Nieuws

Vijf vragen aan Ricardo Clarijs, trainer/coach dames Foreholte

Foreholte heeft afgelopen weekend het debuutseizoen in de Eerste divisie afgesloten met de vijfde plaats. Voor de Zuid-Hollandse promovendus een mooi resultaat zou je zeggen, zeker als je daar de plaatsing voor de nacompetitie en de halve finale van het bekertoernooi aan toe voegt. De vijfde plaats, dat is een goede reden om een vijf vragen te stellen aan de man achter dit succes; trainer/coach Ricardo Clarijs, nog altijd pas 25 jaar.

De vijfde plaats in het debuutseizoen, hadden jullie hier vooraf op gemikt?

“Nee, natuurlijk niet. Ik had bij het bestuur aangegeven dat ik wel mee wilde doen in het linker rijtje. Zij gaven aan dit iets voorzichtiger te communiceren, waardoor het compromis was: ‘met kerst veilig zijn’. De eerste drie wedstrijden van het seizoen gingen verloren, maar daarna ging het lopen. Bij de kerst stonden we gedeeld vijfde en was die doelstelling dus behaald. Daarna wilden we vooral de lijn vasthouden en ons individueel door ontwikkelen. Dat we nu als vijfde zouden eindigen, had ik ook niet durven dromen, en overtreft die ambitie die ik in juni had.”

Die vijfde plaats geeft nu recht op nacompetitie, wat is daar de ambitie?

“Dat klopt, wij zijn het eerste team op de ranglijst zonder periodetitel, en krijgen daarom de plek van de kampioen Borhave in de nacompetitie. De ambitie is natuurlijk om altijd alles te winnen, maar als je reëel bent, zijn wij het minste team in de nacompetitie. DSVD heeft lange tijd meegedaan om het kampioenschap, VZV is de terechte nummer drie van de competitie en heeft iedereen al eens verslagen en Fortissimo weet hoe het is om een lang seizoen te draaien. We zien het vooral als ‘luxe voorbereiding’ op volgend seizoen.”

Tussendoor ook nog de halve finale van de beker, wat is daarvan je verwachting?

“Ja, als je het zo allemaal op een rijtje zet is het natuurlijk een droomseizoen voor een club als Foreholte. Vorig jaar kampioen, en dit jaar al deze successen, het is mooi om daar deel van uit te maken. En die halve finale in de beker? Ja dat wordt vooral erg genieten, het wordt onze vijfde bekerwedstrijd van dit seizoen. We krijgen sowieso een sterke tegenstander, dus we moeten genieten van dit unieke moment, en wie weet worden we dan uitgenodigd door het NHV voor de finale, net als VVSB in het voetbal.”

Je sprak al even over volgend seizoen, ben je daar nu alweer mee bezig?

“Ik vind het als trainer belangrijk dat je presteert op de korte termijn, maar je ontwikkelt voor op de lange termijn. Vandaar dat we nu alweer verder kijken dan de komende paar wedstrijden, en kijken hoe we deze prestaties volgend jaar weer kunnen behalen. Dat zal lastig worden, omdat dit jaar een aantal zaken op de juiste plek vallen. Volgend jaar kan het weer heel anders zijn door bijvoorbeeld blessures, het programma, spelers die vertrekken om maar eens wat dingen te noemen. Het enige waar we wel invloed op hebben is op onszelf . Ons doel is naast presteren om altijd beter te worden, zowel individueel en als team, om ons te blijven ontwikkelen, daarom zijn we nu alweer bezig met volgend seizoen, om dan weer wat stappen verder te kunnen zijn.”

En wat is dan de ambitie?

“Ja dat is dus lastig te zeggen, met alles wat kan gebeuren tussendoor. Ik wil altijd beter en verder, in de breedte, maar natuurlijk ook qua prestaties. Volgend jaar meedraaien in de top zes zou mooi zijn, en met Foreholte een structurele subtopper worden in de eerste divisie, dat is mijn ambitie voor de komende twee jaar met deze mooie club. Bij deze club is het mogelijk om iets structureels neerzetten, want zowel het eerste, als de jeugd, heeft nog voldoende potentie.” 

Deel dit bericht