Nieuws

Verlenging nodig om lastige Japanse ploeg te verslaan

Oranje op karakter naar kwartfinale

Door Frits Feuler– Uiteindelijk moest er toch een verlenging aan te pas komen om die o, zo felbegeerde plek in de kwartfinale veilig te stellen. De Oranjevrouwen hadden een uur lang de handen vol aan die lastige Aziatische horzel, die maar bleef zuigen en prikken. Die spelstijl lag Nederland niet echt. Met veel inzet werd uiteindelijk de 26-24 zege bejubeld in het Nederlandse kamp, samen met de ruim 600 fans in de GETEC-Arena in Magdeburg.

Vooraf was één ding duidelijk: beide ploegen zouden elkaar weinig ontlopen. Winst en verlies zouden dicht bij elkaar komen te liggen. Geen monsterscore, maar meer een nek-aan-nek race. Twee verschillende spelstijlen, voor de echte handballiefhebber zou het smullen moeten worden.

Met veel belangstelling werd ook uitgekeken naar de ‘herstart’ van de 33-jarige Pearl van der Wissel die door Thomsen gezien werd om in de opbouw in de 1:1-situaties meer rendement te halen. Angela Steenbakkers viel daardoor een vervroegde aftocht uit de Oranje-selectie ten deel. Echter, Van der Wissel bleef gedurende 60 minuten op de bank.

Dit Japan, de nummer twee in Azië achter Zuid-Korea, heeft de laatste jaren, onder invloed van met name de Deense handbalschool, forse stappen gemaakt. Tot de bodem moesten de Oranje-vrouwen gaan. Defensief had de ploeg heel wat te stellen met de beweeglijke aanvalsopbouw van een aantal behendige maar kleinere speelsters. Oranje werd geen minuut rust gegund, het tempo lag hoog. Oranje moest in aanvallend opzicht meermaals even wat ‘pauzemomenten’ inlassen om zelf goed in het ritme te blijven. Voldoende waarschuwingen vooraf voor dit Japan dat zich enorm goed voorbereidt op het WK 2019 en Olympische Spelen 2020 in eigen land. In de poulefase was Rusland bijna de klos. Dit soort wedstrijden speelt Oranje niet graag. Het eerste duel in de groep tegen Zuid-Korea maakte dat al een beetje duidelijk.

Strijd was er op elke vierkante meter van het veld. Japan schroomde niet om de opbouwrij direct aan de stippellijn bij balbezit ‘te omarmen’ en op die manier Oranje meer dan eens uit het spel te halen. Keihard als het moest, kon Yvette Broch na afloop beamen. “Maar wel bleven we met z’n allen knokken. Dat levert uiteindelijk de winst op!”

Tess Wester – twee worpen op het lege doel aan de overkant misten een beetje richting - kwam volgens haar coach te langzaam op stoom (6 stops op 22 schoten) en werd bij 7-7 gedurende 13 minuten vervangen door Jasmina Jankovic. Verderop keerde de doelvrouwe van Bietigheim weer terug, een stuk betrouwbaarder voor haar defensie en met een formidabele redding in de slotseconden die Japan van de gelijkmaker afhield.

Op veel doelpunten werden de 600 Oranjefans niet getrakteerd in de eerste helft: 10-10. Oranje vond in de Japanse doelvrouwe Sakura Kametami – terecht uitgeroepen tot ‘woman of the match’ met 14 stops op 36 schoten - een geweldig obstakel maar het aantal gemiste kansen in de aanval drukte ook zwaar op de Nederlandse ploeg. Nycke Groot kreeg haar medespeelsters niet echt voluit in beweging en werd door de Japanse defensie bij balbezit enorm fel onder druk gezet.

Ook in de tweede helft ging het qua score praktisch gelijk op. Bij 19-19 gierden de zenuwen door de Hollandse kelen en leek Oranje de grip op de wedstrijd te verliezen. Helle Thomsen coachte langs de kant als een bezetene, in woord en gebaar. De ploeg pikte haar gedrevenheid juist op tijd op. In die zinderende slotfase nam Nederland met héél veel inzet – en nu ook met meer rendement in de aanval – een voorsprong van twee treffers. Bleek nog niet voldoende, want de opponent – met een sterke rechterhoek Ayaka Ikehara met vijf treffers - klampte weer aan en moest de verlenging uitkomst brengen: 21-21.

Daarin kende Oranje een flitsende start: 23-21. Die marge hield, met bloed, zweet en tranen, stand tot de 70e minuut. Voldoende om woensdagavond (17.30 uur, Magdeburg) tegen Tsjechië in de kwartfinale te gaan spelen.

“Ja, die keepster was erg sterk,” liet Angela Malestein voor de camera’s van Ziggo Sport optekenen. Eerdere missers ruilde ze op het goed moment in voor wat meer trefzekerheid die Oranje in pole-position leek te brengen. De vice-wereldkampioen zette in die extra tien minuten de verhoudingen recht en finishte uiteindelijk op 26-24.

Scores Nederland: Wester, Jankovic; Kramer, Van der Heijden (2), Bont (1), Abbingh (2), Snelder (1), Knippenborgh, Broch (4), Groot (2), Dulfer, Smeets (3), Rozemalen, Malestein (7), Van der Wissel, Polman (4). 

Deel dit bericht