Nieuws

Versteijnen met benutte strafworpen in de kijker bij Flensburg

Door Jan Kirschner / SHZ.de – Sommige fans wreven in hun ogen. 15 seconden voor de pauze bij het duel tussen GWD Minden en SG Flensburg-Handewitt (23:27), besloten de scheidsrechters zeven meter voor de gasten toe te kennen. Op dat moment verscheen geen van de routiniers aan de streep maar een jongeling. "Ik was blij dat ik zoveel verantwoordelijkheid mocht nemen", zegt de 19-jarige Niels Versteijnen. "Toen ik het veld op ging, dacht ik na over hoe ik moest gooien." Rechts onderaan plaatste de Nederlander de bal in het net voor de 11:13, GWD-keeper Espen Christensen had geen enkele kans.

Na de wedstrijd tegen Füchse Berlin (27-23 winst) faalden vier van zijn teamgenoten vanaf de streep. Nu werd Versteijnen naar voren geschoven om die klusjes in de een-tegen-een-situaties te klaren. Hij sprak zelf met assistent-coach Mark Bult. "Ik had al in het Nederlandse jeugdteam strafworpen gegooid, soms ook bij de junioren van Flensburg,” zei de linkshander. Toen hoofdcoach Maik Machulla erover hoorde, was hij onder de indruk: "Zoveel moed en zelfvertrouwen van een 19-jarige - respect!"

Tweede strafworpnemer

Al tegen Zagreb was Niels Versteijnen bedoeld als tweede strafworpnemer achter Marius Steinhauser. Maar er was geen gelegenheid. Voor de wedstrijd in Minden zei Mark Bult tegen Niels Versteijnen: "Steini begint, als hij vergeeft, is het jouw beurt."

En toen gebeurde het. De nieuwe schutter juichte niet alleen vlak voor de pauze, maar ook drie keer daarna. Met de combinatie rechts, links en door de benen. Alleen met de vijfde penalty faalde hij bij Minden's tweede doelman Malte Semisch. Een score van 80 procent, zoals Anders Eggert in zijn beste tijden. "En veel beter dan we de afgelopen weken hebben gedaan," voegde Maik Machulla toe. "Jammer dat Niels de laatste niet heeft verzilverd, anders hadden we de wedstrijd nog eerder in het slot gegooid.”

Internationale treffer

Tot nu toe was Versteijnen – de eerste handbalprof jaargang 2000 – die in de schaduw van Magnus Röd en Holger Glandorf terecht kwam. In de Bundesliga kwam hij alleen tegen Leipzig erin voor een paar minuten en scoorde zijn eerste doelpunt. Met het juniorenteam deed hij voorheen enorm veel spelritme op in de competitie.

Begin volgende week reist het Nederlandse talent naar de training van Oranje in Sittard en speelt tegen de B-selectie van Polen. Eind oktober wordt nog geoefend tegen Slovenië en Oostenrijk.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd verscheen Niels Versteijnen al twee keer in beeld in de meest recente kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap. Hij reisde mee naar Letland en scoorde zijn eerste internationale doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Estland. Nu hoopt hij in januari naar het Europees Kampioenschap te gaan en tegen grote teams als Spanje en Duitsland te spelen.

Allereerst wacht een kleiner doel: Niels Versteijnen wil ook de volgende penalty’s nemen, donderdagavond om 19 uur thuis  tegen die Eulen Ludwigshafen.

Deel dit bericht