Nieuws

Wereldtitel verrassend naar Frankrijk, na zege op favoriet Noorwegen

Grote teleurstelling bij Noorse ploeg

Door Frits Feuler –Vooraf waren de meeste weddenschappen grotendeels afgesloten op een hernieuwde wereldtitel voor de Noorse handbalvrouwen. In een bloedstollende finale tegen Frankrijk liep het toch even anders voor de ruim drieduizend meegereisde Noorse fans en de regerend kampioen: 23-21. Deceptie, ontluistering op een paar vierkante meter. Enkele meters verderop ging de Franse ploeg compleet uit hun dak. Veertien jaar na het WK goud in Kroatië nu pas de volgende hoofdprijs op het Franse palmares dat tot vandaag alleen nog bestond uit tweede en derde plaatsen: zilver in Rio, tweemaal bij het WK in 2009 en 2011, brons bij EK van 2002, 206 en 2016. Vier finales op het WK gespeeld, eentje succesvol afgesloten. Te weinig naar de zin van de équipe tricolore. Met het behalen van deze titel maakt de Franse ploeg een mooie opstap naar het EK in eigen land, in december 2018. Die titel staat ook nog niet in de prijzenkast.

Onder de regie van Metz-trainer Olivier Krumbholz – sinds 1998 aan het roer, met een onderbreking van twee seizoenen – en aan de hand van Allison Pineau, steeg de Franse ploeg, in tegenstelling tot de halve finale tegen Zweden, ver boven zichzelf uit. Via 2-0 ging het naar 2-4, 5-7 en 9-9 om met een minimale voorsprong de rust in te gaan: 11-10.

Na de denkbeeldige thee ontspon zich voor de ruim elfduizend fans een ware handbalthriller Frankrijk moest begin tweede helft nog een dubbele tijdstraf uitzitten die echter door Alexandra Lacrabere met een treffer werd uitgebuit: 12-10. De Noorse Nora Mork, absolute uitblinkster op de WK, knalde een strafworp ver naast. Stress? Zenuwen? Maar ze compenseerde die misser met eigen treffers en sublieme passes richting Heidi Loke aan de cirkel. Om van te smullen!

14-11 stond vervolgens voor Frankrijk in de boeken. Noorwegen moest in de achtervolging, kwam rond de elfde minuut langszij (16-16) om vervolgens in een tempo door te snellen: 17-18.

Twee schitterende treffers van de Franse hoekspeelster Manon Houette mochten worden ingelijst. Tot 19-19 hielden de beide keepsters de doelpuntenproductie opvallend laag. Mork, even op de bank, keerde terug, speelde subliem Loke aan op de cirkel die als rechtshandige zelfs met de linkerhand wist te scoren: 19-20. Frankrijk speelde het spelletje slim, wachtte geduldig op de juiste mogelijkheid en vond die via Orlane Kanor en weer Pineau, met een geweldig onderhands schot: 21-20. Krumbholz vluchtte in een time out, de Noren werden even uit hun ritme gehaald. De Deense arbitrage Hansen en Christiansen bestrafte vervolgens een vreemde actie van Houette op Mork aan de linkerkant met een strafworp. Tot ontzetting van Mork en de gehele Deense enclave! Pineau bleef koel: 22-20, op minder dan vijf minuten.

Krumbholz gebruikte meteen zijn volgende pauze van één minuut. Noorwegen kwam niet meer in het spel, maakte een desastreuze aanvallende fout en verloor het balbezit. Omdat ook Frankrijk het speeltuig niet echt wilde hebben, kon Kristiansen met een onderhandse worp, op een minuut van het einde, nog voor 22-21 zorgen. Lacrabere maakte met een alles-of-niets actie twintig tellen voor affluiten een einde aan de Noorse illusies op een hernieuwde wereldtitel: 23-21.

De huldiging wilde een huilende Nora Mork niet echt meemaken. Een beetje demonstratief stond ze met haar rug naar de Franse ploeg op moment van huldiging. Ook bij haar overheerste teleurstelling, van top tot teen. De vraag blijft of je als zo'n grote sportvrouw met een schitterend WK achter de rug, op die manier je frustraties moet uiten.

Deel dit bericht