Nieuws

Yvette Broch op weg om de beste van de wereld te worden

"Ik doe mijn best, ik kan mij ieder dag nog verbeteren" 

Als je terugkijkt naar de laatste tweeëneenhalf  jaar van de 26-jarige  cirkelspeelster van Oranje, Yvette Broch, is er wel veel met de uit het Westlandse Monster afkomstige handbalster gebeurd. Ze vertrok in 2015 van de Franse recordkampioen Metz Handball naar het Hongaarse Györ waar ze ging spelen bij een van de absolute topclubs van de laatste 20 jaar in Europa - en daarmee ook van de wereld -  Györi Audi ETO KC. Ter vergelijking: Metz, waar ze vier jaar voor uitkwam, speelde in haar bestaan slechts één keer een Europacup finale. Niet toevallig misschien in 2013 met Yvette Broch in de gelederen. Na een overwinning met vier doelpunten verschil in de uitwedstrijd tegen Team Tvis Holstebro leek de buit binnen maar ging het thuis helemaal mis. De Deense ploeg ging aan de haal met de beker. 

Haar huidige club Györi KC had, totdat Broch haar intrede deed in 2015, sinds 1999 negen Europacupfinales gespeeld. Daarvan werden er maar twee gewonnen. Maar het was wel twee keer de Champions League. Daarna speelde Györi, nu met Broch, opnieuw twee keer de Champions League finale. In 2016 kwam de nederlaag, na strafworpen tegen het Roemeense Bucuresti, hard aan. Afgelopen mei zegevierde Györi met Broch voor de derde keer in de historie in de Champions League door in Boedapest HC Vardar uit Macedonië te verslaan na verlengingen.

Naast landstitels en bekers in Nederland, met Quintus en VOC, in Frankrijk met Metz en in Hongarije met Györi, was de winst in de Champions League haar grootste triomf.  Een bescheiden palmares voor een speelster die in de afgelopen twee jaar de ene na de andere finale speelde: WK finale van 2015, Champions League finale van 2016, de Olympische spelen van 2016 – een bal op de paal in de laatste seconde hield Nederland uit de finale - de EK finale in 2016 gevolgd door de Champions League finale van 2017 die dan een eerste gouden plak oplevert.

“Als je dat zo opnoemt, zijn het best wel pittige jaren geweest met heel veel mooie ervaringen op mooie eindtoernooien,” vertelt Yvette Broch. “Inderdaad alleen maar de Champions League gewonnen. Het zijn allemaal mooie toernooien met het Nederlands team, we spelen altijd om de medailles mee. Natuurlijk is goud de kleur die je wilt winnen, maar ik denk dat we met het zilver van de afgelopen periode ook erg blij zijn.”

“Maar die tijden zijn ook weleens anders geweest,” beaamt ze de opmerking dat ze ook de andere kant van de medaille heeft gekend. “Het is pas iets van de laatste tijd dat we bij de toplanden horen. Omdat je altijd wilt winnen, is het wel supergaaf om er bij te horen. Aan de andere kant geeft dat ook veel meer druk. Dat is iets dat blijft want als sporter wil je altijd winnen en dan het liefst dat goud. Toch denk ik dat het dit WK-toernooi wel heel erg lastig gaat worden. We moeten het gewoon van wedstrijd voor wedstrijd gaan bekijken, want de druk om ons heen is heel hoog. Iedereen verwacht dingen van ons. Dat is typisch Nederlands, het gaat gewoon heel lastig worden dit WK.”

“Het verrassingseffect is inmiddels weg. Iedereen kent Nederland nu wel. Het is, op een paar speelsters na, dezelfde kern. Maar aan de andere kant: jullie worden individueel nog steeds beter, dat is dan weer in het voordeel voor Oranje.”

“Dat klopt. Andere teams zullen hun wedstrijd tegen ons weer anders gaan voorbereiden. Wij worden nu gewoon onder de loep gelegd. En zoals je al aangeeft, iedereen kent Nederland nu wel en weet hoe we spelen. Het is wel een voordeel dat individuele speelsters nog steeds beter worden. Ik merk dat er steeds meer meiden bij topclubs zijn gaan spelen. Die nemen allemaal weer hun ervaringen mee naar het Nederlands team. Dat is erg prettig. Ook spelen steeds meer meiden Champions League, dat zijn toch de wedstrijden waar het er echt om gaat en daar profiteert het Nederlands team dan ook weer van.”

“We hoeven alleen maar naar jouw eigen ontwikkeling te kijken. Er staat nu een heel andere Yvette Broch dan de Yvette Broch die drie jaar gelden bij Györi binnen kwam. Merk je dat zelf ook?”

“Ja, het is nu mijn derde seizoen in Györ. Ik merk ook dat ik steeds meer ervaring krijg. Als je steeds vaker wedstrijden op het allerhoogste niveau speelt dan wen je daar ook aan. Dat is supermooi om te zien. Dat heeft ook te maken met het feit dat wanneer je elke dag met de beste speelsters traint, je merkt dat je elke dag stappen maakt”.

“In het begin dacht ik: het wordt een hele klus voor je om Heidi Løke uit de ploeg te spelen. Maar ze werd zwanger en verdween van het toneel. En dan sta je daar ineens!”

“Ja dat klopt, maar ik wist ook dat ik heel veel van haar zou gaan leren. Dat is ook de reden geweest dat ik ‘ja’ heb gezegd om naar Györ te gaan. Ik wist dat ik een van de beste cirkelspeelsters van de wereld voor me zou hebben. Ik wist ook dat er een dag zou komen dat ik daar zou staan.” 

“Nu mogen we jou misschien wel tot de beste van de wereld rekenen.”

Ze moet even lachen maar met een brede grijns op haar gezicht zegt dat het zover nog lang niet is. “Ik doe mijn best, denk dat ik mij sowieso nog ieder dag kan verbeteren. Ik ben misschien ook wel een perfectionist maar ik heb altijd zoiets van ‘het kan nog beter.”

“Als ik naar je laatste Champions League-wedstrijd kijk, dat is toch om van te dromen om zo te kunnen spelen?”

“Jazeker, daar geniet ik ook wel onwijs van om zulke wedstrijden te mogen spelen en al helemaal om te mogen uitkomen voor Györi.”

“Dat straal je ook uit. Je staat aan de cirkel te bikkelen als een gek. Langs alle kanten komen de ballen en weet je ze op te rapen.”

“Ik zei net al: ik doe mijn best. Maar nou moet ik ook wel heel eerlijk zeggen, ik heb natuurlijk wel hele goede speelsters om me heen zoals Nycke (Groot, HS), dat is gewoon heel lekker spelen. We voelen elkaar goed aan en dan komen die mooie pasjes van haar ook goed aan. Natuurlijk mis je haar dan wel als ze er niet is zoals de afgelopen weken met die blessure. Maar we hebben de afgelopen periode nogal last gehad van blessures bij Györi. Naast Nycke waren er nog een paar opbouwers geblesseerd en dat merk je zeker. Omdat je zoveel wedstrijden in een week speelt en het programma gewoon heel vol zit, raakt iedereen vermoeid en zie je ook dat het niveau wat omlaag gaat.”

“Is het een pré voor Oranje dat jij en Nycke ook op de as van het veld samenspelen in de competitie?”

“Het is gewoon superfijn om met haar te kunnen spelen. Omdat je ook samen traint, voel je elkaar perfect aan. Dat is best wel lekker. Ook Danick (Snelder, HS) en Laura (van der Heijden, HS) spelen samen bij onze grote concurrent Ferencvaros. Die voelen elkaar ook goed aan. Best fijn als je met twee- of drietallen bij eenzelfde club speelt, dat geeft toch net weer iets extra’s bij Oanje.”

“Hoe is de concurrentie met Danick Snelder? Jullie vechten toch om dezelfde plaats?”

“We spelen wel op dezelfde plaats maar we hebben elkaar ook heel erg hard nodig. Ik kan geen zestig minuten spelen maar Danick ook niet. Dus het is alleen maar goed dat ik weet dat als ik moe ben het niks uitmaakt als ik gewisseld word. Ook mijn collega is van een super hoog niveau. Op het veld verandert er door een wissel niks aan het niveau van de ploeg en dat is alleen maar goed”.

“Wanneer is voor jou het WK geslaagd?”

“Voor mij is het WK geslaagd als we het toernooi met een goed gevoel mogen afsluiten. Op welke plek dat dan ook moge worden zien we dan wel weer. We gaan ons nu eerste focussen op de poulefase, dan zie we daarna wel weer verder. Dan wordt het een loterij, hoe goed je ook bent. Er zijn in principe zo veel goede landen! Dus wie je ook tegenkomt, het is altijd een goed land. Dus ja, we zullen het gaan zien.”

Veel succes!

Hans Schets 

Deel dit bericht