Nieuws

Wanvertoning Quintus

Heulse handballers moeten zich schamen na nederlaag in topper

AD SPORT / Peter Lotman - Niet teleurgesteld, maar boos verlieten de supporters van Quintus de sporthal na het verloren duel met E&O. Met de beschamende 24-29 nederlaag kweekten de Westlanders geen goodwill. Vijf redenen waarom Quintus onder de maat bleef.

Onsamenhangend

Er zat geen samenhang in het spel van Quintus. Alsof de spelers voor de eerste keer samen in het veld stonden, liepen ze kris/kras door elkaar. Zonder ook maar enige gedachte achter de aanvalscombinaties. Coach Rob Vis verbijsterd: “We hebben op een aantal zaken gericht getraind en daar was niets van terug te zien. Geen opdracht werd behoorlijk uitgevoerd. Dat leidde tot veel chaotische acties.”

Geen beleving

Wat nog erger was: de Heulse spelers straalden totaal geen inspiratie uit. Het was plichtmatig zonder de passie die je verwachtte van een ploeg die speelt om de koppositie van de eredivisie. Wat een boeiend kijkspel moest worden, ontaardde in een rommelige vertoning met technische fouten en gemiste kansen. Verdediger Mitchell Verbraeken speelde wél met venijn en ontving na drie tijdstraffen de rode kaart. “Het was te tam, zonder beleving. Het leek of we dachten: het komt wel goed, dit kunnen we niet verliezen. Met zo’n instelling ga je het schip in.”

Armoedige verdediging

Opponent E&O heeft een paar prima schutters, maar de manier waarop zij door de Westlandse verdediging mochten laveren, was kenmerkend voor de lusteloze aanpak van de thuisclub. Als de Westlanders een keer adequaat ingrepen, hadden ze pech dat ze meteen een tijdstraf kregen. Doordat de dekking een gatenkaas was, viel er voor de keepers weinig eer te behalen. De samenwerking tussen doelman en verdediging was onvoldoende.

Niet creatief

Het ontbreekt Quintus aan een slimme spelbepaler. Iemand die kan versnellen, maar ook temporiseren. Een midopbouwer die de leider is en zijn teamgenoten tot de orde roept als zij te veel op de individuele toer gaan. Nu rommelde iedereen maar wat aan zonder overleg. Alleen Dean van Haeren blonk uit. Niet alleen door zijn zeven doelpunten, maar juist omdat hij wél met verstand en inzicht handbalde. Hij zorgde voor gevaar en koos het juiste moment om te passeren en doeltreffend af te ronden.

Onzorgvuldig

De combinaties die wél tot een kans leidden, werden door halfslachtig schieten om zeep geholpen. Het werd de Emmense doelman veel te makkelijk gemaakt. Zelfs strafworpen waren niet besteed aan de thuisploeg. Ook vanaf de cirkel en de hoeken was er nauwelijks trefzekerheid. Al had Rick van Ravesteijn de pech dat vrije kansen die tot een doelpunt konden leiden, voortijdig werden afgefloten.

              

Rick Wielage, zes keer trefzeker voor E&O tegen Quintus, foto archief HSP / Hans Khoe

De conclusie is dat een tegenvallend Quintus voorlopig afhaakt in de strijd om de koppositie. Niet, omdat het drie punten achter staat op E&O maar vooral omdat het vertoonde spel zo miserabel is.

Doelpunten Quintus: Dean van Haeren (7), Bernie Vermeer (4), Rick van Ravesteijn (4), Julius Schlumberger (3), Lex Dofferhoff, Ard Vollebregt, Chris de Bakker, Kevin Landsweers, Thijs van den Driest en Patrick Broch.

Doelpunten E&O: Jens Flos (6), Rick Wielage (6), Dennis Vesters (6), Daan Molenbroek (5), Lex Baas (2), Martnick Houwen (2), Daniël van der Ham en Michael Wennink.

WEDSTRIJDRAPPORT:

Amusementswaarde (**): Het was zo’n mooi affiche: de topper in de eredivisie tussen de nummers 1 en 2. Het werd echter nooit een duel van niveau. Geen spanning, veel fouten, irritaties, gerommel, kortom: het aankijken niet waard. E&O verdiende het compliment dat het vol overgave speelde. Het wilde tenminste winnen. Quintus bakte er niets van en speelde zonder beleving.

Scheidsrechters (**): De arbiters Paul Radsma en Marc Vriend deelden volop in de malaise. Zij waren (nog) niet opgewassen tegen een dergelijk duel. Ook zij maakten veel fouten. De tijdstraffen waren in onbalans (8 en een rode kaart tegen Quintus en maar 2 tegen E&O); voordeelregel was niet goed; aanvallende fout werd niet goed ingeschat. Dat alles zorgde voor veel irritaties bij beide ploegen in een duel dat toch al niet op gang wilde komen.

Beste spelers: Bij Quintus was Dean van Haeren de uitblinker. Bij E&O schoten een paar jongens zes keer raak, maar ook in de Emmense ploeg weinig technische hoogstandjes.

Succesvolle rentree Niels van Lier

Gelukkig was er ook positief nieuws bij Quintus. In het Opleidingsteam van de Heulse club maakte Niels van Lier na bijna twee jaar zijn rentree. De linkshandige opbouwer moest lang revalideren na een zware knieblessure met veel tegenvallers gedurende zijn herstel. Tegen HVV’70 kon hij zijn eerste speelminuten maken en dat bekroonde hij met twee fraaie doelpunten en de nodige assists. “Heerlijk om weer in het veld te staan. Het ging lekker en nergens last van”, reageerde Van Lier opgelucht.

cover Quintus-speler Dean van Haeren, uitblinker in het duel met E&O

 

Deel dit bericht