Nieuws

Trekken LIONS en Bocholt verder Europa in?

Zware Europese opdrachten voor LIONS en Bocholt

Door Frits Feuler– Komend weekeinde start de derde kwalificatieronde in het EHF Cup-toernooi bij de mannen. OCI-LIONS is daarin namens Nederland nog vertegenwoordigd en wil opnieuw een gooi doen naar de groepsfase. In het seizoen 2015-2016 waren de Limburgers ook zo ver doorgedrongen maar stuitten daarin op handbalbolwerken als Frisch Auf! Göppingen, het Franse Nantes en het Deense Team Tvis Holstebro. Zes keer aanvaardbaar verlies waarbij alleen de twee duels tegen de Duitse opponent qua resultaat enigszins uit de toon vielen.

De ploeg uit Geleen-Sittard lijkt de laatste weken zijn draai te hebben gevonden. Opsteker is natuurlijk het punt dat tegen Bocholt werd binnen gehaald. Jammer genoeg konden de Belgen in de ultieme laatste seconden nog de 31-31 achter doelman Rudi Schenk prikken. Schutter Jasper Adams draait nu op een hoog gemiddelde, iets wat hem aan het begin van dit seizoen een tijdje parten speelde. Het team lijkt net op tijd in balans te geraken, broodnodig als je Europees aan de bak moet. In de vier voorgaande duels waren de Oostenrijkse opponenten West Wien en Alpla Hard wat dat betreft een aardige graadmeter maar lieten de LIONS toen zien ook over de nodige portie inzet en vechtersmentaliteit te beschikken. Dinsdagavond heeft  OCI-LIONS thuis (20 uur) in de Stadssporthal de laatste generale repetitie tegen JD Techniek Hurry Up in de BENE-League alvorens gedacht wordt aan de internationale klus in Hongarije.

Aanvoerder Ivo Steins namens LIONS

Komend weekeinde (het duel is zondag om 14.30 uur) reist de formatie van Mark Schmetz richting Hongarije voor het duel met de nummer twee in competitie, Grundfos Tatabanya, dat aan haar 39e Europacupduel begint sinds 2004. Vorig seizoen versperde het Franse Chambéry de Hongaren nipt de doorgang naar de groepsfase: thuis was er 25-24 winst, uit een 21-23 verliesbeurt. Voor OCI-LIONS geldt slechts één opdracht: een eventueel verlies binnen de perken houden om in de return een week later de bonus binnen te slepen.

In de huidigde competitie telt Tatabanya vijf verliespunten in tien duels, achter ongeslagen koploper en CL-deelnemer Pick Szeged (9-18), maar nog altijd voor die andere, bekendere CL-deelnemer Veszprem dat met 10 uit 7 plek 6 inneemt. De Hongaren herbergen zes buitenlanders: 2 Montenegrijnen, 2 Roemenen, 1 Kroaat en 1 Bosniër. Gesteld kan worden dat de top in de Hongaarse competitie van een bijzonder hoog niveau is.  

Tatabanya is een plaats die nog altijd herinnert aan het fatale ongeluk van de Duitse wereldhandballer Joachim Deckarm, 31 maart 1979 met VfL Gummersbach. Bij een botsing met een tegenstander sloeg hij pardoes met zijn hoofd op de betonnen vloer en lag 131 dagen in coma. Daarna bleek Deckarm, 67 inmiddels, voor de rest van zijn leven invalide en aan de rolstoel gekluisterd.

BENE-League-winnaar en Belgisch kampioen Achilles Bocholt, met vier Nederlandse spelers in de selectie, heeft het met het Spaanse Cuenca – de nummer tien in competitie met 9 uit 9 – ook niet echt makkelijk. De Belgen starten zondag in de eigen Damburg (14.45 uur) en hebben alle energie nodig om een veilige buffer mee te nemen naar Spanje wil men die o, zo begeerde groepsfase bereiken.

In Bocholt ontvangt men het Spaanse gezelschap van 22 spelers en begeleiding en 46 supporters die bij aankomst nog even richting Düsseldorf gaan voor wat vertier. De Spaanse ploeg debuteert op Europees niveau, daar waar Bocholt aan zijn 15e Europese avontuur begint . Alle spelers van Cuenca - de stad herbergt 55.000 inwoners  en stad op de Wereldergoedlijst van de UNESCO sinds 1996 - zijn professionals. Angel Montoro is de laatste wereldkampioen met Spanje in 2013 nadat de Spanjaarden de finale met 35-19 van Denemarken wonnen. Andere internationals komen uit Spanje, Braziliëm Argentinië en Italië.

Programma zondag 18 november:

14.30 uur: Grundfos Tatabanya KC – OCI-LIONS

https://www.ehftv.com/nl/livestream/grundfos-tatabanya-kc-oci-lions/1377381

14.45 uur Achilles Bocholt – Liberbank Cuenca

Of van dit duel een livestream is, is nog niet bekend. Kijk daarvoor op www.ehftv.com

Deel dit bericht