Nieuws

Wintersprookje of derde nachtmerrie voor Duitsland?

Wintersprookje of derde nachtmerrie voor Duitsland?

Duitsland wil minstens tot de halve finale reiken

Van de Redactie- Is er een wintersprookje zoals 2007 of komt er een derde sportnachtmerrie op een rij? Twaalf jaar na de triomf van de Wereldbeker in hun eigen land, willen de Duitse handbalspelers opnieuw sportgeschiedenis schrijven tijdens het WK thuis en reclame maken voor hun sport. "We willen inspireren en een team zijn om aan te geven dat dat sympathiek staat voor onze sport en dat met sportief succes willen overtuigen," zei DHB-vice-voorzitter Bob Hanning vlak voor het 26e WK in eigen land en Denemarken.

De Duitse ploeg staat al een paar maanden in grote belangstelling van de Duitse media. Uit de kop boven deze tekst spreken de teleurstellingen tijdens het WK 2017 en het Europese kampioenschap 2018, waar alleen de negende plaats het hoogst haalbare bleek.

Maar de route voor het team van de 40-jarige bondscoach Christian Prokop, na behoorlijk wat miscommunicatie een jaar geleden, nu voor iedereen duidelijk: minimaal de halve finale in Hamburg bereiken en vechten voor een medaille, met een brede borst. "We willen er alles aan doen om het enthousiasme in de rangen en terug te krijgen, zodat we dan de juiste snaar in onze sport raken," zei Prokop onlangs in de media.

Twee landen

Voor het eerst in de 81-jarige geschiedenis van het Wereldkampioenschap, vinden de finales plaats in twee landen van 10 tot en met 27 januari - naast Denemarken zal Duitsland als gastland ook de finale bijwonen in Herning. Samen gastheer dus in het finaleweekend op 26 en 27 januari.  In de wedstrijden in de vier Duitse locaties verwachtten Berlijn, München (elke voorronde), Keulen (hoofdronde) en Hamburg (halve finales) de Duitse handbalfederatie in totaal meer dan 350.000 fans. De immense arena’s lenen zich uitstekend voor dit soort bezoekersaantallen.

“We zullen de fans allemaal nodig hebben, ze moeten onze steun in de rug zijn en onze prestaties versterken,” klonk het meermaals in aanloop naar dit wereldevenement. “Dan ben ik er vast van overtuigd dat we veel kunnen bereiken en dat het mogelijk is om een ​​sterke groepsfase én hoofdronde af te ronden," zei Prokop voor de zoveelste maal.

Dankzij het langetermijn-tv-contract met ARD / ZDF - de publieke omroepen hebben de rechten op alle grote toernooien tegen 2025 veilig gesteld - biedt het WK het Duitse handbal een groot podium voor een miljoenen publiek. "Dat geeft ons en ook de sponsors een gigantische planningszekerheid en daarmee ook de kans om de sport nog populairder te maken dan hij al is," verklaarde DHB-voorzitter Andreas Michelmann.

Prokop

Dit WK is voor de ambitieuze Prokop, die na het debacle op het voorbije EK lang niet zeker was van zijn baan als bondscoach, een ‘waanzinnig evenement.’

“Meer ook omdat we de associatieplannen met betrekking tot de organisatie van het EK 2024 nu langdurig kunnen testen. Handbal zou de sport nu een enorme ‘boost’ moeten geven!”, zoals Prokop het WK in eigen land betitelt. "We hopen op een even succesvol verhaal als in 2007. Anders dan in die tijd hebben we de tools om de handbalkeuze van kinderen aan te wakkeren,” benadrukt Michelmann.

Met emotionaliteit en vechtlust wil de Prokop-selectie de massa inspireren en een soortgelijke hype bieden als twaalf jaar geleden, toen meer dan 16 miljoen mensen in de finale tegen Polen voor de televisies juichten. Het ‘wintersprookje’ voor de handballers, iets wat nauwelijks een half jaar eerder bij de Duitse voetbalploeg – derde op het eigen WK – de boeken in ging als ‘Sommermärchen’.

Na de opening van het WK tegen een selectie van alle Koreaans op 10 januari in Berlijn, met tal van beroemdheden als genodigden, zijn Brazilië (12 januari), Rusland (14 januari), titelverdediger Frankrijk (15 januari) en Servië (17 januari) de andere tegenstanders in de voorronde van groep A.

Om de hoofdronde in Keulen te bereiken, moet de DHB-selectie ten minste derde zijn. "We denken van wel," zegt  Prokop overduidelijk. “In de strijd om het halve finaleticket zijn de Europese kampioen Spanje en de nummer vier van het vorige WK, Kroatië, met grote zekerheid de te kloppen ploegen.”

Tenminste twee topteams moeten de Duitse handballers  achter zich laten om in de medailles te komen. Ondanks de zware brokken die op weg liggen richting Hamburg maakt de Duitse ploeg zich geen zorgen. "Als je een gastheer bent, wil je daar zo lang mogelijk aanwezig zijn", zei Michelmann.

De spelers hebben alles maanden ondergeschikt gemaakt, omdat het toernooi voor het thuisland voor iedereen iets speciaals is. "Een thuis-WK is de droom van elke sporter en we kunnen zoveel doen voor de ontwikkeling van handbal in Duitsland", zei doelman Andreas Wolff. Maar de held van de Europese kampioenstriomf van 2016 weet: "Het enthousiasme komt niet vanzelf, wij moeten als eerste presteren, dan komt de rest hopelijk vanzelf."

Deel dit bericht