VOC pakt na het kampioenschap ook de beker

Na het kampioenschap tien dagen geleden hebben de handbalsters van Succes Schoonmaak VOC Amsterdam donderdagmiddag op Hemelvaartsdag ook de bekerfinale gewonnen. In een boeiende finale versloeg de ploeg uit Amsterdam Virto Quintus, na een 19-17 ruststand, met 31-36. Daarmee is de dubbel sinds 2010 weer terug in Amsterdam. Alleen de supercup wist de Amsterdamse ploeg in augustus niet te winnen.

Quintus ging voortvarend van start en pakte via Hage en Van der Linden een 2-0 voorsprong. Sprengers zorgde weer voor de aansluiting: 2-1. Maar VOC moest tot de zevende minuut wachten vooraleer men via men via Housheer weer langszij kon komen bij 4-4. Quintus behield echter wel de voorsprong tot 7-6. VOC leek na 12 minuten de wedstrijd in handen te nemen als het op 7-8 komt maar drie keer paal en lat voor VOC bracht de Heulse ploeg weer aan de leiding bij 11-9. Voor de tweede keer kwam VOC terug en pakte de voorsprong bij 13-14 en wist deze tot de slotfase vast te houden. Een twee minutenstraf voor Housheer bezorgde Quintus via Anouk Zwinkels (topscorer bij de Heulse ploeg met 8 treffers) en Esmee Martens de voorsprong bij rust: 19-17.

In de tweede helft kwam VOC fanatiek uit de startblokken. De Haze (8 doelpunten) en Housheer (topscorer bij VOC met 11 doelpunten) zorgden weer voor een gelijke stand: 19-19. Dat bleef het tot 24-24 in de 42e minuut als Grift voor de laatste keer gelijk kan maken. De Haze en tweemaal Groen zetten VOC, in een fase waar het bij Quintus niet meer wilde lukken, op een 24-27 voorsprong. Quintus kon dit niet meer recht trekken. De spirit was uit de ploeg en VOC bouwde de voorsprong langzaam uit naar de 31-36 overwinning en pakt zo na de landstitel ook de beker.

Ondanks dat het drie kwartier gelijk opging heeft coach Ricardo Clarijs van VOC geen moment gedacht dat zijn ploeg deze wedstrijd ging verliezen. “Ik ben er altijd vanuit gegaan dat wij de langste adem hebben en de winst zouden pakken. Naar mijn inzicht is het dan dan ook een verdiende overwinning”.