongarije, Spanje en Kroatië zijn de te kloppen ploegen wil men in de tweede ronde van Montbelliard naar Nancy gaan. “Uiteindelijk is Parijs ons doel. Ook als we onderweg Noorwegen tegen komen, willen we die ploeg zeker verslaan. We zitten op grote toernooien steeds bij de laatste vier. Dat zegt iets over onze prestaties,” glundert ze terecht. “Maar ik wil nu echt weer een finale spelen en die dan ook winnen!” klinkt het strijdvaardig.

Met haar vorige club Bietigheim speelde ze vorig seizoen onopvallend in de tussenronde van de Champions League. Of ze met Odense daar vanaf eind januari potten gaat breken, is maar de vraag. “Rostov is een sterke ploeg, duels tegen Kopenhagen en Brest worden voor ons heel belangrijk. Maar als we zo spelen als vandaag hebben we nauwelijks kans een kans,” maakt ze duidelijk. “Ooit wil ik ook nog eens op de Final4 in Boedapest staan. Ben nog jong, heb nog wat tijd!” besluit ze lachend.

Tussenronde (vanaf 27 en 28 januari 2019)

Groep 1:

1.      Rostov 4-7; 2. Buducnost 4-6; 3. Metz 4-5; 4. Kopenhagen 4-3; 5. Brest Bretagne 4-2; 6. Odense 4-1.

Groep 2:

1.      Györ 4-8; 2. Bucuresti 4-6; 3. Vipers Kristiansand 4-4; 4. Krim Mercator 4-3; 5. FTC Ferencvaros 4-2; 6. Thüringer 4-1.

Deel dit bericht