Nieuws

‘Veel clubs vergeten onze hulp in te zetten om het beste uit hun spelers te halen’

Tekst: Danique Trooster - Deze week is het tijd voor een oud-handbalster. Zelf niet meer actief, maar in haar nieuwe functie kan ze heel belangrijk zijn voor veel handballers en clubs. Voormalig Nederlands international Maura Visser (35), sinds dit jaar spelersmakelaar voor GRANDSLAM International.

Wat houdt een spelersmakelaar precies in? Wat kun je als jong talent tegenkomen en wat is het voordeel van een spelersmakelaar? Werk je alleen voor spelers of ook voor clubs? Maura vertelt over haar eigen ervaring en wat ze nu wil betekenen voor spelers en clubs in vergelijkbare situaties.

'We willen dat de spelers zich kunnen concentreren op handbal en we nemen de rest zoveel mogelijk over. We maken de reis samen.'

Visser ging zelf op 21-jarige leeftijd naar het buitenland, Horsens HK in Denemarken was haar eerste stap. De stap werd voor haar mogelijk gemaakt onder leiding van Jokelyn Tienstra, maar het was lang niet zo professioneel als nu. “Als ik zie waar een bedrijf als GRANDSLAM over gaat, gaat het veel verder dan de meeste mensen denken. Helaas is er nog steeds een verkeerd beeld over de spelersmakelaars. Vaak wordt gedacht dat we alleen assisteren bij contractonderhandelingen en contractverlengingen van spelers. Maar er is nog veel meer dat we doen. Ook in het voordeel van clubs. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om jonge spelers te begeleiden, maar ook de meer ervaren spelers. Als ambitieuze jonge speler ga je naar het buitenland.  Je kent de taal, de mensen en de cultuur niet. Dus dan is het het beste om iemand daar een beetje op voor te bereiden. Daarnaast heb je als handbalprofessional meerdere gebieden waar je mogelijk hulp nodig hebt, zoals krachttraining, blessurepreventie, fysiotherapie, voeding, etc. Daar richten wij ons als spelersmakelaars ook op. We willen dat de spelers zich kunnen concentreren op handbal en de rest zoveel mogelijk kunnen overnemen.''

                                              

                                               Maura Visser, in het shirt van Bierigheim

'In mijn eigen carrière miste ik iemand die ik kon vertrouwen en die me met dat soort dingen zou helpen.'

Zelf heeft Maura in haar carrière verschillende ongemakken ervaren. Salaris dat niet of te laat is betaald. Trainers die halverwege het seizoen de club verlieten en geen goede zorg voor blessures hadden. Maar ook zaken als belastingaangifte doen en verzekeringen in het buitenland regelen. “Op dat soort momenten miste ik iemand die ik kon vertrouwen en die me zou helpen met dingen waarvan ik niet echt wist. Ik hoop dat ik met mijn ervaring en enthousiasme die persoon kan zijn waar spelers op kunnen rekenen. Ik vind het erg leuk om samen te werken met de spelers die allemaal verschillende persoonlijkheden en doelen hebben. Als spelersmakelaar tekenen we samen met de speler de beste reis op weg naar hun persoonlijke doelen.”

'We willen een schakel zijn tussen clubs en spelers, zodat beide partijen er baat bij hebben.'

Niet alleen de spelers hebben baat bij een spelersmakelaar, clubs kunnen er ook veel uithalen. “Er wordt vaak gezegd dat we alleen geld willen verdienen over de rug van de spelers. Maar dit is absoluut niet de manier waarop we werken. We hebben veel contact met clubs en daardoor weten we waar ze naar op zoek zijn en welke spelers voor hen aantrekkelijk kunnen zijn. Maar ook in het proces als onze spelers al actief zijn bij de club. Hoe zorgen we er samen voor dat we het beste uit de prestatie van de speler halen? Binnen en buiten het veld! Bovendien, als een speler zich goed voelt en zich geen zorgen hoeft te maken over randzaken, zal de speler ook beter trainen en spelen. We willen een schakel zijn tussen clubs en spelers, zodat beide partijen er profijt van hebben. Veel clubs vergeten het te gebruiken. Terwijl we hier veel belang aan hechten, zodat we maximaal resultaat behalen.”

cover Maura Visser viert de landstitel met Bietigheim, in 2017

foto archief HSP

Deel dit bericht