Nieuws

Winnende strafworp kost weer twaalf duizend euro

Lions na strafworpenserie naar volgende kwalificatieronde

Door Frits Feuler–  Hij besefte nog niet direct wat hij de penningmeester van OCI-LIONS met zijn winnende strafworp had aan gedaan. Een rondje Europees handbal kost al gauw 12 duizend euro. Na 60 minuten stonden dezelfde cijfers op het bord als verleden week in Wenen: 26-25. Dus waren er pingels nodig. Ivar Stavast kogelde in de strafworpenserie tegen het Oostenrijkse West Wien - eerste kwalificatieronde EHF Cup -na een misser van Jasper Adams en twee stops van Luuk Hoiting de winnende achter doelman Uvodic: 30-28. Dolle pret op het veld en de tribunes.

Een uurtje Europees handbal. Niet altijd even mooi of goed maar wel spannend. Beide ploegen knokten en gaven elkaar nauwelijks iets toe. “Veel inzet, ja,” keek topscorer Jasper Adams terug. “We blijven gaan, hebben goede wisselmogelijkheden zonder echt te verslappen. Inderdaad, hoog tempo en acties om en om. Het was op het einde nog even knijpen.” Dat beaamde coach Mark Schmetz. “Die laatste vier, vijf minuten waren qua score hectisch. In de omschakeling lieten we door het hoge tempo wel wat steekjes vallen. Tweede helft goed terug geknokt. Kon goed door wisselen, zodat de ploeg langer fris bleef.”

Spanning

Aan spanning dus geen gebrek. Maximaal vier treffers in Limburgs voordeel bedroeg de marge in de eerste helft (14-11). Na de pauze leken de gasten, met drie IJslandse opbouwers, meer grip op de wedstrijd te krijgen en hadden binnen drie minuten de rollen omgedraaid (14-16 en 15-17). Lions produceerde in die fase drie opeenvolgende dure en afschuwelijke missers. Voor coach Mark Schmetz het sein om de defensie opnieuw te inspireren met een keeperswissel: Hoiting erin, Schenk eruit. “Het omgekeerde van vorige week,” wist Hoiting. “Toen pakte dat ook goed uit. Nu ook denk ik, want met twee keepers van gelijk niveau kun je dit doen. Dat inspireert en motiveert. Het snelle spel levert inderdaad wat extra fouten op. Gelukkig kregen we snel weer grip op de wedstrijd.”

In al dat enthousiasme in het 31e Europese duel voor de LIONS ging er dus het een ander fout. Jasper Adams moest, net als in het eerste duel, al zijn ervaring inzetten om zijn ploeg met vijf opeenvolgende treffers op koers te houden: 19-19. De duels werden feller zonder dat spelers over de schreef gingen.

Mentaal spelletje

“In die strafworpenserie komt het aan op een mentaal spelletje tussen keeper en schutter. Ik kon er twee van de vijf pakken. Dat was voldoende tegenover onze vier benutte pingels voor nog een Europese ronde,” keek Hoiting vooruit naar weer een Oostenrijks duel, volgende maand, met Alpla Hard.

“Met die ploeg hebben we nog een appeltje te schillen,” wist ‘matchwinner’ Ivar Stavast. “Ja, ik kwam laat binnen de lijnen. We hebben geen vaste basis, we kunnen goed door wisselen en daardoor de tegenstander altijd onder druk houden. Vooraf zei ik nog: ‘laat mij de vijfde pingel maar nemen’. Het zou dan al beslist kunnen zijn, dacht ik stiekem. Maar nu werd het de beslissende. Jammer voor de penningmeester. Het bestuur wil Europees handbal? Nou, dan krijgen ze nog een ronde Europees handbal!"

Joris Baart was in de beginfase als vanouds de schutter-van-dienst. Toen de tegenstander wat offensiever ging staan, had hij het even lastig. “Speel liever tegen een dekking die meer aan de cirkel blijft hangen. Vond het frustrerend dat hun hoekaanvallers wel al te makkelijk scoorden. Jasper sleepte ons er in de tweede helft doorheen. Pluspunt verder dat we ons niet aan de arbitrage hebben geërgerd. We gingen er goed mee om.”

Doelpunten OCI-LIONS: Schmeits 2, Van Straaten 2, Heijnen 3, Janssen 2, Steins 4, Baart 6, Stavast 1, Jasper Adams 8, Ramos 3.

Doelpunten West Wien: Seitz 2, Führer 5, Helgason 4, Ragnarsson  2, Jelinek 4, Pratschner 5, Schuster 2, Kristjansson 4.

Strafworpen: 0/1; tijdstraffen: 2/1

Scheidsrechters: Peturson/Prastarson (IJsland)

Toeschouwers: 680

Deel dit bericht