UNICUM: DERDE WERELDTITEL OP RIJ DENEMARKEN

Voor ruim 23.000 fans in de Tele2 Arena in Stockholm werd Denemarken het eerste team in de geschiedenis dat drie keer op rij de wereldtitel pakte door een meer dan verdiende overwinning op Frankrijk: 34-29.

Grote man in de Deense ploeg – met tien treffers – was Rasmus Lauge Schmidt, die ‘versterking’ kreeg in de doelpuntenproductie van Simon Pytlick: negen treffers. Hun beider inbreng in aanvallend opzicht was cruciaal voor de regerend wereldkampioen dat met deze titel de zevende medaille op het mondiale eindtoernooi veilig stelde. Met het binnenhalen van de wereldtitel bleef Denemarken inmiddels 28 duels op rij ongeslagen.

GEEN TWIJFEL

Doelman Niklas Landin begon als vanouds sterk. Aanvallend toonde Simon Pytlick, pas 22 jaar en uitkomend voor GOG,  zijn kwaliteiten meer dan eens. Hij startte met drie treffers in deze WK-finale in de eerste vier minuten. Aardige binnenkomer. Bij Frankrijk bleef Nikola Karabatic vanwege een enkelblessure op de bank en kon eerste doelman Vincent Gérard niet echt zijn stempel op de wedstrijd drukken. Maar de Fransen raakten niet in paniek, ook al moest coach Gille al na zes minuten zijn eerste time out pakken. Ook nog geen spoor van twijfel rond het kwartier toen Denemarken ‘los’ was en 12-7 op het bord zag verschijnen. Vanaf dat moment kwam ook Nedim Remili beter in zijn spel en speelde Frankrijk in die fase beduidend beter en naderde bij rust tot 16-15.

Mikkel Hansen – hij speelde vijf WK-finales – kwam slechts sporadisch binnen de lijnen, hij benuute één pingel. Verder had hij nauwelijks aandeel in het Deense spel. Zijn scorende taken werden overgenomen door Pytlick en Rasmus Lauge. Hij, die vijf wedstrijden op dit WK miste vanwege een blessure, stond er in de finale. Hij kwam op stoom en was niet meer af te stoppen. In de drie voorgaande duels kwam de 31-jarige opbouwer tot niet één treffer. In de slotfase (32-29) pareerde Landin een strafworp van Melvyn Richardson en dat betekende de nekslag voor de moegestreden Fransen die hun tweede finale verloren in acht pogingen en ditmaal tevreden moesten zijn met zilver.

Drie opeenvolgende titels voor Denemarken. Een unicum. Eerder slaagden Roemenië en Frankrijk erin tweemaal dit kunstje achter elkaar te flikken. De zevende medaille op een WK voor Denemarken dat Zweden en Frankrijk elk 12 medailles in de WK-kast zag opbergen.

DOELPUNTRIJK DUEL OM BRONS

In een doelpuntrijk duel – 75 treffers, meeste treffers ooit - om de bronzen medaille was het uiteindelijk Spanje dat thuisland Zweden terugwees: 39-36. Bij rust keken de Spanjaarden nog tegen een 18-22 nederlaag aan. Het ‘oude record’  stamt met 64 doelpunten uit 2021 toen Spanje ook brons won.

DUITSLAND HEEFT ANDREAS WOLFF

De strijd om plaats vijf was er een van prestige: Duitsland had maandag het laatste duel – na vijf opeenvolgende overwinningen - in de hoofdronde met 26-28 verloren van Noorwegen en eindigde als tweede in groep 3 waar ook Servië, Nederland, Argentinië en Qatar speelden. Die verliespartij zat de oosterburen hoog. Zeker bij doelman Andreas Wolff die in die wedstrijd niet het niveau haalde van eerdere duels. In de kwartfinale moest Duitsland toen buigen voor een sterker Frankrijk: 28-35.

Dit duel om plek 5 had meer weg van een onderonsje tussen Wolff en de Noorse ploeg, uiteindelijk op punten gewonnen door de doelman van het Poolse Kielce. Bij rust (16-13) lag Duitsland in een gunstige positie. In de laatste tien minuten bleef de marge rond de vijf treffers in Duits voordeel: 25-20 en 26-21. Toen ook werd heel duidelijk dat beide ploegen echt aan het einde van hun Latijn waren: negen duels, om de twee dagen! Een uitputtingsslag. Noorwegen zette nog een keer aan, maar Wolff had een beste dag. Bij 26-24 was het nog even billen knijpen: 28-24.

STATISTIEKEN FINALE

FRANKRIJK: Gérard. Desbonnet; Lenne (2); Remili (6); Lagarde (1); Prandi (3); Richardson (4); Mem (5); Tournat (3); N. Karabatic (0); Mahé (1); Grébille (0); L. Karabatic (0); Porte (0); Nahi (1); Fabregas (3).

DENEMARKEN: Landin, Möller; Kirkelokke (2); M. Landin (0); Jacobsen (1); Lauge (10); Saugstrup (2); Gidsel (6); Mollgaard (0); Larsen (2); M. Hansen (1); Jörgensen (0); J. Jansen (0); Holm (0); Hald (10: Pytlick (9).