Nieuws

Voor Nederland begint nu het WK na verwachte zege op Angola

Van de Redactie – Met een 28-35 zege op het fysiek sterke Angola heeft Nederland de nare smaak van het verloren openingsduel tegen Slovenië  enigszins weg kunnen poetsen. Hoogstaand was het tegen de veelvoudig Afrikaans kampioen allemaal nog niet, maar de ploeg oogde wel gretiger. Vertrouwen opdoen voor de komende duels waarbij Cuba dinsdagmorgen de opmaat vormt voor de krakers tegen Servië en Noorwegen.

Kelly Dulfer werd uit voorzorg aan de kant gehouden. Inger Smits nam haar plaats in. Kort na de pauze leek ook aanvoerster Danick Snelder met een oogblessure te moeten afhaken, maar een flinke ijszak deed wonderen. Een blauw oog, na een bikkelharde tik van een tegenstander, was het zichtbare resultaat.

  Bam! Blauw oog voor Danick Snelder

 

Aan de hand van Loïs Abbingh – elf keer raak en gekozen tot ‘woman-of-the-match’ – schoot Oranje uit de startblokken: 1-3. Maar de Afrikaanse kampioen bleef vervolgens lang in het spoor van Oranje dat het tempo hoog hield. In de defensie waren de onderlinge afstemmingen nog niet optimaal waardoor afstandsschutters als Carlos, Paulo en Guialo wat teveel vrijheid genoten. Aan de cirkel had de Oranje-defensie de handen meer dan vol aan cirkelspeelster Kassoma. Vlak voor de wisseling counterde Holland ineens naar een 12-17 ruststand.

Marge

Die marge van vijf zou de start moeten vormen om in de volgende dertig minuten aan het doelsaldo te sleutelen. Maar Oranje toonde ook slordigheden, was niet altijd secuur in de afronding en bleef defensief nogal eens het antwoord schuldig op de, vaak toch, chaotische spelopvatting van de Afrikaansen. Niet altijd voorspelbaar, maar wel oer-krachtig. Afstandsschoten deden pijn, de lijf-aan-lijf-duels vraten energie. Tess Wester toonde wat meer onverzettelijkheid en noteerde duidelijk meer stops dan in haar eerste helft tegen Slovenië. Verdedigend moet Oranje de komende wedstrijden zeker nog progressie tonen.

Even nog leek Angola een boost te krijgen toen het tot 24-27 naderde. Martine Smeets en Estavana Polman dachten daar anders over en herstelden vliegensvlug de ruime marge: 24-30. Voor coach Emmanuel Mayonnade toch het sein om de routiniers stap voor stap in te ruilen voor de jongere garde: Smeets, Smits, Nüsser, Housheer, Freriks en Malestein en Wester in het doel tilden de uiteindelijke 28-35 zege richting de buzzer.

                               

                                           Merel Freriks legt uit hoe ze wel verdedigde

Conclusie: nog niet goed, nog geen top zoals heel Nederland jaren gewend was. Niet erg, de opwaartse lijn is zeker ingezet al gaf de gelaatsuitdrukking van de bondscoach af en toe het idee dat hij nog niet helemaal tevreden was. Maar schijn kan bedriegen. Oranje heeft 24 uur de tijd om de focus op Cuba te leggen.

Het WK is nu dus pas echt begonnen voor Oranje. Eerste doel blijft het behalen van de hoofdronde. Punten zijn nodig. De verliespunten uit het openingsduel komen niet meer terug, dus moet er ergens anders geoogst worden. De les van het verlies tegen Slovenië lijkt in elk geval snel te zijn geleerd. De komende dagen wordt duidelijk of Oranje de volgende stappen kan gaan maken.

Vreugde bij Oranje

Angola: Amalia Pinto, Helena Sousa, Teresa Almeida, Ruth Joao, Vilma Silva, Helena Paulo (5), Natalia Bernardo, Albertina Kassoma (1), Iracelma da Silva (2), Azenaide Carlos (9), Wuta Dombaxi, Magda Cazanga, Juliana Machado (3), Liliana Venancio (2), Janete Santos (2), Isabel Guialo (4).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester (1), Jessy Kramer (1), Laura van der Heijden (5), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (11), Larissa Nüsser (1), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (1), Kelly Dulfer, Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets (4), Angela Malestein (1), Dione Housheer (1), Estavana Polman (6).

Scheidsrechters: Youcef Belkhiri / Sid Ali Hamidi (ALG)

Strafminuten: 10’ – 10’ (Guialo 2’, Machado 2’, Paulo 2’, Kassoma 2’, Venancio 2’ - Freriks 4’, Kramer 4’, Snelder 2’)

Strafworpen: 2/2 – 6/6

 

Deel dit bericht