Nieuws

Waar eindigt dit “Zondag in de finale”? “Het liefst wel”, aldus Lois Abbingh

Lois Abbinhg is een van de speelsters die internationaal, met Nycke Groot en Yvette Broch onder “The Big Three” van het Nederlands team wordt geschaard. Wanneer ze in het veld komt dan weet je meteen dat ze er is. Verstoppen zal ze zich niet. Geef haar de bal en een kanonskogel vertrekt richting het doel.

De Groningse werd al op jonge leeftijd gezien als een van de grootste talenten van het Nederlandse handbal. Ze vertrok al op zeventienjarige leeftijd naar het buitenland, naar het nog veilige Vfl Oldenburg in Noord Duitsland niet zo ver van de regio waar ze is opgegroeid. In 2014 vertrok ze ondanks een zware knieblessure naar Roemeense Baia Mare. Zij was daarmee de eerste Nederlandse speelster die bij een echter Europese topclub terecht kwam.

Lois Abbingh is een van de pijlers waar ook bondscoach Henk Groener op kan terugvallen. Zodra zij het veld ik komt is het alsof het boordkanon in stelling wordt gebracht. Ze schuwt niet om te schieten al gaat het ook geregeld mis, daar trekt ze zich niets van aan want de volgende keer probeert ze het gewoon weer opnieuw.

Op de vraag hoe dit voelt om in de kwartfinale van het WK te staan antwoord ze vanuit de bus op weg terug naar het vakantiepark waar ze overnachten, “Dit voelt heel goed ja echt, dit geeft een geweldig gevoel”. “We waren er ook wel klaar voor. We hadden zo iets van laat ze maar komen” zo vertelt de linkeropbouwster van Oranje, zondagavond de topscorer tegen Servië met zes doelpunten.

“In aanloop naar deze wedstrijd  ben ik ook geen moment zenuwachtig geweest ook niet toen we het veld op kwamen. We hadden natuurlijk wel video’s bekeken dus we wisten wat we konden verwachten en dat ze erg fysiek spelen. Tegen Montenegro waren ze heel scherp begonnen dus wij moesten er van af het eerste moment bovenop zitten en ze het gevoel geven dat er niets te halen viel”, zo vertelt Abbingh. “We moesten zorgen dat zij niet in hun spel konden komen. Ja dat het dan zo loopt is natuurlijk geweldig. Na tien minuten is het eigenlijk al over. Zij weten ook bij 7-1 dat het heel moeilijk wordt om dat nog in te halen. Wat ze ook probeerde  het lukte niet”.

Nu weet je waar je het afgelopen jaar zo hard voor gewekt hebt.

“Ja klopt, ik zie dit ook wel als een bekroning op alles wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt met mijn knie en die lange revalidatie. Het geeft wel voldoening”.

Nu wacht woensdag of Frankrijk of Spanje, toch weer heel andere handbal landen Polen of Servië waarbij het nogal fysiek is. Deze landen die liggen jullie wel beter?

Het zijn allebei landen die mooi en snel handbal spelen en ook allebei ook gewoon twee goede en sterke tegenstanders. Spanje heeft het vorig jaar ook goed gedaan en Frankrijk doet het altijd wel goed bij een toernooi. Het zijn wel veel betere tegenstanders dan we tot nu gehad hebben op Zweden na dat is vergelijkbaar. Het is dan ook niet zo dat we deze landen zomaar even gaan verslaan. We zullen er ook weer hard voor moeten werken.

Wie kan jullie eigenlijk stoppen. Het lijkt wel of het steeds gemakkelijker gaat!

Abbingh “Tja, tot nog toe niemand. We spelen vrij en met veel vertrouwen en we zitten ook in een flow. Daar komt bij dat we in iedere wedstrijd nog steeds verder doorgroeien.

Waar eindigt dit dan “Zondag in de finale”?

“Ja liefst wel natuurlijk. We willen nu we dit gehaald hebben zo lang mogelijk door. Het zal natuurlijk steeds moeilijk worden maar nu we zover gekomen zijn willen we natuurlijk ook zover mogelijk komen, en als het kan natuurlijk het liefst zondag de finale spelen. Of dat gaat lukken dat zal zullen we gaan zien, maar dat zou wel mooi zijn”.

  

Deel dit bericht