Nieuws

Voormalig wereldhandballer Bogdan Wenta nieuwe burgemeester van Kielce

Voormalig wereldhandballer Bogdan Wenta nieuwe burgemeester van Kielce

Door Frits Feuler

Bogdan Wenta was in 2013 nog als coach actief bij het Poolse KS Kielce. Nu is hij de nieuwe burgemeester van diezelfde stad.

Voormalig Pools international en Bundesliga-speler Bogdan Wenta is verkozen als de nieuwe burgemeester van Kielce. Poolse media meldden dat Wenta meer dan 60 procent van de stemmen had gewonnen en daarmee duidelijk voorbij huidig burgemeester Wojciech Lubawski ging.

Bogdan Wenta sloot zich in 2014 aan bij de politiek. Eerder was de 56-jarige een bekend gezicht in de handbalwereld. Als handballer was Wenta, die naast het Poolse ook Duits staatsburger is, onder meer actief bij FC Barcelona.

In 1997 speelde Wenta nog met zijn toenmalige club TuS Nettelstedt-Lübbecke, met Lajos Mocsai als coach, de finale van de Limburgse Handbal Dagen. De Duitse ploeg verloor van het Franse Ivry met 29-24.

In 2000 liep Wenta voor de Duitse ploeg op bij de Olympische Spelen in Sydney. In de Bundesliga speelde hij voor de TuS N-Lübbecke en vervolgens voor de SG Flensburg-Handewitt. Met de Noord-Duitsers won de opbouwer in 2001 European Cup Winners 'Cup.

    Bogdan Wenta

Trainer

Direct na zijn einde van zijn loopbaan als speler - in 2002 - werd Bogdan Wenta assistent-trainer bij de SG Flensburg-Handewitt. In 2006 volgde Wenta Alfred Gislason op en trainde hij SC Magdeburg een jaar lang. Eerder leidde de 248-voudig international de Poolse nationale ploeg. Met die nationale ploeg verloor hij in 2007 de finale om de wereldtitel tegen Duitsland in de Lanxess Arena in Keulen.

Burgemeester

Zijn roem in Kielce groeide tien jaar geleden toen Bogdan Wenta coach werd van topclub KS Kielce. Daar werkte hij tot 2014, voordat zijn politieke carrière begon. Hij werd lid van het Europees Parlement. Voor de financieel noodlijdende club KS Kielce – wij berichtten - zou de verkiezing van Bogdan Wenta als burgemeester van de stad nieuwe hoop kunnen zijn. In de afgelopen jaren ontving de winnaar van de Champions League van 2016 herhaaldelijk extra geld van de stad.

Loopbaan:

- geboren op 10 november 1961

- speelde voor Gedansk, Bidasoa Irun, Barcelona, TuS Nettelstedt-Lübbecke e Flensburg

- 1981 - 1994 voor Polen, 198 interlands en 763 doelpunten

- 1997 - 2000 voor Duitsland, 46 interlands (en 4 vriendschappelijke duels), 144 doelpunten

- speelde met Duitsland nooit tegen Polen

Deel dit bericht