Nieuws

Duitsland na thriller tegen Hongarije ongeslagen door op WK

Van de Redactie – Op het 25e WK in Spanje zijn de eerste schiftingen na de groepsfase achter de rug. In vier poules zijn de drie ploegen bekend die doorstromen naar de hoofdronde. De nummers vier in elke groep dalen af naar het toernooi om de President’s Cup voor plaats 25 tot en met 32.

Het eerste gelijke spel op dit WK hing in de lucht. Henk Groener, coach van de Duitse ploeg, verkeerde in de slotminuten van het duel met Hongarije nog even in onzekerheid of er een of twee punten mee gingen naar de hoofdronde. Bij rust (14-9) leek Duitsland – achtste bij het laatste WK in Japan – in de veilige modus. Maar de ploeg van coach Golevin kaatste hard terug, kwam gelijk en zelfs even op voorsprong. Niet in het minst door fantastisch keeperswerk van FTC-doelvrouwe Blanka Biro (14 stops) die terecht werd uitgeroepen tot ‘woman of the match’.

Met nog minder dan een halve minuut op de klok kwam Hongarije in balbezit, maar de lange pass richting de linker flank kwam in bezit van grijpgage Duitse handen: het bleef 25-24. Naast Duitsland (4 punten) en Hongarije (2)  – 14e in Japan – gaat ook Tsjechië (0) mee over na winst op Slowakije: 24-23.

Ook in de hoofdronde: Denemarken (4), Zuid-Korea (2) en Congo (0) uit groep F, Brazilië (4), Japan (2) en Kroatië (0) uit groep G en Spanje (4), Argentinië (2) en Oostenrijk (0) uit groep H. Met name de 28-26 winst van Japan op Kroatië - bij het laatste WK afwezig - mag als verrassing worden gezien.

Afvallers zijn Slowakije, Tunesië, Paraguay en China.

Dinsdag de laatste wedstrijden in de andere vier groepen waaronder het cruciale duel voor Nederland tegen Zweden. Beide landen zijn geplaatst, maar belangrijk wordt het aantal punten dat elk land ‘meesleept’ naar de nieuwe groep van zes ploegen. Daarin wachten onder meer Noorwegen, Roemenië en de winnaar van het duel Kazachstan tegen Iran.

Hoofdronde, groep III:

8 december: Duitsland - Congo; Denemarken - Hongarije; Tsjechië - Zuid-Korea

10 december: Hongarije – Congo; Zuid-Korea – Duitsland; Tsjechië – Denemarken

12 december: Denemarken – Duitsland; Zuid-Korea – Hongarije; Congo – Tsjechië

Hoofdronde, groep IV:

8 december: Brazilië – Oostenrijk; Spanje – Japan; Kroatië – Argentinië

10 december: Japan – Oostenrijk; Argentinië – Brazilië; Kroatië – Spanje

12 december: Spanje – Brazilië; Argentinië – Japan; Oostenrijk - Kroatië

Statistieken Duitsland - Hongarije:

Duitsland: Eckerle, Filter; Maidhof 5/2, Schmelzer 5, Grijseels 4/1, Bölk 3, Berger 2, Lauenroth 2, Schulze 2, Smits 1, Stolle 1, Antl, Brons-Petersen, Kalf, Stockschläder, Zschocke

Hongarije: Biro, Janurik, Szikora; Lukacs 5, Marton 4, Szollosi-Zacsik 4, Vamos 4, Hafra 3, Klujber 2/2, Bordas 1, Planeta 1/1, Albek, Fodor, Kacsor, Kovacs, Schatzl, Szabo, Toth, Tovizi, Töpfner
cover Japanse vreugde na winst op Kroatië

foto IHF

Deel dit bericht