Nieuws

Verdedigingsspecialiste Jessy Kramer kijkt uit naar succesvol EK

‘Clubvorm meenemen naar Oranje’

Door Frits Feuler– In de Franse competitie op het hoogste niveau is ze bij haar ploeg Toulon-Saint Cyr Var Handball – een hele mond vol – wekelijks in goeden doen. Jessy Kramer (28) uit Zijdewind, in de kop van Noord-Holland) geniet daar van alle aandacht en is inmiddels voor het derde seizoen actief. Toont met regelmaat de juiste vorm. Iets dat bondscoach Helle Thomsen ook weet en haar al in een vroeg stadium bij de definitieve selectie voor het EK haalde. Ten koste van Inger Smits die ook wekelijks in de Deense competitie de nodige treffers achter haar naam laat zetten.

Jessy Kramer in actie voor haar club

“Ik speel veel bij mijn club,” opent ze. “Maar was er enkele duels niet bij vanwege een virusinfectie. Maar het gaat lekker. Ik zit in een goede ploeg.” Een achtste plek als tussenstand, met 16 punten uit tien duels, is het resultaat. “Vergeet niet dat we dit seizoen door blessures nog niet een keer samen hebben getraind, laat staan gespeeld. Maar we doen het goed en zullen ons verbeteren.”

Met de U17 was ze in 2007 present op het EK in Slowakije. Speelde in 2011 (Brazilië), 2015 (Denemarken) en 2017 (Duitsland) al drie WK’s. Present was ze ook op het EK 2016 waar ze mede Oranje die zonderende finale tegen Noorwegen nipt verloor.

Defensief

“Ik weet dat de bondscoach mij nu vooral in de dekking nodig heeft. Broch en Snelder vallen daar weg, dus ligt er met Kelly Dulfer een zware taak om in het centrum onze taak te doen. Het is niet voor het eerst dat we samen in de dekking naast elkaar staan.” Zoals vanavond ook tegen die supergewichtige Angolese cirkelspeelster die slechts met uiterste krachtsinspanningen van alles en iedereen in bedwang kon worden gehouden. “Angola speelde een ander spelletje. Anders dan we op het EK kunnen verwachten. Daar treffen we louter toplanden, ieder met een andere spelstijl. Hongarije, Spanje en Kroatië zijn grote brokken. Maar we hebben een goede ploeg. Jammer dat er een paar meiden niet of niet meer bij zijn.”

Jessy Kramer (5) stelt tegen Angola orde op zaken in de Oranje-defensie

Een stevig EK, dat wordt het zeker, weet Kramer die toch al 120 interland en 90 treffers achter haar naam heeft staan. Aan ervaring dus geen gebrek. “Nee, dat klopt. We hebben als ploeg zo onze probleempjes, maar andere teams kennen ook blessures of afwezigen. We spelen nu in een wat andere samenstelling. Belangrijk om de groepsfase goed door te komen en voldoende punten mee over te nemen.”

Van het eens zo snelle overschakelen van verdediging naar aanval is bij het huidige Oranje niet altijd meer sprake. “Komt door de twee wissels in defensie en aanval die onze coach toepast. Daar is veel voor te zeggen,” geeft de bijna 1.80 m grote opbouwspeelster aan. “Speel zelf ook liever wat meer op tempo maar op deze manier denken we het beste resultaat te kunnen behalen.”

Na de derde plek op het WK 2017 in Duitsland – na die verloren partij in de halve finale tegen Noorwegen restte ‘slechts’ brons na winst op Zweden – nu tijd voor het hoogste plekje? “Nee, dat is moeilijk te zeggen,” geeft ze aan. “Parijs is nog ver. Om daar te komen moet je langs heel wat sterke teams. Maar we gaan voor die ene medaille. Zeker!”

Deel dit bericht