Nieuws

Weinig Europees succes Nederlandse speelsters

Van de Redactie – In een nieuwe ronde in de  DELO EHF Champions League kwamen de Nederlandse speelsters in buitenlandse dienst niet tot winst.

Bietigheim – nog steeds zonder Danick Snelder – redde het niet in Rostov dat afgelopen woensdag tevergeefs naar Kristiansand reisde: 27-21 (15-9). Xenia Smits kwam tot drie, Trine Jensen Ostergaard en Amelie Berger ieder tot 4 treffers voor de Duitse ploeg. Bij Rostov – zonder Anna Yakhireva – vielen Frolova en Kuznetsova met elk vijf treffers op. Met nog vier duels te gaan wordt voor Bietigheim een plek bij de eerste zes ploegen steeds moeilijker haalbaar.

Ook Dortmund kon in het koude Rusland geen punten sprokkelen. Begin oktober verspeelde Dortmund in eigen hal nog op een vreemde manier een riante voorsprong. Uiteindelijk werd het een nipte verliesbeurt: 28-29. Nu, bij CSKA op bezoek werd het 35-28 (19-12). Met slechts een winstpartij – uit bij Podravka werd het 25-26 – staat de ploeg van coach Andre Fuhr nog wel op die belangrijke zesde plek (2 uit 9) maar datzelfde Podravka heeft nog twee duels ‘tegoed’ en kan BVB nog in de komende duels voorbij. Volgende week dan het cruciale duel tussen beide teams. Smits (4/5), Van Zijl (4/5), Dulfer (3/5), Van der Heijden (2/4), Vollebregt (2/4) en Freriks (2/6) scoorden samen zestien keer voor BVB. Yara ten Holte maakte na de pauze indruk 9 stops van de 22, goed voor 41%! Rinka Duijndam kwam niet in actie.

Inger Smits, vier maal raak in Moskou, foto archief HSP / Tina Kolthof

Ferencvaros won op 11 oktober in Esbjerg soeverein met 21-24, na een 13-9 achterstand bij rust. Ditmaal waren de rollen in Hongarije omgedraaid en wonnen de Deensen met 24-28. Malestein kwam met twee tijdstraffen en 3 uit 3 op het wedstrijdblad. Bölk (9) en Klujber (7) werden FTC-topscoorders. Sanne Solberg was achtmaal trefzeker voor de gasten.  

Voor Bucuresti de derde nederlaag in de laatste vier CL-duels. Ditmaal had men thuis geen kans tegen Kristiansand dat bij rust leidde met 9-14. Na zestig minuten bedroeg de marge zelfs 7: 22-29. Neagu (10/13) en Pintea (4/5) kregen de meeste streepjes bij CSM waar Martine Smeets haar enige schotpoging gestopt zag. Mørk en Knedlikova (ieder 5) en Reistad (4) scoorden het meest voor de Noorse kampioen.

Bij Metz stond Yvette Broch, samen met Debbie Bont (4 treffers uit 4)  wel op het wedstrijdblad voor het uitduel bij Krim Mercator. Ailly Luciano ontbrak. Broch hoefde het trainingspak nog niet uit te te trekken en wacht na vandaag op de eerste speelminuten. Bij rust wezen de bordjes 10-14, een half uur later 22-26. Bij Krim had Oceane Sercien opvallend veel pogingen nodig voor vijf treffers: 11. Harma van Kreij kwam tot 2 uit 9. Sajka tekende voor vijf treffers bij de gasten maar had 12 pogingen nodig! Opvallend: in de laatste tien minuten scoorden beide teams ieder slechts drie keer! Krim kreeg vier tijdstraffen, Metz kreeg twintig strafminuten aan de broek.

Coach Helle Thomsen had, na het gelijke spel in het eerste groepsduel tegen Lublin, ditmaal geen schijn van kans op Franse bodem. Nantes had bij rust (18-10) al de zaken onder controle en duldde ook in de tweede helft geen tegenspraak van het Turkse Kastamonu: 35-26.

Duitsland

Bensheim-Auerbach kwam thuis tekort tegen Blomberg-Lippe (24-31) die daardoor vaster op plaats vier komen met 19 uit 13. Sarah van Gulik (2/2), Sarah Dekker (2/4) en Dionne Visser (0/1) waren wat stroefjes in de doelpuntenproductie. Dat gold ook voor de gasten waar Isabelle Jongelen (0/1) en Myrthe Schoenaker (0/0) ook geen streepje kregen achter hun naam.

Bad Wildungen (vijf uit zeven voor Maxime Struijs, 0 uit 3 voor Sabine Heusdens) moest in eigen hal de punten laten aan Thüringer: 24-31. BW glijdt na drie opeenvolgende nederlagen akelig dicht richting de degradatiezone.

Metzingen haalde beide punten op bij Halle-Neustadt en blijft op drie met 20 uit 14. Bo van Wetering (4/8), Tamara Haggerty (3/3) kwamen op de schutterslijst, Britt van der Baan moest ‘passen’.

Een dag later: Leverkusen, op bezoek bij Oldenburg, moest na vier opeenvolgende winstpartijen een nederlaag slikken: 26-22. Zoë Sprengers kon haar ploeg niet echt helpen, haar productie met slechts 1 treffer uit 2 pogingen. Annefleur Bruggeman benutte haar kans aan honderd procent. Bij de thuisploeg stond Marloes Hoitzing aanvallend lang binnen de lijnen. De linkspoot trof één keer uit drie pogingen.

Mainz o5 won het pikante degradatieduel tegen Ketsch met opvallend ruim verschil: 33-22. De eerste zege in de Bundesliga dit seizoen, na een serie van 12 verliesbeurten! Keepster Ellen Janssen stond bij Mainz 19 minuten onder de lat, was goed voor 3 stops. Tot die veilige 12e plek - nu in bezit van Halle-Neustadt, met 8 uit 13 - moet Mainz (2 uit 13) nog zes punten goed maken.

Coach Robert Nijdam

Werder Bremen pakte belangrijke punten in het uiterste puntje van Duitsland. In Freiburg werd het, na 12-18 bij rust, uiteindelijk 26-30 voor de ploeg van Robert Nijdam. Hij hield Danique Trooster de hele wedstrijd tussen de palen, de ex-keepster van DSVD betaalde terug met 15 stops (39%). Na zeven verliesbeurten en een draw kwam vlak voor de winterstop de ommekeer: een draw en drie winstpartijen geven Bremen meer lucht om van die onderste drie ‘foute’ plaatsen los te komen.

Füchse Berlin blijft aan kop

Voor Fuchse Berlin is januari de maand van de waarheid. Als koploper staan er 3 wedstrijden op het programma tegen de achtervolgers. Vorige week werd al gewonnen, zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen nummer twee, Herrenberg. Füchse (met Bo Dekker en zonder de langdurig geblesseerde Lynn Molenaar) ging furieus van start met een 4-0 run. Herrenberg kwam terug tot 8-8. Bij rust een 14-10 stand met een ijzersterke dekking van de Berliners. Ze kwamen wederom zeer goed uit de kleedkamer: 17-10. De gasten kwamen er niet aan te pas. Bo Dekker werd in de dekking ingezet op 2 en kon ook twee razendsnelle breaks afronden: 32-22. De koppositie is verstevigd, mede dankzij deze winst en het onverwachte verlies van Zwickau. 

Ildiko Barna volgt Schwarzwald op bij SG Bretzenheim

Nadat trainer Martin Schwarzwald onlangs overstapte naar Leverkusen, de ploeg van Zoë Sprengers en Annefleur  Bruggeman, heeft de clubleiding van SG Bretzenheim (3e Liga) in Ildiko Barna een opvolgster gevonden. De 59-jarige Hongaarse Barna was eerder coach bij Koblenz/Weibern en promoveerde met Borussia Dortmund naar de Bundesliga.   

Jarenlang speelde Barna actief in de Hongaarse en Duitse competities, kwam tot 220 interlands en staat als trainster bekend om het goed opleiden van talentvolle jeugdspeelsters. Dinsdag begint de ploeg, na een serie testen, weer voorzichtig met de eerste training. De voorbije periode had fysiotherapeute Marel Lops de leiding en hield de ploeg waar op dat moment geen competitieverplichtingen golden, fit met degelijk loopwerk, yoga, krachttraininge en stabiliteitsoefeningen.


Denemarken

Vrijdagavond won Kopenhagen met Larissa Nüsser (3 uit 5 en 5 assists) het thuisduel tegen Skanderborg  ruim met 31-18. Kopenhagen bezet plaats 4, met 22 uit 16. Zes punten minder dan de drie koplopers Viborg, Odense en Esbjerg. De nummers 1 tot en met 8 waar ook Nykobing op dit moment op plek zeven bij hoort, spelen om de nationale titel. Horsens, met Claudia Rompen, zal dan in de degradatiegroep uitkomen.  

Een treetje later blijft keepster Jesse van de Polder met EH Aalborg in de race voor de titel. De virtuele koploper won in eigen huis van Roskilde: 32-25. Aalborg verzamelde 20 uit 14, Ringkobing (21 uit 12) en Sonderjyske (ook 20 uit 14) gaan voorop. De nummer een promoveert rechtstreeks na 22 duels, 2 en 3 spelen nacompetitie voor promotie. Op 11 april het laatste duel, Ringkobing tegen Aalborg.

cover Warming up bij Krim tegen Metz

foto EHF

Deel dit bericht