Nieuws

Winst Oranje niet voldoende voor halve finale

Van de Redactie – De minimale zege op Duitsland (28-27) baatte Oranje uiteindelijk niet om nog dat kleine kansje te behouden om door te schuiven naar de halve finale op het EK. Doordat de zege niet hoger uitviel dan een treffer verschil - twee was het minimale gewenste verwchil - kan wereldkampioen Oranje op basis van onderling resultaat en doelsaldo met Kroatië niet meer tot plek twee reiken. Daar verandert ook het laatste duel in de hoofdronde – morgen tegen Roemenië – niets meer aan.

Oranje niet bij de eerste vier. Misschien nog een duel om plek 5. Anders stapt de ploeg woensdag in de bus, op weg naar een wat langer kerstreces dan vooraf gepland. De wereldkampioen kwam op dit EK – zonder Estavana Polman en Delaila Amega – maar moeilijk in het ritme. In de groepsfase leed Oranje twee nederlagen, tegen Noorwegen lag de lat ietsjes te hoog. Dus moest het in de duels tegen Duitsland en Roemenië gebeuren om alsnog op doelsaldo én bijbehorende punten richting Herning te gaan voor het finaleweekeinde.

Sinds 2015 was Oranje op alle grote toernooien – Spelen, EK en WK – steeds bij de eerste vier geëindigd, in Denemarken is dat lijntje gebroken. “Een tussenjaar voor Oranje,” werd vooraf de missie richting Denemarken bestempeld. Een Europese titel stond nog niet op het palmares. Genoeg om in dat handbalgekke Denemarken voor te spelen. Volgend jaar de Spelen - een vierde plek in 2016 - en in december het verdedigen van de wereldtitel in Spanje. Maar het liep totaal anders.

Uithuilen

Nu even uithuilen, morgen nog een keer knallen en dan begin volgend jaar een nieuwe start maken. Met youngsters als Housheer, Nüsser en Van Wetering die kunnen terug kijken op een individueel prima verlopen toernooi. Freriks, Van der Vliet, Van Kreij, Lipman en Duijndam kwamen niet of nauwelijks tussen de lijnen, Polman en Amega kijken ook uit naar een nieuw optreden. Misschien gooit Mayonnade morgenavond de boel om een signaal naar volgend jaar af te geven.

Zwaar

Na een wat wisselende openingsfase (7-5) kreeg Oranje het vervolgens zwaar: Duitsland zette - na een time out van coach Groener - een verrassende 0-6 score op het bord (7-11) en had meteen de overhand. Nederland zwabberde, schoten misten nauwkeurigheid. Niet in het minst door de opstelling en de kwaliteiten van de goed keepende Dinah Eckerle (16/43, 37%) , sinds enkele weken bij coach Mayonnade bij Metz onder contract. Maar ook Tess Wester (17/44, 39%) pakte de nodige ballen en deed niet voor haar collega veertig meter verderop onder.

Opvallend ditmaal de schotkracht in de eerste helft - eindelijk zou je zeggen - van Loïs Abbingh: vijf fraaie treffers in de eerste helft. Een break en een pingel werden echter jammerlijk gemist. Maar ze liet in elk geval in de eerste dertig minuten zien waarom ze vorig jaar bij het WK topscoorster was! Duitsland stapt met een voordelige 14-15 de kleedkamers in.

Spannend

Aan alles was te merken dat de tweede helft veel spanning zou opleveren bij beide ploeg. En die spannende tweede helft kwam er dus! Oranje miste teveel kansen, stuitte meermaals op Dinah Eckerle. Steeds in de achtervolging, dat kostte kracht bij de wereldkampioen waar coach Mayonnade een heel voorzichtig wisselbeleid hanteerde.

Met nog tien minuten op de klok – 23-24 – leek Oranje het niet meer te redden. Duitsland speelde lange aanvallen, waande zich te snel heer en meester. Malestein kwam voor Bont, de Spakenburgse verprutste eerder op ‘schlemielige’ wijze bij 17-18 een strafworp met een totaal mislukt kunststukje. Eckerle toonde zich dankbaar over die zomaar toegeworpen bal! Maar diezelfde Malestein lette na de gelijkmaker van Van Wetering (24-24) goed op bij een slordig genomen beginworp van de opponent, die in ondertal speelde: slimme onderschepping, vanaf de bank er haast onopgemerkt in gaan en de bal vanaf twintig meter in het verlaten doel gooien. Alina Grijseels tikte haar daarbij echter in het gezicht en mocht, na een zgn. VAR-momentje van de Russische arbitrage, met een tijdstraf naar de kant.

Marge

Een dure tijdstraf want meteen knalde Housheer de 26-24 binnen. Nog eentje erbij zou de hoop op de halve finale vergroten. Emily Bölk vanaf de cirkel voor de 25e, Malestein benutte vervolgens nu wél een strafworp zonder poespas: 27-25. Oranje kwam even in een flow, het wachten was nu echt op die wat ruimere marge.

Die kansen waren er zeker, zeker met drie gemiste strafworpen in het achterhoofd en de nodige dotten van kansen. Maar het gebeurde op het moment dat he moest gebeuren allemaal niet. Larissa Nüsser stuurde met een schitterende passeerbeweging Xenia Smits het bos in voor de 28-26. Diezelfde Smits tekende luttele tellen later aan de overkant voor de 'Anschlusstreffer'. Nerveus, alles en iedereen. Dan maar inzetten op de winst tegen dit Duitsland, in elk geval geen cadeautjes weggeven. Tess Wester moest in de laatste minuut twee knappe reddingen verrichten om de zege niet te laten omkiepen in een nederlaag: 28-27. Zelden zal een zege op Duitsland zo zuur gevoeld hebben als vanavond: Oranje uit het toernooi. Het heeft even tijd nodig om dit akelige gevoel te verwerken.

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont, Loïs Abbingh (8), Larissa Nüsser (3), Danick Snelder (2), Bo van Wetering (3), Kelly Dulfer (3), Merel Freriks, Inger Smits, Martine Smeets, Angela Malestein (6), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (1).

Duitsland: Dinah Eckerle, Isabell Roch, Marlene Zapf (2), Amelie Berger, Alina Grijseels (2), Xenia Smits (1), Julia Behnke (4), Kim Naidzinavicius (4), Emily Bolk (3), Ina Großmann (1), Maren Weigel (2), Annika Lott, Julia Maidhof (3), Antje Lauenroth (3), Evgenija Minevskaja (1), Luisa Schulze (1).

Scheidsrechters: Viktoriia Alpaidze (RUS) / Tatyana Berezkina (RUS)

Strafminuten: 2‘- 12‘ (Dulfer 2’ – Bolk 4’, Smits 2’, Grijseels 2’, Maidhof 2’, Lauenroth 2’)

Strafworpen: 3/6 – 1/2

Bekijk hieronder de wedstrijdstatistieken van Nederland na vijf duels:

https://livecache.sportresult.com/node/binaryData/HBL_PROD/HBEC20W/PDF_CUM_NED.PDF?h=YPrdx1SO3TPf/A8kWSyLDyk4Wl8=

Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Duitsland na vijf duels:

https://livecache.sportresult.com/node/binaryData/HBL_PROD/HBEC20W/PDF_CUM_GER.PDF?h=BVaoRJrO0UeMPxK2DJXw5QNMCgM=

cover Oranje-aanvoerster Danick Snelder heeft de handen vol aan twee Duitse aanvalster

foto EHF EURO Kolektiff

Deel dit bericht