Nieuws

Trainer Bart de Koning stuwt handbalsters VELO naar hoger niveau

Titel VELO kwestie van tijd

Het behalen van de titel in de tweede divisie B kan voor Véneco/VELO bijna niet meer mis gaan. Het staat zes punten los van de concurrenten met nog vijf wedstrijden te gaan. Coach Bart de Koning: “Een jaar eerder dan verwacht, maar we zijn er klaar voor. We hebben een sterke spelersgroep die zeker mee kan in de eerste divisie. De mogelijkheden van het team zorgen ervoor dat speelsters van buitenaf de stap naar VELO steeds aantrekkelijker vinden. Iedereen is welkom die zich aan ons programma wil committeren.”

Terug keer naar de top

AD SPORT / Peter Lotman- Hij overwoog na twee seizoenen te stoppen. De clubleiding van Véneco/VELO praatte op hem in. Trainer Bart de Koning herzag zijn besluit. Samen met maatje Richard Rijkens maakte hij vervolgens van de Wateringse handbalsters een titelkandidaat.

Elk moment kan het gebeuren. Kampioen worden en promoveren naar de eerste divisie. Het niveau waar VELO thuishoort en waar het ooit onder de voormalig topspeelster Mieke Pottuijt bovenin meedraaide. Na een reeks magere jaren met de pendel tussen de tweede en eerste divisie moet het technisch duo De Koning/Rijkens de stap omhoog maken.

De Koning had al ervaring met het kneden van een team bij de mannen. Hij stoomde WHC Den Haag klaar voor de eerste divisie en handhaafde zich daar verdienstelijk met periodetitels. In het laatste jaar miste hij net de promotie naar de eredivisie in een tweeluik met Hellas.

Richard Rijkens (links) en Bart de Koning, succesvol met VELO                      foto Patrick Dolkens

“Toen kwam VELO op mijn pad. Een grote club met veel leden. De meesten zijn meisjes en vrouwen, maar in alle leeftijdscategorieën timmert de club inmiddels aan de weg met een jongenslijn. Een aantal bekende oud-handballers is bezig hier een succes van te maken.”

Lastig

De start voor De Koning met zijn vrouwen was lastig. ,,Ze waren net gedegradeerd na een moeilijk jaar waarin geen wedstrijd werd gewonnen. Het eerste jaar was dus opbouwwerk. Proberen het plezier terug te krijgen en vertrouwen te herwinnen. Na een stroeve start eindigden we als vierde. Het seizoen erop dachten we aansluiting te maken met de top. Om onverklaarbare redenen verloren we de eerste drie wedstrijden. We herstelden ons knap en verloren alleen nog van de latere kampioen BFC.”

“Om een betere verdeling te krijgen tussen gezin, werk en handbal wilde ik stoppen. De club wilde mij niet kwijt en toen hebben we gezamenlijk gekozen voor een technisch duo. Ik kende Richard Rijkens al lang en hij had de B-jeugd onder zijn hoede. De samenwerking was snel beklonken. Wij zijn twee totaal verschillende types. Richard is direct en flamboyant en ik ben bedachtzaam en rustig. Daarmee beslaan we een groot spectrum en kunnen we dus speelsters aanspreken op de manier zoals zij dat nodig hebben. Technisch en tactisch zijn we elkaars gelijke.”

Beleidsplan

Naast het plan om met de selectieteams te promoveren, hebben zij met de technische commissie en adviseur Erik van der Wel, in 2005 landskampioen met de vrouwen van Hellas, een beleidsplan opgesteld voor de club. Op dit moment stappen de talenten makkelijk over naar het grote Quintus een paar kilometer verderop. “Het perspectief voor die meiden willen we verbeteren en een topsportklimaat faciliteren. Dan kunnen we die topspeelsters behouden. Voor een voormalige dorpsclub als VELO is dat een hele stap.”

De ambitie spat ervan af bij De Koning en Rijkens. “Het betekent een totaal andere manier van denken en keuzes maken binnen de club. Op alle vlakken: organisatorisch, technisch, jeugd, breedtesport, topsport. De draagkracht binnen de gemeenschap is sterk. De ledenaanwas is groot, veel sponsors die de club steunen en het aantal toeschouwers is enorm. Het handbal lééft weer bij VELO.”

Deel dit bericht