Nieuws

Van Kreij pakt met Krim puntje bij koploper Bucuresti, Abbingh op schot voor Odense

Van de Redactie – In de zevende speelronde bij de vrouwen in de DELO EHF Champions League pakte Oranje-debutant Harma van Kreij met haar ploeg Krim Mercator een puntje bij de koploper in groep A, CSM Bucuresti: 22-22 (12-11). Na de laatste twee nederlagen een prima opsteker voor de tweede helft van de CL-ronde. Krim pakte in zeven duels een zege, speelde tweemaal gelijk en verloor vier keer. Verleden week in eigen hal was de Roemeense ploeg nog een tikkeltje sterker: 23-25.

Van Kreij scoorde vlak voor de rust de ‘Anschlusstreffer’ voor de 12-11. Na de pauze betekende haar tweede doelpunt de eerste voorsprong voor de bezoeksters: 18-19. Die marge van twee treffers (20-22) kon in de slotfase niet ‘over de streep’ worden gebracht. Martine Smeets kwam niet tot doelpunten.

                                             

                                          Harma van Kreij, puntje in Boekarest, foto archief HSP / EHF

Bietigheim pakte verleden week, op bezoek bij Ferencvaros, met ruim verschil de eerste twee punten in de groepsfase. Ditmaal de return in eigen hal: vanaf de eerste seconde was de ploeg van Danick Snelder (2 treffers) op achtervolgen aangewezen. Een fatale eerste helft (6-15) brak de ploeg in de volgende dertig minuten op. Bij 13-17 leken er kansjes op een puntje maar dat werd snel teniet gedaan: 18-24. Uiteindelijk stokte de teller bij 25-29. Xenia Smits en Julia Maidhof scoorden ieder zes keer. Angela Malestein kwam tot vier streepjes.

Esbjerg moest verleden week in Rostov de punten achter laten en kreeg nu in eigen omgeving de kans op revanche. Een voorsprong zat er in de eerste helft waar de Spaanse Nerea Pena twaalf minuten voor de rust haar debuut maakte, niet in: 12-13. Kort na de pauze leken de Deensen de draad te pakken: 14-13. 15-14 en 17-16. De laatste wapenfeiten. Spelverdeelster Sonja Frey tekende voor de 24-25. Werkelijk in de allerlaatste seconde was de ingreep van de Russische defensie onreglementair en mocht Esbjerg hopen op dat ene puntje. Met haar enige flitsende redding van de wedstrijd voorkwam keepster Galina Gabisova een Deens feestje op de te zwakke inzet van Marit Jacobsen.  

Abbingh trefzeker

Odense (8 uit 7) kreeg de zaakjes verleden week in Moskou niet geregeld: 27-23 nederlaag. In eigen huis de kans om middels winst aan te sluiten richting de beide koplopers Györ en CSKA. Tweemaal keken de Deensen in de eerste helft waar Tess Wester op de bank begon, tegen een achterstand aan: 5-6 en 6-7. De onderlinge marge bedroeg nooit meer dan 1, 2 punten. Na de pauze (12-11) werd Loïs Abbingh steeds beter in schotpositie gebracht door – wie anders – Nycke Groot. Bij 21-24 leken de kaarsjes gedoofd, maar aan de hand van Abbingh én een goede invalbeurt van Tess Wester kwam Odense langszij en ging erover: 25-24. De gasten dachten vervolgens bij 25-25 aan dat ene puntje. Niet dus. Tien seconden voor affluiten kogelde Abbingh haar negende treffer uit 15 pogingen binnen, goed voor twee cruciale punten. Een herhaling van haar kunststukje in de WK-finale, toen echter vanaf de kleine streep. Groot kwam tot 2 uit 5, Wester pakte in die korte tijd 3 van de 9 ballen. Haar collega Althea Rheinhardt kreeg 11/30 achter haar naam.

                                             

                                      Loïs Abbingh, klusjes in de laatste seconden zijn aan haar wel besteed

                                                                       foto archief HSP / foto Reza

Blomberg-Lippe ging in de laatste kwalificatieronde voor de groepsfase van de European League op bezoek bij Thüringer HC. De ploeg van Isabelle Jongenelen (0) en Myrthe Schoenaker (2) klaarde soeverein de eerste zestig minuten: 27-31. Komende week kan in eigen hal plaatsing voor de groepsfase worden binnen gehaald. “Maar er zijn nog zestig minuten te spelen, alles is mogelijk,” houdt Thüringer-coach Herbert Müller de hoop levend voor zijn ploeg.

Nykobing uitgeschakeld

Nykobing, door het uitvallen van een groot aantal teams in de European League toegevoegd, reisde naar Paris 92, de actuele nummer 3 in de Franse competitie. De club van Dione Housheer en Nikita van der Vliet begint in Frankrijk aan haar 43e Europese duel sinds het debuut in het seizoen 2016/2017 in de EHF Cup waar Bietigheim in de halve finale eindstation was. Een seizoen later dan de intrede in de Champions League, met 12 duels. Rostov Don riep de Deense ploeg een halt toe in de hoofdronde. Het seizoen 2018/2019 kende opnieuw 12 duels, voordat Viborg er in de kwartfinale een stokje voorstak. Vorig seizoen bleef het Europese optreden beperkt tot twee duels tegen de landgenotes van Herning Ikast.

Maar de Deensen kregen ditmaal in de Franse hoofdstad een flink pak op de broek, waarmee de return volgende week een formaliteit wordt: 28-16. De groepsfase is zo goed als uit het zicht. Opvallend: Dione Housheer op de rechter hoek, op de bank, in de slotfase even op haar vertrouwde positie. Ook haar statistieken springen eruit: 0 treffers uit acht pogingen! Nikita van der Vliet miste één doelpoging.

Denemarken

In de Deense competitie bij de mannen zorgde nummer 8, Sonderjyske, voor een aardige stunt door in eigen huis nummer 4, Bjerringbro/Silkeborg op een ruime nederlaag te trakteren: 32-24, na een 16-15 ruststand. Een snelle 6-0-score meteen na de pauze betekende het beslissende gaatje: 21-15. Bij 28-21 waren de kaarten grotendeels geschud. International Alec Smit scoorde tweemaal.

Frankrijk

Bourg de Peage, met keepster Kristy Zimmerman, had bij winst in het uitduel bij Saint Amand goede zaken richting de top twee kunnen doen. Nu bleef de ploeg steken op een 23-21 nederlaag. Met 11 uit 5 staat Bourg de Peage op plek 7 en heeft twee duels minder gespeeld dan koploper Metz (21 uit 7).

Duitsland

Nummer acht in de Bundesliga, TBV Lemgo, ging op bezoek bij Rhein Neckar Löwen en hield bijna een helft goed stand: van 11-9 ging het plots naar 14-9. Dani Baijens verzette defensief bijzonder veel arbeid en had aanvallend als spelverdeler ook de immense taak om de hechte Löwen-dekking uit het verband te spelen. Dat lukte slechts ten dele. Na de pauze liep de marge snel naar +7 (17-10) en was het zaak voor de gasten de schade zoveel mogelijk te beperken. Aan dat verschil werd in de tweede dertig minuten nauwelijks meer getornd. Bobby Schagen vond één keer de netten.

Bergischer HC ontmoette in eigen hal koploper THW Kiel en bood een helft degelijk partij: 15-15. Na de rust sloeg de koploper bij 19-23 een fors gaatje al sputterde de thuisploeg nog wel tegen. 24-30 was de grootste marge die eindigde in een 27-32 zege voor Kiel. Jeffrey Boomhouwer tekende voor zes doelpunten.

Nordhorn-Lingen, dat in zeven duels twee keer wist te winnen, toog vol goede moed naar debutant Essen dat uit vijf duels één winstpartij sprokkelde. En zie! De tweede opeenvolgende zege (26-33) en de derde in totaal geeft de Nederlands getinte ploeg wat meer lucht. Toon Leenders kwam niet tot treffers, Patrick Miedema raakte viermaal de netten en ook Sander Visser prikte er twee binnen.

                                             

                                            Sander Visser, twee treffers, foto archief HSP / club

Vrouwen

Bij de vrouwen revancheerde Neckarsulmer zich voor de bekernederlaag tegen Leverkusen van vorige week. Nu, opnieuw in eigen hal, was de ploeg van coach Tanja Logvin beter bij de les (30-26), al leidden de gasten halverwege nog met 12-14. Nathalie Hendrikse toonde opnieuw haar scoringsdrift: 7 keer raak uit 10 pogingen. Spelverdeelster Lynn Knippenborg kwam tot 5 uit 7, Jill Kooij en Anouk Nieuwenweg kregen geen streepje achter hun naam. Bij de gasten kreeg Zoë Sprengers verrassend weinig speeltijd maar scoorde er – inclusief strafworpen – wel duchtig erop los: 5 uit 6. Annefleur Bruggeman haalde met 2 uit 2 een  honderd procent-score!

Metzingen pakte zoals verwacht de punten in eigen huis van Frisch Auf! Göppingen: 29-21. Bo van Wetering kwam met 6 uit 7 op het scoreformulier, Tamara Haggerty liep 1 op 1, Britt van de Baan scoorde niet. Met 10 uit 9 bedraagt de sprong richting de top drie voor de Tussies nog vier punten. Bad Wildungen, dat na een wisselende seizoenstart de punten ook goed kan gebruiken, had tegen rode lantaarndrager Ketsch de handen meer dan vol: 32-30. Ook na de pauze (15-14) bleven de gasten lang in het spoor van de ploeg van coach Tessa Bremmer-Cocx die Maxime Struijs (8) en Sabine Heusdens (2) zag scoren. Isabelle Jongenelen stond niet op het wedstrijdblad.

In de tweede Bundesliga bij de mannen kukelde Elbflorenz – zonder Ivar Stavast - na de 33-30 nederlaag bij hekkensluiter Fürstefeldbrück naar plaats elf met 5 uit 5. VfL Gummersbach, met 8 uit 5 in de kop van het klassement, ontving HSV Hamburg dat uit slechts drie gespeelde duels de volle buit pakte. Nipt ging de winst met 26-25 naar de ploeg van coach Gudjon Valur Sigurdsson en zijn assistent Anel Mahmutefendic, meteen goed voor de gedeelde koppositie met Hamm-Westfalen en Dessauer. Die ploeg maakt komende zondag in de Schwalbe Arena zijn opwachting.  

Bij de vrouwen (tweede Bundesliga) had de smalle selectie van koploper Spreefüxxe Berlin het na de pauze nog onverwacht moeilijk tegen nummer 12, Freiburg: 31-29. Zonder de geblesseerde Lynn Molenaar maar met een goed spelende Bo Dekker (1) en het heroptreden van de gestopte ex-international Nina Müller-Wörz kon de gehavende ploeg de punten toch bijschrijven.

Werder Bremen, met coach Robert Nijdam en Danique Trooster, kwam bij Rodertal niet in actie. Het duel tussen de nummer voorlaatst en laatst werd vanwege een positief testresultaat bij de thuisploeg op het allerlaatste moment uitgesteld.

cover Odense in  conclaaf

foto archief HSP / club

Deel dit bericht