Verbijstering na eerste wedstrijd om finale landstitel

Opmerkelijke opleving van Aalsmeer tegen sterk LIONS

Door Peter Lotman - Sittard - Het ongeloof stráálden van de gezichten van de spelers en de toeschouwers na afloop van het eerste duel tussen OCI/LIONS en Fiqas/Aalsmeer. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, zeker niet na de eerste helft, gebeurde tóch. Het team van coach Bert Bouwer haalde het allerbeste uit zichzelf en vertrok met de 28-29 overwinning uit Sittard. Zaterdag in de eigen Bloemhof moet Aalsmeer het afmaken en na lange tijd weer eens de landstitel binnenhalen.

Het was opnieuw een strijd tussen de twee giganten van het vaderlandse handbal die alles in zich had om het publiek te vermaken. De eerste helft was het genieten vanwege het aantrekkelijk spel van de Limburgers. Snelle combinaties, hoog tempo, prachtige doelpunten en een ijzersterke verdediging met doelman Luuk Hoiting als grote sta-in-de-weg. De 17-11 voorsprong van de thuisclub bij de rust was dan ook een logisch gevolg van de overheersing door Lions. Met Joao Ramos als grote gangmaker. Wat een passie, wat een beleving heeft die man. Mooi om te zien.

Niks aan de hand dus, zo leek het halverwege het boeiende kijkspel. De meeste supporters van Aalsmeer hadden zich al zo’n beetje verzoend met de nederlaag. ‘Als we maar niet worden weggespeeld, want dan komt er volgende week niemand meer kijken’, was de veel gehoorde opmerking. De schade beperkt houden, leek de eerste opdracht. Maar Aalsmeer kwam als herboren uit de kleedkamer. Zichtbaar was dat de spelers, en uiteraard ook coach Bouwer, er nog volop in geloofden. De strijdlust spatte er vanaf.

En dus werd ook het tweede half uur een partij handbal om in te lijsten. Stevig, vol irritaties over en weer, maar óók met wervelende acties en vooral een bizar scoreverloop. Bij 21-14 leek er nog niets aan de hand, maar daarna zette Aalsmeer een tegenoffensief in dat zijn weerga niet kende. Langzaam maar héél zeker kroop de ploeg dichter bij het steeds nerveuzer wordende Lions. In plaats van op dezelfde manier te blijven handballen als voor de rust, maakten de Limburgers de fout het tempo wat terug te nemen en vooral veel te nonchalant te gaan spelen.

Koelbloedig

Dat speelde Aalsmeer in de kaart en bij 23-21, halverwege de tweede helft, rook Aalsmeer bloed. Je zag ze denken: het kan dus toch nog. En ja hoor, bij 23-23 viel de gelijkmaker door een strafworp van Erik Blaauw. De penaltykiller verdiende trouwens een groot compliment, want alle strafworpen benutte hij koelbloedig. Zelfs de laatste bij 28-28 schoot hij,  ogenschijnlijk zonder er warm of koud van te worden, probleemloos raak. Het betekende voor Aalsmeer ook meteen de winnende treffer na een zenuwslopende slotfase. Het zijn eigenlijk de mooiste overwinningen: de hele wedstrijd achter staan en dan in de laatste seconden voor het eerst op voorsprong komen en dan gelijk ook maar winnen.

Het wordt voor beide teams een week vol spanning. Lions realiseert zich dat zaterdag alles uit de kast moet worden gehaald om er nog een derde duel uit te slepen. Een pittige klus. Maar gelijktijdig moet Aalsmeer proberen niet overmoedig te worden. De euforie moet uit de hoofden. Want, zoals de ervaren coach Bouwer het treffend verwoordde: ,,Dit is prachtig en we zijn ongelofelijk blij, maar we hebben nog niks.”

Doelpunten Lions: Joao Ramos (10), Joris Baart (5), Ivo Steins (4), Ivar Stavast (3), Rob Schmeits (3), Mario Bergen (2) en Kai Feldmann.

Doelpunten Aalsmeer: Wai Wong (7), Erik Blaauw (5), Tim Bottinga (4), Kevin Hooijman (3), Remco van Dam (3), Quinten Ouderland (3), Rob Janssen, Nils Dekker, Michael Kamsteeg en Robin Boomhouwer.

Wedstrijdrapport

Amusementswaarde (****) : De sterke eerste helft van Lions en de revival van Aalsmeer na de rust zorgden voor een geweldig schouwspel, dat tot de laatste seconden spannend bleef.

Scheidsrechters (****) : Groot compliment voor de arbiters van dienst William Weijmans en Rick Wolbertus. Het was een moeilijk duel, mede vanwege de vele irritaties tussen de spelers. Zij losten dat prima op. Streng optredend tegen de onruststokers. Maar ook hielden zij een goed contact met coaches en spelers zonder op alle slakken zout te leggen.

Beste spelers: Bij Lions was Ramos voortreffelijk op dreef.  Bewondering was er voor doordouwer Ivo Steins die ondanks een steeds weer bloedende hoofdwond bleef doorbikkelen.

Bij Aalsmeer vervulde doelman Gaby Birjovanu, vooral in de tweede helft, een hoofdrol. Terecht werd hij uitgeroepen tot man-of-the-match. Uitblinker was ook Wai Wong. Sinds hij heeft aangekondigd te moeten stoppen, speelt hij de sterren van de hemel. Tim Bottinga was weer onhoudbaar vanwege zijn verwoestende schoten en aanvallende power.