Nieuws

Vaderlandse competities draaien ‘gewoon’ door

Door Frits Feuler– Door alle belangstelling rond het EK voor vrouwen in Frankrijk waar Oranje vanavond in actie komt tegen thuisland Frankrijk in de halve finale, zou je haast vergeten dat er dit weekeinde in Nederland en België ‘gewoon’ competitiehandbal wordt gespeeld. De laatste wedstrijdronde voordat de ploegen van een korte ‘break’ mogen genieten tijdens de kerstdagen. Tijd voor een tussenbalans ook.

In de BENE-League de dertiende (!) speelronde. Verrassingen zijn niet uitgesloten. De meeste aandacht gaat uit naar het duel tussen nummer 3, OCI-LIONS (17 punten) en nummer 2 BM Visé (20 punten). Op de tweede competitiedag verloor LIONS nipt in Wallonië: 24-23. Nagenoeg gelijktijdig met de finale van het EK vindt dit duel (18 uur, Stadssporthal) plaats. Voor de Limburgers is een zege noodzakelijk waarmee de goede reeks voortgezet kan worden. Visé wil een lastig achtervolger afschudden en zodoende de hete adem in de nek van koploper Bocholt blijven blazen.

Datzelfde Bocholt (23) ontvangt in eigen hal het getergde Herpertz Bevo (15) dat ook aan een stevige opmars bezig is. De ploeg van coach Jo Smeets wil in de top vier blijven maar voelt de druk van achtervolger Sporting NeLo dat – met twee punten minder – op bezoek moet bij het spartelende Hubo Initia Hasselt. Van oudsher altijd een beladen derby in Belgisch Limburg! En doelpuntrijk, zoals het eerste duel waarin NeLo met 39-37 de winst pakte.

Erik Blaauw, Aalsmeer                          foto archief HSP

JD Techniek Hurry Up (6) en Tongeren (8) spelen om belangrijke punten om onderin weg te blijven. Sasja (5) wil thuis stunten tegen Volendam (12) dat wanhopig zoekt naar aansluiting bij de top vier. Meteen dan ook maar revanche voor de 34-27 uitnederlaag! Green Park Aalsmeer heeft tegen Wematrans Quintus geen boodschap aan de problemen bij de Heulse club die coach Alex Curescu en Jos Klepke gisteren bedankte voor bewezen diensten. Of interim-coach Luuk Obbens de hekkensluiter (3) aan de praat krijgt?

Eredivisie

Bij de mannen ontstijgen AJ Sports Hellas en Stipt Payroll Houten langzaam het niveau. De afscheiding met zes achtervolgers is na 12 wedstrijden al opgelopen van negen tot dertien punten!  De Haagse ploeg knalt ook tegen E&O gewoon door, Houten zal van de reserves van Herpertz Bevo niet al te veel problemen mogen ondervinden.

OCI-LIONS 2 (14) en Smezo BFC (13) vechten opnieuw een pikante derby uit. In het Limburgse telt de stand op de ranglijst dan even niet. Waar het om gaat is: de buren pootje lichten! Def Fire Aristos en Wematrans Quintus 2 spelen in de kelder om de twee knikkers.

Bij de vrouwen een ‘normaal’ programma op de 11e speeldag. OTTO Work VOC (18 uit 9) zal in eigen huis een strafexercisie ondernemen tegen hekkensluiter Foreholte (1). Benieuwd of de 50-17 score in Voorhout gebroken wordt! Quintus 18 uit 10) moet oppassen dat het bij het verrassend spelende Borhave (9 uit 10) niet in de val loopt. Uit de laatste vijf duels pakte de ploeg zeven punten! Van Morrenhof Dalfsen (10) thuis tegen Westfriesland SEW (1) en Geonius V&L (12, thuis tegen JuRo Unirek VZV, met 8 uit 9) worden reguliere zeges verwacht. Cabooter Handbal Venlo (14) mag zich thuis op de laatste wedstrijddag uitleven tegen Boer’n Trots Kaas DSVD (7).

Eerste divisie

Bij de mannen staat het duel tussen Havas en fusieclub Olympia’89/DOS’80 in de kijker. Beide teams kwamen na 13 duels uit op 19 punten, genoeg voor een gedeelde derde plek, met respectievelijk 2 (B&B Healthcare WHC-Hercules) en 1 (Green Park Aalsmeer 2) punt achter op de koplopers.

Vrouwenploeg Hercules had vorig jaar meer reden tot lachen                foto archief HSP

Bij de vrouwen gaat alle aandacht uit naar nummer 3, Fortissimo (18) en de nummer 2, het bezoekende Fit&Fun Voorwaarts (24). Koploper Quintus 2 (24) mag, op bezoek bij PCA Kwiek (16), geen averij oplopen. Kwiek behaalde thuis immers 12 van de 16 punten. Nieuweling Garage KIL Volendam, met 16 punten keurig op plek vier, zal bij B&B Healthcare Hercules (6) geen tegenstand van betekenis hoeven te ondervinden.

Jessica Hilbrands, PCA Kwiek                    foto archief HSP

Deel dit bericht