Nieuws

Vastentijd in BENE-League is voorbij, spannende slotfase

Door Frits Feuler – De veertig dagen van vasten in de BENE-League zijn voorbij. Veertig dagen geen competitiehandbal! De historische deelname aan het EK van Oranje en de kwalificatiewedstrijden van België tegen Cyprus maakten de competitie een aantal weken ‘dood’. Voor sommige ploegen meer dan voldoende tijd om lichte blessures te laten genezen, andere teams zochten hun heil in het spelen van oefenduels in binnen- en buitenland. Kortom: alle twaalf de ploegen lijken weer fit.

Bel voor de laatste zes ronden!

Met koploper Bocholt staat de verwachte nummer één op de juiste plek en zal daar tot aan de FINAL 4 – 14 en 15 maart in Den Bosch – niet meer vandaan komen. Maar, een bezoekje aan Aalsmeer kan ook zomaar verkeerd af lopen: de ploeg van coach Bert Bouwer weet dat Den Bosch dit jaar uit het zicht is, maar bij de strijd om de landstitel wil men er uiteraard weer bij zijn om een rol van betekenis te spelen. Leuke bijkomstigheid: duels tussen beide ploegen staan altijd garant voor veel doelpunten!

LIONS, ontegenzeggelijk een prima seizoen en, heel belangrijk, in een totaal andere sfeer, mag ook zo goed als zeker de bus voor Den Bosch bestellen. Het bezoek aan Hurry-Up is echter levensgevaarlijk: het thuisduel werd nog een makkelijke prooi, 33-19 maar biedt ‘in de Hel van het Noorden’ en die gezellige kleine sporthal ook de kans op uitglijders. Voorzichtig wordt uitgekeken naar de rentree van Jao Ramos na maandenlang blessureleed.

Volendam zal tevreden moeten zijn met een plek in de onderste regionen, samen met Houten. Geen enkele Nederlandse ploeg wil op die verdomde laatste plaats komen. Niet meer terug denken aan dat slappe optreden in de laatste thuiswedstrijd tegen Hurry-Up waar de inhaalrace te laat op gang kwam. Dus is het zaak om zaterdag, bij de primeur in Haacht tegen hekkensluiter Atomix – slechts twee overwinningen - niet dezelfde fouten te maken. De 37-32 thuiszege is geen garantie op twee punten in de Belgische bierstad. De ploeg van coach Hans van Dijk reisde in de competitieloze periode naar Duitsland voor enkele interessante oefenduels. Of doelman Gerrie Eijlers aan zijn laatste half jaar bij de oranjehemden begint, is nog niet echt duidelijk. Prettig voor Volendam is het trio topscorers, Tim Claessens (75 treffers in 16 duels) en Erik Blaauw (68 keer raak). Florent Bourget volgt op vier.

Visé rekent weer op de aanwezigheid van de beide Portugese smaakmakers Nuno Carvalhais en Sergio Rola bij het bezoek aan Houten. De Waalse ploeg voelt, na wat puntenverlies in de laatste weken, de hete adem van Bevo en Sporting Pelt. In de beker gaat het binnenkort naar Sporting Pelt, ook geen makkie.

De ploeg van Joël Abati reist met veel vertrouwen naar de Limburgse hoofdstad voor het duel met Hasselt: vijf duels, vier zeges. De thuisoverwinning (34-30) was destijds vanuit Hasselt-perspectief nog niet eens zo slecht. Het team van coach Jo Delpire leed vijf opeenvolgende nederlagen voor de winterstop maar zal in de strijd om de Belgische titel – verderop in het seizoen – er opnieuw niet bij zijn. Samen met Atomix zijn er andere doelstellingen die op korte termijn gehaald moeten worden.

Bevo reist naar Tongeren en mag, nu coach Vladimir Tomanovic na dit seizoen plaats maakt voor Jean-Luc Grandjean, op een verbeten thuisploeg rekenen. In Panningen kwamen de Eburonen nipt tekort: 30-29.

Programma:

Houten – Visé; Aalsmeer – Bocholt; Hurry-Up – LIONS; Hasselt – Sporting Pelt; Tongeren – Bevo; Atomix – Volendam.

Stand: (na 16 duels)

  1. Bocholt 29; 2. LIONS 25; 3. Visé 22; 4. Bevo 22; 5. Sporting 20; 6. Hurry-Up 18; 7. Tongeren 16; 8. Aalsmeer 13; 9. Hasselt 9; 10. Volendam 8; 11. Houten 6; 12. Atomix 4

cover Nuno Carvlahais en Jao Ramos 

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht